Local

"Ziua Protectiei Civile" la ISU Arad

27.02.2017 ⋅ 0 comentarii

Marti, 28 februarie a.c, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis„ Arad sarbatoreste „Ziua Protectiei Civile”.

Prin expresia PROTECTIA CIVILA se intelege indeplinirea tuturor sarcinilor umanitare destinate sa protejeze populatia civila impotriva pericolelor, ostilitatilor sau a catastrofelor si s-o ajute sa depaseasca efectele lor imediate, asigurand conditiile necesare supravietuirii acesteia (art. 61 din cuprinsul Conventiilor de la Geneva din 2 august 1949 privind protectia victimelor conflictelor armate).

Protectia civila in Romania a fost organizata la 28 februarie1933, sub denumirea de aparare pasiva contra atacurilor aeriene, avand ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populatiei si resurselor teritoriului. Organizarea apararii pasive se realizeaza pe un plan superior, in anul 1939, cand este promulgata "Legea pentru apararea anti-aeriana activa si pasiva a teritoriului". Ulterior, aceasta este concretizata printr-o serie de decrete ale Guvernului.

Incepand cu 17 ianuarie 1952 se infiinteaza "Apararea Locala Antiaeriana", devenita in 1978 "Apararea Civila". In aceasta perioada se emit: Decretul nr. 96/1975 privind asigurarea interventiei in caz de accident nuclear si Decretul nr. 140/1978 privind organizarea activitatii pentru prevenirea, limitarea si inlaturarea urmarilor calamitatilor naturale, incendiilor sau catastrofelor de mari proportii.

Legea nr. 2/1978 privind apararea civila in Romania arata ca aceasta este parte componenta a sistemului national de aparare si trebuie sa asigure pregatirea populatiei, teritoriului si economiei pentru desfasurarea normala a activitatilor economice si sociale, precum si pentru protectia cetatenilor si a bunurilor materiale de orice natura, sau in alte situatii speciale.

Revolutia din decembrie 1989 a creat conditii noi perfectionarii activitatii de aparare civila. Romania a ratificat prin Decretul 224/11.05.1990 , Protocoalele aditionale I si II la Conventiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protectia victimelor conflictelor armate .

Din iunie 1995, Protectia Civila, termen nou, conform conventiilor internationale, constituie o componenta importanta de forte de protectie destinate desfasurarii actiunilor de aparare a tarii.

Pentru pregatirea personalului de conducere si a formatiunilor de specialitate de aparare pasiva, legea prevedea infiintarea de centre de instructie la nivelul unor ministere, judete, municipii si orase, centre care se vor dota cu materiale si vor functiona dupa normele de instructie elaborate de Ministerul Aerului si Marinei. Totodata, pe linia instruirii populatiei in legatura cu protectia individuala, sunt elaborate si difuzate in mare tiraj, instructiuni asupra intrebuintarii mastii contra gazelor model 1935.

Daca la inceputul existentei sale, Protectia Civila indeplinea misiuni exclusiv in caz de conflict armat, in prezent ea actioneaza la cutremure, inundatii, alunecari si prabusiri de teren, incendii masive de padure, asanarea teritoriului de munitii ramase neexplodate.

Incepand cu 15 decembrie 2004, prin unirea Inspectoratelor Judetene de Protectie Civila si Grupurile de Pompieri au luat fiinta Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta.

Unitatea nou infiintata a preluat toate atributiile protectiei civile.

In anul 2016, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” al judetului Arad a desfasurat peste 100 de misiuni de „protectie civila” dintre care 83 misiuni de interventie la inundatii, 19 misiuni de asanare a teritoriului de munitie neexplodata, misiuni de salvare persoane din medii ostile vietii.

Cu ocazia zilei „Protectiei civile”, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” Arad organizeaza, maine incepand cu ora 10.00 pana la ora 13.00, „Ziua Portilor Deschise”.

Cu aceasta ocazie toti cei care ne viziteaza vor putea vedea tehnica de interventie a Detasamentului Arad si o serie de exercitii demonstrative.

Sursa: ARQ

Autor: Vasile Zărăndan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro