Local

EXCLUSIV| Arsenal Park - Orastie, un loc unde te simti din nou soldat

24.05.2017 ⋅ 0 comentarii

In urma cu cateva zile mergeam spre Sugag, aproape de Sebes - Alba pe frumoasa Vale a Sebesului, insa nu puteam sa trec fara a ma opri putin la Arsenal Park - Orastie (desi eram contra cronometru), mi-am dorit sa vad acest „obiectiv militar”. Mai mult, doream sa vad exponatele, tehnica de lupta, transportoarele amfibii blindate, camioanele militare, jeep-urile si tancurile care mi-au amintit de perioada stagiului militar si de scurta perioada in care lucram in cadrul M.Ap.N. la o unitate de blindate, ca sofer civil.

Cand am ajuns la poarta Arsenal Park, m-am vazut din nou soldatul recrut de 19 ani in prima mea zi de armata cu valiza in mana. Dupa ce am facut doar cativa pasi pe aleea cazona am ramas placut impresionat de ceea ce am vazut, totul era pus la punct in stil militar, ordonat si frumos.

Celor care inca nu au fost la Arsenal Park, le recomand sa viziteze acest loc deosebit  pentru ca merita, fie macar odata in viata sa treaca pe aleile acestui parc. Istoria interesanta a acestui loc ne intoarce in timp cu 80 de ani in urma, prin anul 1936 cand Regele Carol al-II-lea a dispus amenajarea unui spatiu experimental pentru armata, iar locatia a fost aleasa pe actualul amplasament al parcului.

Mai tarziu, in timpul regimului comunist, aici functiona o fabrica de munitie, apoi baza militara a ramas parasita. Din 2003 s-a nascut ideea de a face din acest loc un parc militar de distractii, iar din anul 2009 Arsenal Park isi deschide portile si astfel devine unul dintre obiectivele strategice ale turismului romanesc, fiind singurul complex turistic cu tematica militara din Romania si din Sud - Estul Europei.

Astfel, se achizitioneaza tehnica militara scoasa din uz, iar aleile parcului sunt strajuite  astazi de circa 150 de exponate militare, incepand cu TAB-uri, tancuri, transportoare blindate, dispozitive antiracheta, lansatoare de rachete, piese de artilerie, tunuri antiaeriene, camioane militare, tractoare de artilerie senilate, un avion IAR-93, un elicopter Kamov KA 26, un M-461, Aro, TV, dar si o locomotiva cu aburi si doua garnituri de tren minier, astfel acest loc devenind cel mai mare muzeu militar in aer liber din Romania.

Amplasat intr-o padure de foioase, parcul ofera turistilor un spatiu de 88 hectare pentru explorare si o multime de activitati de tip militar sau distractive. Complexul detine trei stele pe epoleti si ofera turistilor 230 de locuri de cazare in camere de soldati, camere tun sau TAB (paturile fiind amenajate in TAB sau pe afetul tunului), camere „Ofiteri” sau luxoasele camere „Colonel” si vile „General”.

Desigur pentru mancare exista Restaurant Popota, unic in tara si bar cu doua terase frumos amenajate. Aici se poate servi masa ca la popota cazarmii militare, iar dupa o zi incarcata de instructie sau o plimbare cu transportorul senilat, cu siguranta veti dori sa aveti si o seara in jurul unui foc de tabara, cu muzica si voie buna, iar pentru serile racoroase, micul „sat dacic” este ideal pentru petreceri si mancaruri traditionale.

Pentru copii exista loc de joaca, dar si programe specifice varstei lor, astfel ca nu se vor plictisi niciodata. Grupurile organizate beneficiaza de sala de conferinte si sesiuni training (150 locuri), Arsenal Park punand la dispozitie tot suportul tehnic. Amfiteatrul in aer liber este locul unde se proiecteaza filme comando, western sau documentare de razboi, ori evenimente mai speciale cum sunt prezentarile de moda, fiind cel mai mare amfiteatru in aer  liber din Transilvania, cu o capacitate de 234 locuri.

Arsenal Park iti face sederea placuta in mijlocul naturii si in acelasi timp iti da senzatia de cazarma militara unde cu siguranta nu te vei plictisi niciodata, avand activitati care tin adrenalina la maxim prin instructia militara, biciclete, aqua parc, trasul cu arcul, tiroliana, tir cu arme de foc sau o plimbare prin poligon cu senilatele, totul fiind o experienta unica.

Aici pot veni copii de orice varsta sau elevi (in saptamina altfel si nu numai), fiind o experienta unica, in special pentru scolari. De altfel chiar ar fi benefica pentru elevi o astfel de vizita pentru ca inainte de toate, este o frumoasa lectie de istorie in aer liber (de neuitat), iar pe deasupra ei vor cunoaste o frantura din viata de cazarma militara , din viata de soldat povestita doar de parinti sau bunici. O vizita aici nu face decat sa intregeasca imaginea vietii militare chiar daca Arsenal Park iti ofera tot felul de distractii, te poarta in acelasi timp intr-o lume reala a soldatului de rand, practic imbinand utilul cu placutul.

Pentru ca timpul nu mi-a permis sa vizitez absolut totul, m-am concentrat mai mult pe tehnica militara, dorind sa fac cunoscute armele care au facut parte din dotarea Armatei Romane pentru a se cunoaste pe cat posibil si aceasta latura mai putin accesibila copiilor si tinerilor care „din pacate” nu au avut parte de viata de cazarma, perioada care la urma urmei te forma ca barbat fiind mai ordonat si capabil a lua decizii intr-o clipa.

Aceasta vizita a fost si pentru mine o frumoasa amintire din perioada stagiului militar si o frumoasa intoarcere in timp.  Am plecat din Arsenal Park cu nostalgie in suflet, cu parere de rau ca nu am avut mai mult timp la dispozitie, dar in acelasi timp cu dorinta de a reveni si a explora totul. Atunci cand am iesit pe poarta parcului, am mai privit odata inapoi cu emotie si cu gandul la ziua trecerii in rezerva, lasand in urma amintiri frumoase pe care nici unul dintre cei care au facut armata nu le vor uita niciodata.

 

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro