Conducerea administrativa a Aradului s-a consultat cu investitorii italieni despre prioritatile judetului si ale municipiului
19.05.2017 ⋅ 0 comentarii
Presedintele Consiliului Judetean Arad, dl. Iustin Cionca, primarul municipiului, dl. Gheorghe Falca si presedintele Camerei de Comert, Agricultura si Industrie, dl. Gheorghe Seculici, s-au intalnit ieri cu investitori italieni si reprezentanti ai unor investitori italieni din Arad. Au fost reprezentate, in total, 21 de companii.
Dezbaterea face parte din programul Consiliului Judetean de consultare a mediului de afaceri, in vederea stabilirii nevoilor reciproce si a parghiilor de colaborare dintre administratie si investitori. La intalnire a participat si dl. Roberto Sperandio, consulul onorific al Italiei la Arad.
„De 28 de ani, de cand sunt in Romania, am realizat ca este nevoie de un flux in ambele sensuri, si de persoane, si de produse. Romania are bunuri calitative, unele chiar de calitate mai buna decat cele din Italia, care ar trebui sa se regaseasca in piata din peninsula. Avem peste 600 de firme italiene active in Arad, in scadere de la 1.584, cat au fost la maximul prezentei investitorilor italieni in judet. Ma bucur ca in decurs de trei luni ne intalnim a treia oara si putem discuta, cauta solutii pentru problemele acestor companii”, a declarat consulul onorific al Italiei la Arad.
Unele dintre cele mai importante probleme ridicate de reprezentantii companiilor au fost legate de forta de munca insuficienta, pregatirea profesionala a angajatilor (in lipsa unor scoli profesionale care sa pregateasca forta de munca pe specificul industriei locale), Aeroportul International Arad.
„Toti, impreuna, putem fi o forta care dezvoltam Aradul. Dvs. vreti profit, eu imi doresc venituri la Consiliul Judetean. In primul rand, interesul este sa pornim clasele de invatamant profesional, chiar daca avem probleme inclusiv la nivel de familii, unde nu numai copiii nu isi doresc sa aiba o meserie, nici parintii nu vor sa ii trimita la scoala profesionala. Va rog sa fiti partenerii nostri, mi-as dori ca in urma discutiei de astazi sa plecam cu ceva concret. Avem o strategie pe turism, am investit in Drumul Vinului, avem vinuri de calitate, dar ne lipseste urmatoarea etapa, agroturismul, investitii in moteluri, pensiuni, pentru ca produsele, nici macar cele mai bune, nu se vand singure”, a spus dl. Iustin Cionca, presedintele Consiliului Judetean.
Iustin Cionca sustine ca isi doreste sa se consulte cu oamenii de afaceri si in privinta drumurilor judetene pe care le modernizeaza Consiliul Judetean, in functie de zonele unde exista investitii care trebuie legate de nodurile rutiere importante. „Imi arat toata disponibilitatea, sunt constient ca nu am parghii legale foarte multe, dar uneori ajunge si vointa”, a declarat dl. Cionca.
La randul sau, primarul municipiului Arad, dl. Gheorghe Falca, a prezentat proiectul municipalitatii de realizare a unor locuinte cu chirie ieftina pentru angajatii din zonele industriale. Aceste locuinte ar urma sa fie date in chirie la preturi extrem de avantajoase, intre 35-50 euro lunar/apartament. „Imi doresc sa realizam acest proiect inca in acest an. Este nevoie de o schimbare de legislatie, care cred ca s-ar putea intampla in aceasta toamna, pentru ca firmele sa isi bugeteze pentru anul 2018 investitiile in terenurile necesare. Aradul are un grad de indatorare foarte mic, de aceea ne putem permite, fara sa afectam dezvoltarea infrastructurii Aradului, sa ducem bani inspre constructia de locuinte”, a punctat Gheorghe Falca.
Investitorii au ridicat problema taxelor locale, solicitand o reducere la taxele pe proprietate si cele legate de anumite activitati HORECA, taxarea in Zona Libera Arad-Curtici.
Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a Judetului Arad, dl. Gheorghe Seculici, a accentuat ca institutiile care conduc administrativ Aradul ar trebui sa demareze un studiu demografic, din care sa reiasa inclusiv motivul dinamicii populatiei. In anul 1990, municipiul Arad avea 205.000 locuitori, astazi are 147.000, a precizat Gheorghe Seculici, desi activitatea economica s-a dezvoltat enorm. „Nu mai exista resursa nici in localitatile din jurul Aradului, toata a fost absorbita de companiile existente. Ma gandesc ca studiul pe care il propun sa ne dea niste solutii, sa vedem unde vrem sa ajungem si cum”, a accentuat dl. Seculici.
Comunicat CJ Arad
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅