Festivalul Alaiul Dubasilor de pe Valea Muresului, la Savarsin
20.12.2016 ⋅ 0 comentarii
Este cunoscut faptul ca Valea Muresului este un izvor nesecat de obiceiuri si traditii populare de o valoare inestimabila, este o zona folclorica deosebita.
Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri care se pastreaza din negura istoriei este colindul Dubasilor, un obicei care se practica pe toata Valea Muresului, dar cu precadere in zona Savarsinului, Birchisului, Julitei si Petrisului, vechi vetre folclorice care tin la traditie si obiceiurile lasate de batranii satelor.
Acest eveniment a aniversat duminica, 18 decembrie 2016, cea de-a patra sarbatoare a colindului Dubasilor, inscris in patrimoniul UNESCO, eveniment care s-a desfasurat in frumoasa comuna Savarsin, un loc ideal.
Tinandu-se seama de faptul ca aici exista unul dintre cele mai frumoase Camine Culturale din judetul Arad , cu un spatiu generos, incapator, au participat si oaspeti din judetele Hunedoara si Timis.
Intalnirea Dubasilor a avut loc la Biserica Ortodoxa din Savirsin, unde parintele paroh a tinut o slujba, apoi a rugat ca fiecare ceata de Dubasi sa colinde in biserica dupa care a multumit participantilor si a incheiat slujba.
Alaiul Dubasilor s-a deplasat spre Caminul Cultural in ritm de muzica, unde s-a prezentat portul popular si s-a facut o scurta istorioara a fiecarei cete de Dubasi. De la orele 17 a inceput festivalul concurs intre Dubasi.
De apreciat este faptul ca domnul Ioan Vodiceanu, primarul Savarsinului si gazda acestui frumos eveniment, a invitat si cete de Dubasi din Judetul Hunedoara de la Pojoga, comuna Zam si din judetul Timis , dubasii din Sintesti, comuna Margina, ceea ce a facut ca acest eveniment sa aiba un plus de valoare.
Au participat si specialisti in etnografie, veniti tocmai de la Bucuresti pentru a face cercetari si documentare referitoare la acest obicei stravechi. De asemenea, prezent la eveniment a fost si un specialist in etnografie de la Centrul Cultural Judetean Arad si directorul Centrului Cultural Judetean Arad, domnul Doru Sinaci, un om legat sufleteste de aceste frumoase meleaguri.
Odata juriul format din oameni de specialitate, concursul Dubasilor a inceput, iar primii care au urcat pe scena au fost Dubasii din Julita, apoi cei din Pojoga (Hunedoara), Dubasii din Toc, Savarsin, Birchis si apoi cei din Sintesti (Timis).
Programul si colindele au fost deosebit de frumoase, impresionand etnografii si publicul deopotriva.
Dupa ce toate cetele de Dubasi au evoluat pe scena, juriul a decis castigatori pe Dubasii din Birchis, pentru editia a IV-a a „Festivalului Obiceiuri de iarna - ALAIUL DUBASILOR” de la Savarsin.Castigatorilor le-a fost inmanata o placheta, o diploma si au primit felicitarile de rigoare din partea juriului.
A fost o zi minunata, o sarbatoare unde tinerii de pe Valea Muresului s-au intalnit si s-au bucurat de acest frumos obicei care inca se pastreaza si ne aduce aminte ca nu trebuie uitata traditia celor care cu sfintenie ne-au lasat-o pentru a o duce mai departe cel putin inca o generatie, fiind o mandrie pentru zona Savarsinului si pentru toata zona Vaii Muresului.
Sursa: ARQ
Autor: Dorin Bodea ⋅