Ziua Culturii Romane si concurs international de sah la Gyula
18.01.2017 ⋅ 0 comentarii
Ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, este marcată, începând din 2011, în fiecare an, ca Ziua Culturii Române. Această zi a fost marcată şi la Gyula, de comunitatea românească din Ungaria, printr-o manifestare desfăşurată în sala “Centrului Cultural Românesc”, din cadrul Liceului “Nicolae Bălcescu”
(LNB). Manifestarea a cuprins un montaj literar, cu poezii din lirica eminesciană, susţinut de elevii ciclului gimnazial al şcolii şi o prelegere despre creaţia marelui poet, susţinută de către prof. dr. Florin Cioban (profesor la Universitatea “ELTE” Budapesta). Cu această ocazie, în holul principal al şcolii a fost vernisată expoziția de artă fotografică “Dor de Eminescu”, prezentată de către de prof. dr. Virgil Jireghie de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad.
La manifestările la care au asistat sute de elevi şi profesori ai LNB, a participat şi consulul general al României la Gyula, ES Florin Trandafir Vasiloni. Au mai participat Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Maria Gurzău Csegledi, Directorul LNB; Delia Kovacs, redactor-şef al publicaţiei “Cronica”, alţi invitaţi.
SÂMBĂTĂ, 14 IANUARIE 2017, LA SEDIUL UNIUNII CULTURALE A ROMÂNILOR DIN UNGARIA, LA GYULA, S-A DESFĂŞURAT A OPTA EDIŢIE A CONCURSULUI INTERNAŢIONAL DE ŞAH „FOAIA ROMÂNEASCĂ”.
La competiţie au participat în jur de 40 de concurenţi, din România şi Ungaria, la diverse categorii de vârstă, numărul celor care au asistat fiind mai mare. La competiţie au participat şi membri ai comunităţii româneşti din Ungaria. Din România au participat în jur de 20 de şahişti, în special sportivi care se pregătesc la Palatul Copiilor din Arad. Organizatorii evenimentului au fost Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi publicaţia „Foaia Românească”. Promotorul acestei manifestări este Ioan Cozma, român originar din Gyula, profesor, şahist dar şi membru al coralei „Pro Musica”. Consulatul general al României la Gyula a sprijinit
organizarea acestei competiţii, care devine tradiţională în calendarul comunităţii româneşti din Ungaria. Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la ceremonia de deschidere, precum şi la momentul de decernare a premiilor, salutând în cuvântul său organizatorii şi participanţii. Toţi participanţii au fost răsplătiţi cu diplome şi medalii, iar învingatorii categorilor aflate în concurs au primit trofee şi premii.
Sursa: ARQ
Autor: Adrian Creța ⋅