Local

O aradeanca cere in instanta despagubiri in urma unei importante descoperiri arheologice

08.03.2017 ⋅ 0 comentarii

Ieri, la Tribunalul Hunedoara a avut loc prima sedinta de judecata din dosarul in care o tanara din Arad, Andreea Ciuciu, cere despagubiri statului roman, pentru ca a facut parte din grupul care a descoperit matrita antica in perimetrul sitului arheologic al cetatii dacice Sarmizegetusa Regia.

Un artefact care a fost apreciat de specialisti ca fiind unic pe teritoriul fostei Dacii, referindu-se la rezultatele cercetarilor arheologice. Descoperirea a fost facuta la sfarsitul lunii iunie 2013, piesa fiind gasita ingropata in pamant, la radacina unui arbore doborat de furtuna, in apropierea zidului cetatii dacice.

A ramas doar CJ Hunedoara

Andreea Ciuciu solicita, in baza Legii Nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national, despagubiri in valoarea de 500.000 de lei, pretentii intemeiate in baza informatiilor aparute in presa, a aratat avocatul aradencei. In intampinarea acestei cereri, Consiliul Judetean (CJ) Hunedoara, avand calitatea de parat in dosar, a cerut respingerea cererii de pretentii financiare a tinerei, ca neintemeiata si pentru ca nu a fost depusa in termenul prevazut de lege, cel de trei ani, prin urmare, dreptul ei a fost prescris. Dar, instanta a apreciat ca reclamanta s-a incadrat in termenul legal, respingand cererea. La solicitarea partilor, judecatorul a mai stabilit ca Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, ambele aflate in subordinea Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, nu au calitate procesuala in acest caz. Cu privire la acest aspect, avocatul Andreei Ciuciu a explicat ca nestiind cui exact trebuie sa se adreseze si in posesia cui se afla matrita antica, a chemat in judecata mai multe institutii.
 
Denunt depus la Parchet

Tot la termenul de ieri, Fundatia „Dacica” a depus o cerere de interventie in dosar, aratand ca o face in „interesul tuturor paratilor”. Avocatul fundatiei a spus ca interventia este facuta pentru a demonstra ca matrita antica nu a fost gasita intamplator, asa cum sustine Andreea Suciu, dand de inteles ca are alt scenariu decat cele cunoscute pana la acest moment. Mai mult de atat, avocatul a afirmat ca exista un denunt la Parchet cu privire la modul in care a fost gasit artefactul. Acesta a mai spus ca dosarul se afla la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Inainte sa se pronunte fata de admisibilitatea cererii de interventie, judecatorul le-a cerut reprezentantilor „Dacica” sa depuna la dosar statutul Fundatiei, pentru a vedea care este obiectul de activitate al acesteia. In plus, instanta a dispus amanarea judecatii pentru a solicita de la Parchet date privind dosarul mentionat de avocatul Fundatiei si pentru a vedea daca impotriva reclamantei din acest dosar, Andreea Ciuciu, a fost dispusa inceperea urmaririi penale. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru 18 aprilie.
Intrebata despre cine a facut denuntul la Parchet, presedinta Fundatiei Dacica, arheologul Aurora Petan, a afirmat ca denuntul a fost facut de catre Fundatie in numele Fundatiei.

Reamintim ca Andreea Ciuciu, din Arad, sustine ca, in 23 iunie 2013, in timp ce se afla la in perimetrul cetatii Sarmizegetusa Regia, impreuna cu un grup de prieteni, a observat matrita dacica la radacina unui arbore doborat de furtuna, apreciind ca este vorba de o descoperire intamplatoare si ca are dreptul, potrivit legii, la o recompensa. In prezent, matrita este expusa intr-o sala special amenajata si securizata a MCDR Deva, avand o valoare de inventar de peste 500.000 de lei.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro