Local

Protest in fata Scolii Gimnaziale "Caius Iacob". Elevii, parintii si profesorii nu vor fuziune

20.01.2017 ⋅ 0 comentarii

Peste 200 de parinti, profesori si elevi au participat, vineri dupa-amiaza, la un protest spontan in curtea Scolii Gimnaziale ”Caius Iacob”, dupa ce au aflat ca aceasta se va desfiinta.

Scoala Gimnaziala "Caius Iacob" urmeaza sa fie absorbita de Liceul Tehnologic de Electronica si Automatizari "Caius Iacob", pierzandu-si astfel numele si personalitatea juridica. Masura face parte din planul de invatamant ce va fi pus in aplicare din toamna si care presupune restructurarea retelei scolare din municipiu.

Conducerea scoli gimnaziale si cadrele didactice sustin ca decizia a fost luata fara ca unitatea de invatamant sa fie consultata, iar elevii si parintii se opun proiectului de fuziune cu liceul.

Astfel, parintii au venit la scoala, iar alaturi de elevi si profesori au participat la un protest spontan. Peste 200 de persoane s-au adunat in fata scolii, cerand autoritatilor sa renunte la planul de restructurare.

”Este inadmisibil ca in cladirea in care invata acum copii mici, de la clasa pregatitoare pana la clasa a VIII-a, sa vina cei de liceu. Ar fi haos, ne temem pentru siguranta copiilor nostri”, a spus o mama.

”A fost un protest spontan, cand parintii au venit la scoala pentru a-si lua copiii din ciclul primar si au aflat ce se intampla. Consideram ca aceasta fuziune ne dezavantajeaza categoric, in conditiile in care suntem o scoala cu rezultate bune, pe cand liceul tehnologic are rezultate la examenele nationale pe care nu doresc sa le comentez”, a declarat liderul sindical din scoala, profesorul Daniela Chis.

Protestul a durat aproximativ o ora, dar parintii spun ca vor organiza o actiune cu aprobare de la autoritati, daca ISJ nu revine asupra planului de fuziune.

Memoriu catre ISJ

Intr-un memoriu redactat si inaintat vineri ISJ, profesorii scolii gimnaziale atrag atentia asupra mai multor probleme care ar aparea dupa fuziune.

”Profilul tehnologic al liceului nu se regaseste in finalitatea procesului instructiv-educativ al scolii noastre, tinta vizata fiind performanta, dovada rezultatele deosebite obtinute la concursurile si olimpiadele scolare (...) Titulatura de liceu tehnologic rezervata ulterioarei institutii infiintate va genera o mobilitate iminenta si nedorita a elevilor de gimnaziu, acestia optand pentru licee cu profil teoretic, majoritatea parintilor privind cu neincredere si scepticism acest profil, ceea ce va duce la reducerea populatiei scolare din zona, deci, inevitabil, la restrangeri de activitate”, scrie in memoriu.

Dascalii considera ca asocierea ciclului primar cu cel liceal ”este nociva, fiind o amenintare de ordin social si trezeste mari semne de intrebare privind siguranta acestor elevi, extrem de expusi in fata agresivitatii fizice si verbale a unor elevi de varste cuprinse intre 16-18 ani sau chiar mai mult, in cazul invatamantului profesional”.

”Nu intelegem deloc criteriile avute in vedere in luarea acestei decizii si o consideram ca fiind total nedemocratica, de factura comunista ca strategie decizionala (impusa fara drept de apel) lipsita de viabilitate si dezavantajoasa, pentru ambele institutii implicate”, se mai arata in memoriu.

Profesorii precizeaza ca scoala gimnaziala are 741 de elevi, in timp ce liceul care absoarbe unitatea are doar 378 de elevi.

”Consideram inacceptabila fuziunea prin absorbtie de catre o institutie cu un efectiv de elevi inferior numeric”, se mai arata in memoriu.

Cinci scoli afectate

Primaria Arad a propus restucturarea retelei scolare prin desfiintarea a cinci unitati de invatamant, noul plan de scolarizare fiind aprobat de ISJ. Decizia vine pe fondul reducerii numarului de elevi, dar si pentru eficientizarea managementului.

Liceul Tehnologic de Electronica si Automatizari "Caius Iacob" va fuziona prin absorbtie cu Scoala Gimnaziala "Caius Iacob". S-a decis mutarea sediului liceului in cladirea scolii gimnaziale, care este cuprinsa intr-un program de reabilitare termica. In schimb, cladirea liceului apartine Ministerului Transporturilor, fapt ce impiedica obtinerea acreditarii/autorizarii noilor specializari/calificari.

Colegiul Tehnic de Constructii si Protectia Mediului va fuziona prin absorbtie cu Liceul Tehnologic "Iuliu Moldovan", iar Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" va fuziona prin absorbtie cu Liceul Tehnologic de Transporturi Auto "Henri Coanda".

Liceul Tehnologic "Francisc Neuman" va fuziona prin absorbtie cu Scoala Gimnaziala "Stefan Cicio Pop", in conditiile in care doar 300 de metri despart cele doua unitati, ceea ce este un avantaj pentru fuziune.

Scoala Gimnaziala "Fratii Neuman" se va transforma in structura a Scolii Gimnaziale "Nicolae Balcescu".

Prin aceste fuziuni, municipalitatea a calculat ca se vor face economii de peste trei milioane de lei, suma reprezentand depasirile anuale de buget ale unora dintre scolile mentionate.

Sursa: ARQ

Autor: M.B. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro