Simpozion "Expertiza tehnica judiciara in actualul context european", organizat de Facultatea de Stiinte Juridice a UVVG si Corpul Expertilor Tehnici
13.03.2017 ⋅ 0 comentarii
Facultatea de Stiinte Juridice din cadrul Universitatii de Vest ”Vasile Goldis” din Arad in parteneriat cu Asociatia Corpul Expertilor Tehnici din Romania prin Institutului National de Pregatire Profesionala a Expertilor Tehnici a organizat in data de 11.03.2017, in aula ”STEFAN CICIO-POP” a Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad.
Evenimentul a reunit experti tehnici judiciari, evaluatori, membrii ai Corpului Expertilor Tehnici din Romania din filiala Arad, filiala Timis, filiala Bihor si filiala Hunedoara. De asemenea, la aceasta conferinta au participat reprezentanti ai Curtii de Apel Timisoara, ai Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, ai Inspectoratului Judetean de Politie Arad, avocati, juristi, cadre didactice ale Facultatii de Stiinte Juridice, studenti si masteranzi.
La Conferinta au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedintele Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, prof. univ. dr. Ana Maria Gramescu, presedintele Corpului Expertilor Tehnici din Romania, lect. univ. dr. Mihaela Aghinitei de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, conf. univ. dr. Daniel Berlingher, decanul Facultatii de Stiinte Juridice, lect. univ. dr. Lucaciuc Stefan – judecator Curtea de Apel Timisoara, Conf. univ. dr. Cret Daniela, Conf. univ. dr. Palcu Pavel, Lect. univ. dr. Mara Teodor, expert criminalist inspector Mocanu Alexandru.
Prof. univ. dr. Ana Maria Gramescu, presedintele Corpului Expertilor Tehnici din Romania, a declarat: „In cadrul Corpului Expertilor Tehnici functioneaza Institutul National de Pregatire Profesionala a Corpului Expertilor Tehnici, al expertilor tehnici judiciari si extrajudiciari, Institut care nu demult a infiintat Colegiile Consultative pe zone de dezvoltare regionala si zona Curtilor de Apel. Aceste Colegii Consultative reprezinta actul de expertiza tehnica pe zone pentru o jurisprudenta a expertului tehnic judiciar. Pe aceasta zona acest Colegiu Constultativ se va desfasura la Universitatea „Vasile Goldis” din Arad. Multumim d-lui. presedinte, multumim d-lui decan al Facultatii de Stiinte Juridice din cadrul Universitatii, persoane foarte sufletiste si receptive la tot ceea ce inseamna nou in actul de expertiza tehnica, atat la nivel national cat si la nivel european. Propunem d-lui rector fondator al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean sa fie si membru de onoare al Institutului nostru de pregatire profesionala, membru al Consiliului Stiintific.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedintele Universitatii de Vest “Vasile Goldis” din Arad, a precizat: „Universitatea noastra poarta numele lui Vasile Goldis, cel care alaturi de ceilalti corifei ai Marii Uniri au emanat prima idee a reunificarii provinciilor romanesti intr-un stat unitar, cel mai important act din istoria post moderna a tarii noastre, care a dat nastere Romaniei de astazi. Reuniunea de astazi este una foarte importanta pe plan national pentru acest Corp de Experti Tehnici si de aceea vreau sa subliniez importanta si necesitatea internationalizarii activitatii d-voastra, la fel ca si in alte domenii fiind necesara armonizarea legislatiei noastre cu cea europeana. De asemenea, la cursurile pe care intentionati sa le organizati, Universitatea noastra isi ofera tot sprijinul prin specialistii nostri, de aceea subliniez inca odata importanta acestor cursuri de perfectionare pentru expertii tehnici existenti, deoarece in toate domeniile au aparut in ultimii ani probleme noi care necesita o abordare si o rezolvare noua a acestora. Va doresc mult succes si va asiguram, inca o data, de tot sprijinul nostru”.
Decanul Facultatii de Stiinte Juridice Conf. univ. dr. Berlingher Daniel, a precizat: „Acest eveniment se inscrie pe linia actiunilor desfasurate de Asociatia profesionala Corpul Expertilor Tehnici din Romania in parteneriat cu Facultatea de Stiinte Juridice a UVVG, cu institute de cercetare, cu reprezentantii institutiilor participante la actul juridic, avand urmatoarele obiective: imbunatatirea standardelor de calitate a expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare; imbinrea armonioasa a misiunii principale de asigurare a nivelului calitativ al expertizelor tehnice cu cea de dezvoltare, investigare si cercetare stiintifica in scopul asigurarii eficientei solicitate de societatea civila; consolidarea actului de educatie informala si nonformala in mediul academic in concordanta cu piata muncii cu exigentele societatii civile; dezvoltarea de noi directii de cercetare, programe profesionale care sa raspunda exigentelor nationale si europene; aplicarea prevederilor legale cu maxima celeritate, a cunoasterii cadrului legislativ european, cat si a promovarii unor propuneri sustenabile in legislatia actuala din Romania care sa armonizeze activitatea de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara nationala cu legislatia europeana specifica; cresterea prestigiului activitatii de expertiza tehnica, implicand totodata preocuparea constanta ca asociatia sa se afirme ca o structura de inalta performanta, cu recunoastere nationala si internationala”.
Daniel Albu
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅