(Re)intoarcerea la lectura
12.12.2016 ⋅ 0 comentarii
In atmosfera calda si primitoare a Bibliotecii “Stefan Augustin Doinas”, la initiativa doamnei bibliotecare Angelica Bogdanov, clasa a V-a A de la Colegiul National “Moise Nicoara” a venit la o intalnire inedita si interactiva cu cartea. De pe mese pe care carti ii asteptau colorate si tacute, elevii au ales, dupa mai multe rasfoiri si ezitari, cate o carte. Apoi fiecare a fost invitat sa prezinte cartea aleasa si in primul rand sa raspunda la intrebarea de ce a ales tocmai acea carte. De fapt cum alegem o carte dintr-o multitudine de optiuni ? Unii dupa aspectul sau imaginea de pe coperta, altii dupa un titlu atragator sau dupa un scriitor cunoscut, alti elevi, in functie de tematica sau preferinte, au ales carti de stiinta sau de aventuri sau de … poezii. A fost o incantare sa ii asculti pe fiecare motivand alegerea cu argumente neasteptate, originale. Fiecare din cartile alese poate deveni o posibila viitoare lectura.
Pentru ca in final, scopul acestei activitati a fost de a (re)da copiilor o motivatie pentru lectura. Este important ca elevii sa inteleaga rolul pe care cartea il joaca in formarea propriei persoane. Promovarea lecturii intr-o lume tehnologizata si computerizata in exces inseamna o intoarcere la valori esentiale, la bucuriile copilariei, la invatarea prin descoperire. Entuziasmul si fericirea din ochii copiilor in timp ce rasfoiau cartile alese ne confirma impactul pe care cartea il are asupra lor la aceasta varsta. Formarea interesului pentru lectura la elevi este pentru dna bibliotecara a Colegiului National « Moise Nicoara » o prioritate. Odata dobandit gustul pentru lectura, acesta poate deveni o pasiune.
Scriitorul roman I.L. Caragiale afirma acum aproape un secol:
« O carte buna de citire, in varsta frageda, este, poate, una din imprejurarile cele mai hotaratoare ale vietii unui om. Multe cariere intelectuale nu se datoresc altei imprejurari decat unei carti cazute la vreme buna in mainile unui copil »
Adriana Filip
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅