Peste 15.000 de tone de namol depozitat la statia de epurare emana un miros de dejectii in oras
08.06.2017 ⋅ 0 comentarii
Locuitorii din mai multe cartiere ale orasului reclama ca de cateva saptamani aerul a devenit greu respirabil din cauza mirosului de dejectii provenit de la statia de epurare, unde este depozitata materie provenita din canalizarea orasului, care este tranformata in namol utilizabil pentru fertilizarea terenurilor agricole, scrie NEWS.RO.
O cantitate de peste 20 de tone de materie, formata in special din dejectii, este adunata in fiecare zi din canalizarea municipiului Arad, ajungand sa fie depozitata la statia de epurare de la marginea orasului, insa mirosul neplacut ajunge de aici in mai multe cartiere mari, ceea ce a starnit nemultumirea locuitorilor.
Aradenii reclama ca, de cateva saptamani, de cand vremea s-a incalzit, mirosul de dejectii este persistent, motiv pentru care nu pot deschide ferestrele locuintelor.
Mirosul afecteaza in special cartierele Alfa, Confectii, Parneava si Vlaicu, respectiv aproape jumatate din oras, insa in unele zile, cand bate vantul mai tare, aerul devine greu respirabil in toate zonele.
Oficialii Companiei de Apa Arad, care administreaza statia de epurare, spun ca uscarea namolului este o procedura obligatorie, iar cand materia este scurmata, pentru a se prelua o cantitate pentru a fi transportata pe terenuri agricole, fiind folosita ca fertilizator, mirosul este mai puternic si ajunge in zonele locuite.
Conform purtatorului de cuvant al companiei, Monica Iovan, tratarea namolului provenit din canalizarea orasului se face prin deshidratare cu polimeri, iar apoi acesta este pastrat pe paturi de depozitare, temporar, pana cand este valorificat in agricultura.
”Productia de namol generata acum de functionarea statiei de epurare este de aproximativ 8000 de tone pe an, iar capacitatea de depozitare a celor 26 de paturi de depozitare este de 29068 tone. In prezent, exista un stoc de 15286 de tone de namol care reprezinta un procent de ocupare de 52 %. Compania de Apa Arad prezinta public scuze pentru disconfortul creat de mirosul neplacut”, a declarat Monica Iovan.
Compania de Apa a anuntat ca va initia, in urmatoarea perioada, procedura pentru a amenaja o perdea vegetala in jurul statiei de epurare. Astfel, vegetatia ar urma sa blocheze cel putin partial deplasarea aerului urat mirositor spre zonele locuite.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅