Local

Final de ancheta la Spitalul Judetean, dupa protestele unor pacienti: prima sanctiune in 20 de ani aplicata unui medic

16.05.2017 ⋅ 0 comentarii

Sefa Sectiei de Boli Infectioase Copii a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad, Dana Oprea, a fost sanctionata cu avertisment de comisia care a cercetat zeci de reclamatii depuse de parinti privind conditiile din spital, reclamatii precedate de proteste de strada, membrii comisiei confirmand astfel neregulile sesizate, scrie News.ro.

Managerul SCJU Arad, Carmen Lucuta, a anuntat, marti, ca in urma anchetelor interne facute de catre Consiliul de Etica si Comisia de Disciplina cu privire la personalul Sectiei Boli Infectioase Copii s-au luat mai multe masuri ”pentru imbunatatirea activitatii”, una fiind sanctionarea cu avetisment a sefei sectiei, Dana Oprea.

In plus, Lucuta a anuntat ca s-au inceput demersurile pentru scoaterea la concurs a tuturor posturilor vacante din cadrul compartimentului, astfel incat sa nu se mai resimta lipsa de personal, problema asupra careia au atras atentia parintii copiilor internati.

”In urma sesizarilor depuse de un grup de mamici din Arad, am dispus efectuarea unor anchete interne. Pe baza acestora, am luat o serie de masuri care sa corecteze lipsurile, cele mai multe cu termen imediat. Totodata, am decis sa organizam o comisie de specialitate care sa analizeze lunar cazurile de spitalizare, atat din cadrul sectiilor cat si din ambulatorii. Comisia va intocmi un raport pe care il va inainta conducerii, iar in functie de acesta, impreuna cu directorul medical, vom lua masurile necesare. Speram ca asemenea evenimente nedorite, precum cele care au avut loc in luna martie, sa fie de domeniul trecutului”, a declarat Carmen Lucuta.

Solutia ii multumeste partial pe parintii care au protestat in luna martie fata de conditii. Una dintre mame, Cristiana Rusu, care a fost initiatoarea protestelor, a declarat pentru News.ro ca sefa sectiei ar fi trebuit schimbata.

”Masurile luate de conducerea spitalului sunt bune si e bine ca s-a recunoscut public existenta deficientelor semnalate de noi. Cu parere de rau am constatat, insa, ca sefa sectiei ramane pe functie. Din cate ni s-a spus, nu este cine sa o inlocuiasca, pentru ca in Arad nu mai exista un medic infectionist pediatru. Neoficial, ni s-a spus ca sefa sectiei a refuzat de-a lungul anilor sa accepte medici rezidenti, sa pregateasca tineri, ca si cum s-ar fi asigurat ca nimeni nu-i va lua vreodata locul, ceea ce este inacceptabil. Acest aspect trebuie anchetat si luate masuri, iar daca e necesar sa se aduca medici din alte judete”, a spus Cristiana Rusu.

Surse din cadrul spitalului au confirmat ca niciun rezident nu a fost pregatit de catre sefa sectiei si ca nu exista medic care ar putea sa o inlocuiasca in acest moment.

Dana Oprea nu a putut fi contactata pentru a comenta acest aspect sau rezultatele anchetei.

Referitor la rezultatele anchetei, presedintele Consiliului Judetean Arad, Iustin Cionca, a declarat pentru News.ro ca si-ar dori o schimbare de atitudine fata de pacienti din partea unor cadre medicale.

”In ultimii ani, am investit sume foarte mari in acest spital, 16,5 milioane  de euro. De asemenea, Guvernul le-a majorat salariile, de aceea ne-am dori ca aceste masuri sa fie insotite de un comportament adecvat al celor care lucreaza in spital. Primim foarte multe reclamatii si este regretabil, dar nu vreau sa generalizez, pentru ca sunt medici care se comporta ireprosabil cu pacentii”, a spus Cionca.

Avertismentul dat sefei Sectiei Boli Infectioase Copii este singura sanctiune aplicata in utimii 20 de ani unui medic al SCJU Arad.

La inceputul lunii martie, aproximativ 30 de parinti s-au adunat in fata SCJU Arad in semn de protest fata de cum au fost tratati copiii lor internati, actiunea avand loc la indemnul lansat pe Facebook de Cristina Rusu. Femeia s-a plans atat de atitudinea personalului medical, cat si de conditii.

”Am fost opt persoane intr-un spatiu care nu se poate numi salon de spital. Pe sectie era o singura asistenta, care nici nu avea timp sa se ocupe de copii. Practic, fiecare copil bolnav era pe cont propriu. Toate mamele care aveau copii pe sectie au fost revoltate. Nu primeau tratament la timp, nu le baga nimeni in seama”, a povestit aradeanca.

O alta mamica a spus ca si-a retras imediat copilul dupa ce i s-a administrat un antibiotic farte puternic ”care nu il ajuta decat sa nu se imbolnaveasca de bacteriile din spital”.

Irina Feher, o alta tanara prezenta la protest, a povestit ca vineri a ajuns la spital cu baietelul de noua ani si ca medicii pediatri i-au spus ca este suspect de menigita.

”I s-a facut punctia lombara si a primit tratament de specialitate pentru meningita. Copilul meu a fost lasat singur in salon, parasit, desi nu avea voie sa se miste dupa punctie. Mi s-a interzis categoric sa raman in spital cu copilul, desi are doar noua ani, ceea ce este ilegal. L-am luat din spital pe propria raspundere, a doua zi, l-am dus la Timisoara si s-a infirmat meningita. Avea o simpla viroza. Noroc cu o alta mama care m-a sunat noaptea si a spus sa-mi iau urgent copilul de acolo ca nu e bine ingrijit”, a povestit femeia.

In urma protestelor, mai multe mamici au depus la autoritati un dosar cu ”20 de povesti de groaza” scrise dupa experientele avute cu proprii copii in sectiile pediatrice ale spitalului, iar conducerea Consiliului Judetean, care are in subordine unitatea, a cerut efectuarea unei anchete si tragerea la raspundere a angajatilor.

Sursa: ARQ

Autor: News.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro