Local

La Chisindia - gradinita noua, sala de nunti si alte investitii

10.11.2016 ⋅ 0 comentarii

Prima atestare documentara a Chisindiei este din 1349, insa s-au descoperit urme arheologice din perioada romana, iar satele apartinatoare Paiuseni si Vasoaia sint atestate la 1574, desi Paiuseniul in trecut era un catun alipit de Chisindia.

Comuna Chisindia are satele apartinatoare Paiuseni, Vasoaia si catunele din valea Ciolt si Valea Hurez. Chisindia este una dintre cele mai frumoase comune din judetul Arad. Aici intilnesti la fiecare pas noul, modernul, dar si traditionalul, iar natura asa cum a fost creata de Dumnezeu si verdele padurilor te indeamna sa revii mereu odata ce ai cunoscut oamenii si frumoasele locuri de aici.

Am ajuns prima data la Chisindia si Paiuseni in urma cu aproximativ 26 de ani, prin 1989, fiind sofer pe camion, stiu cum era la acea vreme comuna si pot face o diferenta vazind cum se prezinta acum.

Daca atunci drumurile erau un dezastru, iar spre Paiuseni erau niste baltoace si gropi pe drum, iata ca astazi este asfalt pana la iesirea din Paiuseni. Daca atunci drumul spre Vasoaia era numai ogase, nu se putea trece numai cu tractorul, astazi drumul asfaltat te poarta peste culmea dealurilor, prin locuri deosebit de pitoresti, pina in satul Vasoaia in acea oaza de liniste si aer curat.

In urma cu 10 ani aceste lucruri erau doar un vis frumos, insa astazi sint o realitate si un plus valoare pentru o comuna mica ca numar de locuitori. Cine ar fi crezut ca la Chisindia se v-a construi una dintre cele mai frumoase si moderne sali de nunti, sau una dintre cele mai frumoase gradinite din judetul Arad (am mai vazut doar patru in judet la fel de moderne).

Sint lucruri care vor ramine pentru copiii si nepotii dumneavoastra, a cetatenilor comunei care vor beneficia de aceste realizari. Toate aceste lucruri s-au  facut in ani de munca, proiectele care au fost puse pe hirtie la Chisindia in Primarie au ajuns a fi aprobate, finantate si construite in ani de zile. Nu e usor pentru ca fiecare proiect cere timp, drumuri la Bucuresti, Arad sau Timisoara pentru aprobari, documentari, apoi finantari si altele, dar acum sint realizate si ramin in folosul comunitatii, a oamenilor.

Acest lucru spune multe, este ca o carte de vizita pentru primarie, a primarului insusi si o mindrie pentru comuna. Primarul Ionel Pasca impreuna cu consiliul local au reusit sa puna in practica proiecte mari de modernizare a comunei, au scos comuna din noroi cum se spune, trotuare amenajate, strazi pietruite, cladiri administrative reabilitate, iluminat public, amenajare locuri de joaca pentru copii, teren sintetic de sport, camin cultural complet reabilitat, utilaje noi, avind acum si un buldoexcavator pentru lucrarile edilitare si asfaltare de drumuri in comuna.

„Toate aceste proiecte au fost realizate si finantate prin buget propriu, fonduri Europene si  finantare de la Consiliul Judetean Arad. Prin fonduri Europene s-a finantat asfaltarea drumurilor catre Paiuseni si Vasoaia si gradinita din Chisindia, precum si achizitionarea buldoexcavatorului de la primarie, iar prin programe guvernamentale s-au obtinut fonduri pentru inceperea lucrarilor de captare si introducerea apei potabile de pe valea Hurezului.” a spus primarul Ionel Pasca.

Daca in urma cu vreo doi ani s-a realizat drumul spe Vasoaia, (11km) un proiect mare si greu de realizat, iata ca de curind functioneaza si gradinita cu program normal de la Chisindia, construita prin fonduri Europene avind cele mai bune conditii dupa normele in vigoare. Gradinita este dotata cu tot confortul si utilitatile pentru copii, inclusiv cu un cabinet medical, mobilier nou, grupuri sanitare moderne, birouri pentru cadrele didactice, sali de clase primitoare, loc de joaca pentru copii in curte, etc.(vezi galeria foto).

„Alt proiect in derulare care se va finaliza in curind este sala multifunctionala (sala de nunti), un obiectiv foarte asteptat de comunitate. Construita din temelii, tot la standarde inalte, cu usi si geamuri termopan, cu bucatarie complect utilata incepind cu vesela si aparatura foarte moderna de bucatarie pentru gatit, cuptoare, hota, totul de ultima generatie, iar acum avem si o parte din mobilier deja in sala. S-a finalizat instalatia electrica, candelabre, aplice, s-a montat incalzirea centrala, caloriferele, s-au executat lucrari de tencuire, s-a finalizat si tavanul din rigips, iar totul a fost gindit in culori vii, pastelate, ce dau un aspect elegant salii. Acum se mai lucreaza la ultimele finisaje  si la pavazarea din fata salii.” mai spune primarul.

Tot proiectul a fost gindit de primarul Ionel Pasca, pina la cele mai mici detalii, fara a se face rabat de la calitatea lucrarilor.

,,Prin acest proiect am dorit sa avem o sala de evenimente deosebita unde concetatenii mei, Chisindanii, Paiusenanii si Vasauanii sa poata sa-si organizeze evenimentele dorite, nunti, botezuri etc. Toate cele necesare unor astfel de evenimente vor fi in dotare, la cele mai inalte standarde de calitate, dupa toate normele in vigoare inclusiv o terasa pentru fumatori. Desi am fi dorit sa vedem sala finalizata cit mai repede, pentru a nu face lucrari de proasta calitate, am preferat sa inaintam pas cu pas, in functie si de resursele financiare disponibile, punind mai ales accentul pe calitate. Asa cum am spus, lucrarile vor fi finalizate pina la sfirsitul lunii iunie anul viitor" a mai precizat primarul.

"O alta lucrare in curs este alimentarea cu apa a comunei de pe Valea Hurez, aici avind o problema cu intirzierea lucrarilor care nu tine de noi ca primarie, dar pe care incercam sa o rezolvam pentru ca lucrarea sa poata fi adusa la bun sfirsit in cel mai scurt timp. Este un proiect de care va beneficia Chisindia, dorind si prin acest lucru sa ridicam nivelul de trai si confortul locuitorilor,  cautind ca in fiecare an sa realizam cel putin un obiectiv pentru comuna.” a incheiat primarul Ionel Pasca.

Am mers mai departe din Chisindia spre Paiuseni, unul dintre cele mai pitoresti sate din judetul Arad, aici codrul este frate cu Paiusananul, padurea este la ea acasa  in unele locuri coborind pina in spatele caselor si gradinilor, oamenii sint primitori si buni, aerul curat si verdele padurii parca te indeamna la viata, iar acum toamna cind padurea isi schimba haina in culori pastelate este o placere sa privesti de jur imprejur peste tarini si padure, sa te mai bucuri de o zi frumoasa cu soare stralucitor, vazand frunzele ruginii cazind usor purtate parca de un vinticel dinspre padure, sa-ti amintesti poate de copilaria petrecuta aici in acest colt de rai si in gind sa soptesti "Unde esti copilarie, cu padurea ta cu tot..."

Am lasat apoi in urma Paiuseniul, ca pe ceva drag mie, insa gindul mi-a ramas la acest loc minunat multa vreme, poate la padurea ruginie, sau la susurul linistit al vaii, ori la viata tihnita de aici traita intre paduri.

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro