Femeia din Arad care ar fi descoperit un obiect vechi de 2.000 de ani, audiata la tribunal
19.04.2017 ⋅ 0 comentarii
Cea mai mare descoperire arheologica din ultimii ani, inregistrata in Sarmizegetusa Regia, starneste controverse. Andreea Ciuciu, o tanara din Arad, sustine ca a participat la descoperirea unei matrite antice si solicita in instanta despagubiri de circa 500.000 de lei.
Primele probe in procesul ''Matrita dacica'' vor fi prezentate in fata judecatorilor pe data de 30 mai, potrivit deciziei luate, la termenul de marti, de instanta Tribunalului Hunedoara.
Tot atunci va fi audiata si reclamanta in acest proces, in care o aradeanca solicita mai multor institutii ale statului roman o recompensa in valoare de 500.000 de lei, motivand ca ar fi fost prima persoana care a descoperit piesa arheologica in situl de la cetatea Sarmizegetusa Regia.
"La termenul de marti au fost puse in discutie probele solicitate de parti si s-a fixat un nou termen de judecata pentru data de 30 mai, in vederea interogatoriului reclamantei", a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glaman.
De asemenea, instanta a admis cererea de interventie in proces formulata de Fundatia ''Dacica''.
O femeie din Arad a dat in judecata Consiliul Judetean Hunedoara si Serviciul Judetean de Administrare a Monumentelor Publice, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva si Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice, sustinand ca are dreptul la o recompensa de 500.000 de lei pentru ca ar fi fost prima persoana care ar fi gasit intamplator o piesa dacica importanta, in cetatea Sarmizegetusa Regia.
Andreea Ciuciu sustine ca, in 23 iunie 2013, in timp ce se afla la in perimetrul cetatii Sarmizegetusa Regia, impreuna cu un grup de prieteni, a observat matrita dacica la radacina unui arbore doborat de furtuna, apreciind ca este vorba de o descoperire intamplatoare si ca are dreptul, potrivit legii, la o recompensa.
Reclamanta in acest dosar solicita, in baza Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national, plata unei sume de bani pe care a estimat-o ca ar reprezenta o cota de 1/7 din 45% din valoarea obiectului descoperit in Muntii Orastiei.
Consiliul Judetean Hunedoara a contestat insa cererea femeii, sustinand ca reclamanta nu a facut dovada ca ar fi descoperit obiectul, nu a prezentat un inscris din care sa reiasa ca a predat matrita in termen de 72 de ore de la data descoperirii aceasta si ca nu a demonstrat ca piesa ar avea o valoare exceptionala.
Piesa este apreciata de specialisti ca fiind extrem de valoroasa pentru ca era folosita la confectionarea de bijuterii de catre un mester din cetate, ceea ce arata gradul de civilizatie la care ajunsesera dacii acum 2.000 de ani.
In prezent, matrita este expusa intr-o sala special amenajata si securizata a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅