Local

Lucrare teologic-istorica de exceptie lansata la Arad

17.03.2017 ⋅ 0 comentarii

Aniversarea celor 25 de ani de existenta a invatamantului teologic ortodox in Universitate la Arad in anul 2016 a insemnat, pe langa evenimentele bisericesti si teologic-culturale, si o ilustrare in plan editorial si publicistic a traditiei teologice din vestul Romaniei. Lucrarea Invatamantul teologic ortodox din Arad. Itinerar. Forme. Perspective, elaborata de Pr. Prof. Univ Dr. Cristinel Ioja si Lect. Univ. Dr. Marcel Tang marcheaza pe de o parte cei 25 de ani de Teologie in Universitate si 195 de ani de traditie teologica la Arad (1822-2017). Lansarea acestei lucrari, inedite in peisajul teologic actual, prin structura, continut si design a avut loc in data de 16 martie 2017 in Libraria Diecezana a Arhiepiscopiei Aradului, spatiu incaract de istorie si de multiple semnificatii teologice, bisericesti si cultural-nationale. Evenimentul s-a desfasurat cu binecuvantarea si in prezenta IPS Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a Rectorului Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, a reprezentantilor Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, a Domnului Iustin Cionca, Presedintele Consiliului Judetean din Arad, a Domnului Viceprimar Calin Bibart, a PC Parinti Consilieri, Parintilor Profesori, Parintilor Protopopi si preoti din Arhiepiscopia Aradului, a numerosi oameni de cultura si a studentilor Facultatii de Teologie Ortodoxa din Arad.

In deschiderea evenimentului Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Arad a salutat prezenta ierarului si a inaltelor oficialitati precum si prezenta celorlalti invitati subliniind faptul ca un asemenea eveniment reprezinta o sarbatoare teologica si culturala nu doar a Facultatii de Teologie, ci a Arhiepiscopiei Aradului si a orasului intrucat prin lucrarea referitoare la invatamantul teologic ortodox din Arad, fiecare ne intalnim cu identitatea noastra spirituala si culturala. Este o carte-document prin care am cautat dimpreuna cu Domnul Lect. Dr. Marcel Tang sa ilustram in texte si imagini memoria traditiei teologice aradene cu radacini adanci la inceputul secolului al XIX-lea. Traditia teologica trebuie asumata ca traditie vie si ca manifestare a Duhului lui Hristos in fidelitate, permanenta si continuitate, in universalitate si nuanta specifica totodata. Aceasta lucrare se integreaza specific in eforturile istoriografiei aradene exprimate magistral de Pr. Prof. Dr. Teodor Botis prin monografia Institutului Teologic cu prilejul centenarului acestuia (1822-1922) pana la contributiile preotilor profesori Mihai Sasaujan, Pavel Vesa si Gabriel Basa. Parintele Decan a adus multumiri IPS Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului pentru sprijinul conceptual si financiar an editarea acestei lucrari, precum si Centrului Municipal Cultural din Arad reprezentat prin Doamna Dr. Padurean-Andreica Daniela.

A fost invitat la cuvant Pr. Lect Univ. Dr. Gabriel Basa, profesor de specialitate in cadrul Facultatii de Teologie din Arad. Acesta a prezentat datele istorice inedite regasite in album, a vorbit despre formele insitutionale diverse prin care a trecut aceasta scoala teologica in cei  aproape 200 de ani, despre implicarea ierarhilor si dascalilor de teologie  in promovarea, pastrarea si valorizarea credintei dreptmaritoare si a romanismului intr-un spatiu geografic si istoric special.

Domnul Lect. Univ. Dr. Marcel Tang a evocat, la randu-i, emotia traita acum, stare datorata incununarii unei munci neobosite de peste opt luni, fiind necesare cautarea unui numar impresionant de poze de epoca, de cercetarea arhivelor si de consultare a specialistilor. In final, acesta a multumit  parintelui decan atat pentru increderea acordata cat si pentru frumoasa colaborare avuta pe parcursul definitivarii acestui proces de editare.

Dintre cei prezenti, Domnul Doru Bogdan, profesor la Preparadia aradeana a tinut sa adreseze un cuvant de felicitare autorilor si sa sublinieze rolul extrem de important al acestui volum, domnia sa tinand sa precizeze valoarea intreita a acestuia: „lucrarea nu este un simplu album, ci o carte de istorie in care se afla prezentate si analizate fapte istorice. Deasemeneaea este si un frumos dictionar al personalitatilor care au activat in cadrul acestei scoli teologice”. Referindu-se la apropiatele aniversari ale centenarului Unirii, domnia sa a conchis:„Fara biserica si fara scoala nu ar fi existat unirea din 1918, pentru care albumul acesta inseamna un fericit preambul, o omagiere cuvenita a inaintasilor”.

Incheind sirul alocutiunilor, IPS Arhiepiscop Timotei, a felicitat pe autori pentru faptul ca au pus in valoare bogatul tezaur teologic existent la Arad, remarcand faptul ca forma in care apare volumul poate fi considerata o  icoana a invatamantului teologic aradean, avand in vedere contextul anului omagial, dedicat de catre Patriarhia Romana, icoanei si iconarilor. Au fost amintite si cateva importante nuante care evidentiaza continuitatea intre vechea Academie Teologica, inchisa in anul 1948, si Facultatea de Teologie, infiintata in anul 1991, prin aceea ca aici la Arad s-au continuat traditia scolii teologice, permanentizata in perioada regimului comunist sub forma cursurilor de formare preoteasca si a examenelor de capacitate si grade profesionale ale preotimii.

La final, Parintele Decan a multumit celor prezenti, oficialitatilor, colegilor de la Facultatea de Teologie si colegilor slujitori la altarul Catedralei istorice a Aradului. Evenimentul s-a incheiat cu vernisarea imaginilor cuprinse in lucrare si cu un Dineu.
               

***

Din continutul lucrarii desprindem urmatoarele idei de referinta: „Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad este continuatoarea Traditiei invatamantului teologic ortodox din vestul Romaniei. Radacinile acestei institutii de invatamant teologic superior sunt fixate intr-un mod organizat – cum am amintit - la inceputul secolului al XIX-lea prin infiintarea Preparandiei (1812) – care continea in structura ei discipline teologice – a Institutului Teologic (1822) si mai tarziu, a Academiei Teologice (1927). In perioada de la inceputul secolului al XIX-lea pana la desfiintarea Academiei Teologice (1948) si instaurarea comunismului in Romania, diferitele forme de invatamant teologic ortodox de la Arad, au fost slujite de episcopi si profesori de teologie de prestigiu, cu contributii notabile la dezvoltarea teologiei ortodoxe romane. Pleiada personalitatilor teologice care au slujit invatamantul teologic aradean insumeaza peste 70 de episcopi, profesori, duhovnici care au pastrat vie constiinta teologica dimpreuna cu valorile national-bisericesti. Prin urmare, Aradul are o Traditie teologica viguroasa, recunoscuta de istorici si teologi, vadita in numeroasele contributii publicistice si teologic-culturale care stau marturie vie a vocatiei si continuitatii acesteia. La Arad nu au fost faurite si aparate doar ideile nationale, ci au fost aparate si valorile Ortodoxiei romanesti in contextul confesional si multicultural specific acestei parti de tara.

Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad reprezinta expresia Traditiei in actualitate, identitatea idealurilor teologic-culturale si social-nationale ale aradenilor si una din sursele centrale ale istoriei locale. Dar Traditia este dinamica si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Arad asuma continuu dinamica Traditiei in Biserica si in invatamantul teologic romanesc. Argumentele unei asemenea viziuni sunt multiple: 1) ramane in fidelitate fata de Intaistatatorul eparhiei si valorifica contextul academic, social si cultural in care fiinteaza; 2) exprima la cel mai inalt nivel exigentele academice prin studiile masterale si doctorale, prin cercetarea academica concentrata in zeci de volume ale simpozioanelor nationale si internationale si in publicatiile periodice proprii; 3) este racordata la viata parohiilor si la necesitatile conceptuale si practice ale predarii religiei in scoala romaneasca; 4) are deschidere nationala si internationala prin parteneriate concrete, prin participari la conferinte si colocvii; 5) participa prin profesori instruiti, titulari in disciplina predata, in cadrul proiectelor lansate la nivelul Patriarhiei Romane: conferinte, manuale universitare, enciclopedii, tratate, dictionare; 6) participa prin profesori instruiti la comisiile altor Scoli doctorale, la comisiile de titularizare pe posturi superioare a cadrelor universitare din alte Facultati de Teologie; 7) participa la viata cetatii prin activitatea corala, publicistica, culturala.

Facultatea de Teologie Ortodoxa din Arad ramane conectata la valorile Bisericii Ortodoxe si la cele ale invatamantului superior european, la valorile traditiei locale integrata in Traditia universala a Bisericii, la exigentele cercetarii stiintifice si la modelele formative si de sfintenie ale Bisericii. Ea reprezinta spatiul intensificarii unui dialog constructiv cu stiintele, precum si spatiul formarii de caractere si profiluri spirituale atat de necesare in contextul unei lumi secularizate si globalizate.

Facultatea de Teologie Ortodoxa iradiaza lumina si identitate spirituala Aradului. Ea aseaza pe cei care intra intr-un sistem de relatie cu ethosul ei, in conexiune directa, nu doar cu valorile Bisericii Ortodoxe dintotdeauna, ci si cu trecutul romanesc identitar al Aradului.”[1]

Au consemnat

Protos. Iustin Popovici

Pr. Filip Albu
 

[1] Din cuvantul inainte semnat de Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja

Sursa: ARQ

Autor: Vasile Zărăndan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro