Local

Consiliul Judetean Arad gazduieste Simpozionul National Constantin Noica

26.05.2017 ⋅ 0 comentarii

Aradul este zilele acestea centrul national al manifestarilor stiintifice si filosofice.

Doi academicieni, cercetatori stiintifici, profesori universitari sunt prezenti la evenimentele organizate in sala „Vasile Goldis” a Consiliului Judetean Arad, acolo unde astazi a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a IX-a editii a Simpozionului National Constantin Noica, manifestare de inalta tinuta stiintifica a carei tema in acest an este „Creatie si frumos in rostirea filosofica”.

Simpozionul este organizat de Academia Romana, prin Institutul de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru” si de Consiliul Judetean Arad, prin Centrul Cultural Judetean, in parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldis” si cu Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Lucrarile Simpozionului au fost deschise prin alocutiunile domnilor academicieni Alexandru Surdu si Alexandru Boboc, a IPS Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a presedintelui Consiliului Judetean Arad, domnul Iustin Cionca, a presedintelui fondator al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, domnul Aurel Ardelean si a conf. univ. dr. Roman Regis-Mafteiu, reprezentant al Universitatii „Aurel Vlaicu”.

„Ne simtim onorati sa gazduim la Consiliul Judetean Arad, lucrarile Simpozionului National Constantin Noica, editia a IX-a. Onoarea este cu atat mai mare, cu cat, in anul 2010, tot in aceasta sala se desfasurau lucrarile celei de-a doua editii a Simpozionului  National Constantin Noica. Altfel spus, ne inscriem cu declarata mandrie in clubul select al Consiliilor Judetene care au gazduit de doua ori lucrarile distinsilor filosofi de la Academia Romana si de la marile universitati din Romania.

Ne propunem ca impreuna cu Centrul Cultural Judetean si cu aparatul de specialitate al CJA, sa organizam evenimente care valideaza ambitia noastra de a pune in valoare personalitatile din elita culturii romanesti.

Consiliul Judetean Arad a fost finantatorul si gazda intalnirii redactorilor sefi ai revistelor culturale din Romania, in urma cu numai cateva zile. Acest important simpozion este pentru noi o confirmare a faptului ca eforturile pe care le facem, pentru a mentine Aradul in circuitul vietii culturale nationale, sunt vizibile si eficiente.  

Privesc in sala si identific, pe fiecare scaun, cate un model de profesionalism, de competenta, de conduita. Cate un model la indemana, la care ne putem raporta, spre care putem tinde si noi, si acei tineri care cauta inca in viata calea corecta. Ea este la indemana, iata, iar pentru mine, ca presedinte al Consiliului Judetean, este o datorie de onoare sa o prezint si sa o promovez cu toate mijloacele!

Aceasta acoperire stiintifica a intregului areal romanesc se petrece in anul premergator celui in care sarbatorim Centenarul Marii Uniri, moment istoric de cea mai mare importanta nationala, in infaptuirea caruia Aradul a jucat un rol determinant. O spunem raspicat: Marea Unire, desavarsita la Alba Iulia, a fost pregatita aici, la Arad, de intelectuali aradeni care si-au asumat riscuri, au infruntat un regim ostil si si-au pus in joc libertatea, siguranta, pentru idealul in care credeau. Aradul, chiar daca astazi se vorbeste nemeritat de putin despre el in contextul Marii Uniri, a jucat un rol important, poate cel mai important, desi absolutizarea nu este intotdeauna nimerita, in cel mai semnificativ moment din istoria noastra moderna! Iata si motivul pentru care ne-am gandit sa gazduim, cu toata ospitalitatea de care suntem capabili, astfel de inalte manifestari stiintifice nationale, cum este cea pe care o deschidem astazi.

Nu in ultimul rand, gandul nostru s-a indreptat si catre cele doua Universitati aradene, care au astfel prilejul sa participe in mod direct la lucrarile Simpozionului National Constantin Noica, bucurandu-se si implicandu-se totodata in manuirea ideilor acestei fermecatoare „stiinte a stiintelor”, cum mai este cunoscuta, pe drept cuvant, filosofia”, a declarat domnul Iustin Cionca, presedinte al Consiliului Judetean Arad.

Vineri si sambata, lucrarile se vor desfasura intre orele 9:00-18:00, cu pauza de masa intre orele 13:30-15:00. Vor conferentia 41 de personalitati: academicieni, cercetatori si universitari de la toate marile centre universitare din Romania. Lucrarile vor fi publicate in volum, la prestigioasa Editura a Academiei Romane.

(C.P.)

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro