Local

Ghid audio computerizat pentru nevăzători, instalat într-o instituție din Arad

07.02.2017 ⋅ 0 comentarii

Un ghid audio computerizat adresat nevazatorilor a fost pus in functiune in sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Arad, adresandu-se unui numar de peste 2000 de persoane din judet care au nevoie sa intre in contact periodic cu functionarii. Dispozitivul permite accesarea serviciilor de specialitate si indrumarea utilizatorului spre caile de acces.

Reprezentantii DGASPC Arad au instalat in sediul institutiei un ghid audio computeriat adaptat nevazatorilor care se adreseaza periodic institutiei.

Dispozitivul este prevazut cu afisaj si taste numerice tactile cu caractere Braille, facilitand accesarea serviciilor de specialitate si indrumarea nevazatorilor spre caile de acces.

Odata accesat, sistemul audio reda mesajul selectat de persoana cu deficiente de vedere in urma apasarii tastelor.

”Utilizatorii nevazatori receptioneaza informatiile furnizate de tehnica de calcul si comunicare prin auz sau prin pipait, astfel ca este nevoie de aplicatii informatice capabile sa transforme informatia vizuala in informatie accesibila lor. Exact acest lucru face dispozitivul directional amplasat la intrarea in institutia noastra. Ghidul audio vine ca o completare a demersurilor noastre de accesibilizare, asa cum este si site-ul institutiei, declarat ca fiind cel mai prietenos si usor de accesat de persoanele cu deficiente de vedere care interactioneaza online cu institutia noastra”, a declarat, marti, Erika Stark, directorul DGASPC Arad.

Inainte de a fi dat in folosinta, aparatul a fost testat de membri ai Asociatiei Nevazatorilor din Romania, pentru a fi adaptat nevoilor directe ale beneficiarilor cu astfel de deficiente.

In judetul Arad sunt  incadrate in grad de handicap vizual peste 2200 de persoane.

Strategia nationala privind incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati pentru perioada 2014–2020 stabileste obligativitatea institutiilor publice de accesibilizare in raport cu nevoile persoanelor cu dizabilitati.

De asemenea, Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap subliniaza obligatia autoritatilor publice de a promova si implementa conceptul ”acces pentru toti”, fiind interzise orice discriminari pe motiv de dizabilitate.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro