Prima editie a festivalului "La poalele Highisului" - Casoaia. Urmeaza video
06.06.2017 ⋅ 0 comentarii
Casoaia era cunoscuta ca o lunca larg deschisa spre nord si era denumita pana dupa Primul Razboi Mondial, Valea lui Iosif. Denumirea actuala a fost preluata dupa numele cabanei cu un etaj si mansarda construita din piatra si lemn in scop turistic.
Asezata la poalele Highisului, la o altitudine de 222 metri, Casoaia este cea mai veche cabana turistica din judetul Arad, fiind oarecum aproape de municipiul Arad la aproximativ 65 de kilometri. Este accesibila atat rutier, cat si pe traseele turistice marcate dinspre Siria, Cladova sau Soimos. Accesul auto este asigurat pe sosea dinspre Arad, prin Maderat – Agrisu-Mare – Araneag –Casoaia, iar dispre Ineu si Sebis prin Tirnova.
Construita in anul 1935 si finalizata in anul 1936, Cabana Casoaia rezista celui de-al II-lea Razboi Mondial si mii de turisti o viziteaza anual, petrecandu-si aici sfarsitul de saptamana. Astfel trece prin anii comunismului, cunoscand apogeul prin anii 60 – 70 pe atunci fiind cabanier domnul Gheorghe si Maria Trinc din Ineu (1963-1977), iar cabana era ticsita de turisti la fiecare sfarsit de saptamana.
Erau vremuri bune pe atunci in Romania, iar la Casoaia se putea bea „Bere de Oradea” si Pepsi (numai ca sticlele erau putin mai lunguiete ca cele de acum), iar dintre preparatele culinare nu lipsea vanatul. Bazinul era functional avand apa pe tot timpul verii, in acei ani la Casoaia se putea face si o baie, insa berea si pepsi erau foarte apreciate de turisti (pe atunci Aradul nu avea fabrica de bere).
Volumul „Casoaia si imprejurimile” scris de domnul Horia Truta si colaboratorii sai este o carte care scoate in lumina frumusetea si istoria acestor locuri frumoase, a satelor care sunt in jurul cabanei Casoaia, o carte mult asteptata de cei care am copilarit pe aceste meleaguri si nu numai noi. Volumul acum lansat, „Casoaia”, este un bonus, o cinstire si o istorie strict referitoare la aceasta cabana care a fost si este adapost si locul drag a mii de turisti.
Sambata, 02 iunie, in cadrul festivalului „La Poalele Highisului”, in sala de conferinte din „casa verde” (cabana noua), a avut loc lansarea cartii „CASOAIA”, o carte prin care domnul Horia Truta ne prezinta flora si fauna din zona, mineritul si exploatarea padurilor de aici, dar ne prezinta in a doua parte si istoricul acestei cabane de la inceputuri din anul 1935.
La lansarea acestui volum au fost prezenti mai multi oameni de marca ai judetului, in primul rand doresc sa-l amintesc chiar pe autorul cartii, Horia Truta, directorul Centrului Cultural Judetean Arad, Doru Sinaci omul care sprijina enorm de mult actul cultural si se implica in realizarea multor monografii din comunele judetului, sprijina cultura aradeana si intotdeauna spune „da” atunci cand este vorba de progresul cultural al judetului. Apoi domnul Horia Ungureanu – scriitor, care are o contributie remarcabila in cultura aradeana.
Prezent la lansarea cartii a fost si primarul comunei Tirnova, Florin Farcasiu care a facut deschiderea oficiala a sarbatorii avand un cuvant de bun venit. Au fost o serie de invitati printre care si domnul Doctor Petru Halmagean, un renumit medic stabilit in Cluj, dar care se reintoarce intotdeauna cu drag acasa la Chier, in satul natal si pentru care Casoaia reprezinta un loc aparte in suflet.
Volumul Casoaia este de fapt o carte de suflet pentru noi toti, dar mai ales pentru cei care in vremea copilariei mergeam cu mult drag la Casoaia si pentru acest volum trebuie mai intai noi sa-i multumim domnului Horia Truta pentru ca a scos la lumina trecutul acestor locuri minunate si indragite de noi toti.
Asa cum spunea si domnul Doctor Halmagean in cadrul festivitatii, (sunt total deacord cu dansul) exista si o tristete in sufletele celor care am stiut Cabana Casoaia cu multi ani in urma, din copilarie, asa cum era ea. Ori de cate ori ajungem la Casoaia cautam din priviri Cabana care nu mai este, iar locul si-a pierdut identitatea si o istorie intreaga s-a pierdut odata cu vechea cabana, multi turisti fiind in asentimentul nostru.
Ceva trebuie schimbat pentru ca se pierde esenta, de aceea ii rugam pe cei cu putere de decizie sa ia hotararea de a construi o macheta la o scara suficient de mare care sa fie asezata pe locul unde era cabana, iar la anul daca nu se poate mai repede, cand va avea loc editia a II-a a festivalului „La Poalele Highisului” toti turistii si vizitatorii sa poata vedea cabana asa cum a fost ea in vremurile ei timp de 80 de ani.
Astfel nu se pierde nici identitatea acestui minunat loc, iar cei care vin dupa noi vor sti cum arata prima cabana turistica din judetul Arad. Cred ca Ocolul Silvic Tirnova prin padurile comunale pe care le gestioneaza poate furniza lemnul necesar pentru o macheta de vreo 6-8 metri de exemplu si asa cum il cunosc pe domnul primar Florin Farcasiu, cu siguranta este in asentimentul nostru si nu se va opune unei astfel de initiative, ba din contra, cred ca va oferi tot sprijinul necesar unui astfel de proiect. Cabana Casoaia trebuie sa ramana un brand al acestei minunate zone a Zarandului pentru noi si urmasii nostri.
Sarbatoarea „La poalele Highisului” este la urma urmei o aducere aminte a ceea ce inseamna Casoaia pentru Judetul Arad si nu numai, o sarbatoare a oamenilor de pe aceste meleaguri si o continuare a serbarilor campenesti care aveau loc aici prin anii 70-80. Acum sarbatoarea este pentru oamenii locului si pentru toti cei care vor sa cunoasca Casoaia si frumusetea acestui loc.
Asa cum am spus, dupa lansarea volumului de carte „Casoaia”, programul evenimentului a continuat pe platoul taberei unde au urcat pe scena Alex Mladin - X Factor, Trupa de serviciu, Popstar Liviu Virciu si un concert cu Ana Lesko. De asemenea Primaria comunei Tirnova a decernat titlul de cetateni de onoare unor oameni de valoare pe care comuna i-a dat societatii.
Cateva personalitati de amintit sunt domnul Doctor Petru Halmagean, Ely Laslean - doamna modei Aradene nascuta si crescuta la Tirnova, domnul Horia Ungurean – scriitor, fiul preotului Constantin Ungurean din Drautul perioadei interbelice, domnul Emerich Ienei nascut in Agrisu-Mare maestru emerit al sportului din Romania, domnul prefect Cosmin Pribac, domnul Calin Bibart viceprimarul Aradului si altii.
Programul primei seri s-a incheiat cu un imens foc de tabara sub indrumarea inginerului silvic Sorin Bite, urmand ca a doua zi, programul sa-si urmeze cursul pe scena din Casoaia, avandu-l ca oaspete de seama pe Vasile Conea „vocea de aur a Banatului” Lucian Dragan, Vasile Coca, Cosmin Marta si Florica Tomoiaga, Valentina Negrea, Ionut Bledea si Diana Cirlig, apoi ansamblul de dansuri „Doina Muresului”.
„Padureanca” din Chisindia, „Cununa Nadasului”, „Aldesteanca” din Aldesti, au incantat de asemenea publicul, iar prezentator a fost Misu de la Hora TV.
Au fost doua seri minunate cu program artistic pe masura care au adus un plus de valoare acestui festival. Dupa incheiera programului, linistea padurii s-a lasat incet, din nou peste tabara, doar luna mai veghea peste codrii din jur si peste acest loc frumos numit de inaintasii nostri – Casoaia.
Sursa: ARQ
Autor: Dorin Bodea ⋅