Local

Cavalerii Regelui Dragon

23.05.2017 ⋅ 0 comentarii

Expozitia personala de fotografie, Virgil Jireghie

La cea de a 65-a expozitie personala deschisa de curand in Sala Clio de pe strada Horia, Virgil Jireghie, ne demonstreaza hotarat ca renuntand la traditionalism gaseste suficiente resurse pentru a ne starni atentia prin alte modalitati de expresie. Facand abstractie de aparenta apartenenta la clasicism  impusa de o indelungata profesie universitara intr-o institutie care marcheaza bine spiritul aradean, de varsta si cunostintele insusite in vechea scoala romaneasca, artistul incarcat de premii si distinctii meritate, ne incanta cu o noua viziune asupra fotografiei, careia ii confera alte dimensiuni in artele vizuale.

Om umblat in lume, inspirat si novator, Virgil Jireghie a trecut definitiv de la reportajul documentar realist,  la foto-pictura expresionista impingand-o spre un suprarealism metaforic. Plecand de la un concurs de motociclete, Cavalerii Regelui Dragon asa cum sunt numiti asii puternicelor motoare pe doua roti, sunt prezentati in contururi neclare si nuante nedefinite sugerand atmosfera fierbinte a intrecerii Enduro, cu oameni curajosi, intr-un spatiu plin de pericole care starnesc deopotriva emotii atat spectatorilor raspanditi pe traseu cat si concurentilor.

Autorul nu ne prezinta, asa cum ne-am fi asteptat, chipuri crispate, portrete si infatisari marcate de tulburatoarele viraje. Ba chiar trece usor peste pericolul care pandeste la tot pasul ca si peste infatisarile tulburatoare generate de rivalitatea caiilor putere. Nu prezinta prim planuri si imagini fotografice socante, luate din unghiuri neobisnuite. Toate acestea sunt sugerate exclusiv print-o culoare lipsita de concretete, aparent nedefinita, nuantata, sugerandu-ne atmosfera evenimentului.

Impresie, tulburare creata de miscare si mai ales de viteza bolizilor plini de energie, asemenea dragonilor, ai balaurilor din legendarele basme care ne-au umplut copilaria. Virgil Jireghie, stapaneste si conduce cu maestrie posibilitatile oferite de tehnica fotografica contemporana, rupand definitiv bariera care  separa fotografia de pictura, dezvaluindu-ne  si prin aceasta expozitie largile posibilitati de care dispune in lumea artelor vizuale. Felicitari, maestre !!!

Horia Truta

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro