HRAMUL SCHITULUI DE MAICI DE LA TAMAND, INEU
03.07.2017 ⋅ 0 comentarii
Duminica, 2 iulie, cand Biserica praznuieste Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in biserica Vlaherne si pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, asezamantul monahal din Tamand, protopopiatul Ineu si-a sarbatorit hramul. Cu acest prilej, un sobor de sapte preoti sub protia parintelui Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, in prezenta obstii monahale de maici si a numerosi credinciosi veniti din imprejurimi. Din soborul slujitor a facut parte si parintele Gabriel Maris, consilier eparhial in cadrul Sectorului social al Centrului Eparhial iar de la Manastirea Feredeu parintele Teoctist Balana.
In cuvantul de invatatura adresat pelerinilor prezenti, parintele consilier Iustin Popovici a explicat pericopa evanghelica despre vindecarea slugii sutasului (Matei 8, 5-13), din aceasta Duminica a 4-a dupa Rusalii. De asemenea, parintele a evidentiat misiunea pe care o are de indeplinit acest lacas monahal, si anume, aceea de a purta de grija fata de batrani si suferinzi, precum ii este si destinatia. Totodata, parintele a explicat si istoria descoperirii minunate si a asezarii in biserica Vlaherne a Cinstitului Vesmant al Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu.
Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost oferite de catre corul mixt al Parohiei Ortodoxe Seleus, aflat in misiune la Schitul de la Tamand, insotiti fiind de catre preot paroh Stefanita Mut.
Parintele Ciprian Tripa, duhovnicul schitului, a adus multumire Bunului Dumnezeu si Maicii Domnului pentru aceasta frumoasa zi de sarbatoare, precum si preotilor si credinciosilor prezenti.
Monahia Serafima, stareta schitului, a oferit tuturor celor prezenti o agapa crestineasca in cinstea hramului.
Asezamantul monahal social din Tamand isi sarbatoreste anul acesta hramul pentru a opta oara.
***
Schitul Tamand a fost infiintat in anul 2009, cu binecuvantarea si prin purtarea de grija a Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Timotei, pe terenul primit de catre Arhiepiscopia Aradului din partea Consiliului Judetean Arad, in urma desfiintarii Spitalului social de batrani, care a functionat aici. Inca din anul 2003, in cadrul programului eparhial de acordare a asistentei sociale in spitale, a fost edificata aici o biserica de lemn in stil maramuresan, deservita de catre preotii din imprejurimi. Dupa infiintarea schitului, in incinta au fost amenajate chilii si alte cladiri anexe, locuri de cazare pentru initierea de tabere pentru tineri in vremea verii si a unui Centru Respiro pentru copii cu autism in restul anului.
Student teolog Andrei Dimitriu
Sursa: ARQ
Autor: Vasile Zărăndan ⋅