Schimbare ca-n filme la cinematografele din Arad!
28.03.2017 ⋅ 0 comentarii
Incepand de luna aceasta, se redeschid portile cinematografului Arta pentru toti pasionatii de film si nu numai.
Acesta e doar inceputul valului de filme de arta care va cuprinde treptat cinematografele Arta, Gradiste si Gai (fostul cinema “Solidaritatea”) pe parcursul acestui an. La cele trei cinematografe aradene preluate de Primaria Muncipiului Arad si aduse la standardele actuale de proiectie se va derula incepand cu anul acesta un program de filme de cinemateca. Programul este initiat de Centrul Municipal de Cultura Arad in colaborare cu Asociatia CitiZenit si face parte dintr-o initiativa pe termen lung de revitalizare a cinematografelor aradene sustinuta de Primaria Municipiului Arad.
Programul cinematografelor va cuprinde mai ales filme romanesti si europene, dar nu numai. Aradenii pot profita de aceasta ocazie pentru a viziona la cinema filme care nu beneficiaza de distributie in retelele cinematografice din Arad. Pe langa premierele aradene ale unor filme romanesti si europene, respectiv filme prezente in circuitul festivalier european, la cinema se vor proiecta filme animate, documentare, dar si filme importante din istoria cinematografiei. Se anunta totodata multe proiectii tematice, noul program de filme fiind inaugurat cu un FOCUS pe regizorul RADU JUDE, urmat de o alta proiectie tematica, FOCUS Berlin, in cadrul programului Great Cities in Great Cinema.
Primele proiectii au avut loc la reputatul cinematograf aradean Arta. Filmul “Inimi cicatrizate” a rulat in premiera la Arad, vineri, 24 martie, incepand cu ora 19 si a fost urmat de o discutie cu Dana Bunescu, sound designerul filmului, proaspata castigatoare a Ursului de Argint la Berlinala de anul acesta. Sambata, 25 martie, tot de la ora 19 si tot in prezenta Danei Bunescu, a avut loc proiectia filmului “Aferim!”. Filmul nemtesc “Victoria” va incheia seria proiectiilor din luna martie, in data de 31 martie, la ora 19.
Planul de revitalizare a celor trei cinematografe si propunerea de colaborare au fost receptionate cu entuziasm de CitiZenit, asociatia infiintata in urma cu trei ani in scopul dezvoltarii mediului cultural prin proiecte de regenerare urbana. Colaborarea dintre Centrul Municipal de Cultura Arad si CitiZenit in domeniul cinematografiei a crescut chiar de la inceputurile celor doua organizatii, grupul de initiativa CitiZenit constituind nucleul atelierului realizat la prima editie a Festivalului de Film Documentar fARAD, atelier in cadrul caruia s-a conturat proiectul “Atelier de film”, realizat de CitiZenit cu sprijinul financiar al Centrului Municipal de Cultura Arad. Atelierul de film constituie de fapt o platforma independenta de creatie, productie de film si educatie cinematografica dedicata cinefililor, precum si cineastilor profesionisti si experimentalisti din regiune.
Sinopsis “Inimi Cicatrizate”: Filmul este o adaptare libera a romanului 'Inimi cicatrizate' semnat de scriitorul roman Max Blecher, a carui actiune se desfasoara in anul 1937. Acesta urmareste povestea lui Emanuel, un tanar de 20 si ceva de ani bolnav de tuberculoza osoasa care se interneaza intr-un sanatoriu de pe coasta Marii Negre. Indragostindu-se de o fosta pacienta, acesta nareaza incercarile sale si ale colegilor sai de a-si trai viata din plin in timp ce corpurile lor cedeaza.
Filmul a avut premiera mondiala la Locarno International Film Festival, unde a castigat Premiul Special al Juriului precum si Don Quijote Award. A mai fost nominalizat si la Sarajevo Film Festival, Mar del Plata Film Festival, Hamburg Film Festival, Haifa International Film Festival, Ghent International Film Festival, castigand printre altele si Cea Mai Buna Regie la Mar del Plata Film Festival.
Sinopsis “Aferim!”: Una dintre cele mai de amploare productii cinematografice romanesti din ultimii ani, “Aferim!” este un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca in 1835. Zapciul Costandin calatoreste prin tara insotit de fiul sau in cautarea robului fugar Carfin.
Filmul a castigat Ursul de Argint pentru Cea Mai Buna Regie la Festivalul International de Film de la Berlin in 2015 precum si 12 trofee Gopo la Premiile Gopo din 2015. Printre cele mai premiate filme romanesti din ultimii ani, 'Aferim!' a calatorit pe la nenumarate festivaluri de film din toata lumea, inclusiv Beijing International Film Festival, European Film Awards, Haifa International Film Festival.
Despre DANA BUNESCU
Dana Bunescu este una dintre cele mai importante figuri din cinematografia romaneasca contemporana, fiind cel mai notoriu si prolific specialist in montaj si sunet. A absolvit UNATC, sectia montaj-sunet, in 2000, iar de atunci a lucrat la zeci de filme, realizand montajul pentru filme precum 'Ana, mon amour', 'Pozitia copilului', 'Autobiografia lui Nicolae Ceausescu', 'Amintiri din Epoca de Aur', '4 luni, 3 saptamani si 2 zile', 'Moartea Domnului Lazarescu'. Pe partea de sunet este la fel de prolifica, colaborand ca editor sau designer de sunet la numeroase productii inclusiv 'Ana, mon amour', 'Inimi cicatrizate', 'Aferim!', 'Exploratorul', 'Dupa dealuri', 'Toata lumea din familia noastra', 'California Dreamin''.
Anul acesta Dana a castigat trofeul Ursul de Argint la Festivalul International de Film de la Berlin pentru montajul filmului 'Ana, mon amour', in regia lui Calin Peter Netzer. Este de asemenea laureata a patru premii Gopo pentru montajul filmelor 'Pozitia copilului' si 'Autobiografia lui Nicolae Ceausescu' si pentru sunet cu filmele 'Pozitia copilului' si 'Amintiri din Epoca de Aur'.
Ramona Cretu
Sursa: ARQ
Autor: Vasile Zărăndan ⋅