Ingrijorare la Arad: in zece ani ramanem fara medici de familie
12.05.2017 ⋅ 0 comentarii
O organizati din Arad trage un semnal de alarma cu privire la reducerea constanta a numarului de medici de familie, ceea ce va face ca peste zece ani 60 la suta dintre posturi sa ramana vacante.
La dezbaterea publica cu tema “Finantarea medicinei primare – importanta si necesitate prezenta. Masuri si perspective”, organizata de Societatea Medicilor de Familie din Arad (in colaborare cu organizatii similare din Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Timis), a fost evidentiat faptul ca, in zece ani, Romania va ramane fara 60% din medicii de familie.
”Totodata, au fost subliniate probleme grave ale medicinei primare: neatractivitatea, cauzata in principal de factorul financiar precum si de restrictiile impuse in detrimentul desfasurarii actului medical. Veniturile cabinetelor de medicina familiei depind 95% de contractul cu CNAS, care este un contract captiv. Cu toate ca este un contract de prestari servicii medicale, acesta este negociat doar intre Ministerul Sanatatii si CNAS, fiind stufos si plin de obligatii impuse si renegociate furnizorilor de servicii medicale”, se arata intr-un comunicat de presa al organizatorilor dezbaterii.
De asemenea, desi medicina primara este o activitate exclusiv privata, este interzisa aplicarea tarifelor de cabinet ”in dauna celor impuse de CNAS”.
La nivel national, asistentei medicale primare ii este alocat, din totalul fondurilor destinate sanatatii, sub 6% - cel mai mic procent din Europa, unde media este de 9 - 15%, iar acest procent scade anual contrar indicatiilor si recomandarilor Uniunii Europene, Bancii Mondiale si Fondului Monetar.
”Medicina de familie se adreseaza intregii populatii si solutioneaza aproximativ 75% din totalul cazurilor raportate la nivel national. Desi mai mult de jumatate din populatia Romaniei se afla in mediu rural, iar medicul de familie este de cele mai multe ori unicul furnizor de servicii medicale accesibil pentru aceasta categorie de populatie, tocmai asistenta medicala primara nu este finantata in mod corespunzator”, mai arata comunicatul.
Medicii aradeni spun ca investitia in medicina primara este cea mai “rentabila”, atat pentru sistemul de sanatate cat si pentru bugetul de stat, dar implicarea Ministerului Sanatatii precum si politicile publice pentru preventie sunt minime.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅