In memoriam Adam Muller Guttenbrunn, la Zabrani
27.07.2017 ⋅ 0 comentarii
Biblioteca Judeteana „Alexandu D. Xenopol” Arad l-a omagiat azi pe Adam Muller Guttenbrunn, in cadrul unui eveniment din cadrul proiectului „Galeria Scriitorilor Aradeni”.
Manifestarea s-a derulat la Zabrani, locul nasterii scriitorului, la muzeul ce-i poarta numele, fiind prezenti, alaturi de Cristina Duma – manager interimar al bibliotecii judetene, Claudia Boghicevici – vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, Doru Sinaci, director al Centrului Cultural Judetean Arad, Peter Hugel – director al Complexului Muzeal Arad, Horia Truta - istoric.
Cei prezenti au evocat personalitatea lui Adam Muller Guttenbrunn, cel nascut in mijlocul comunitatii de svabi din Guttenbrun (azi Zabrani), pe Valea Muresului. Dupa ce a urmat scoli in limba germana, in localitatea natala, la Sibiu si Timisoara, in 1870 a plecat la Viena, dar fost nevoit sa lucreze ca telegrafist la Linz si Bad Ischl. Intre timp a studiat ca autodidact, scriind si piese de teatru. Abia in 1879, cand lucrarile sale ajung pe biroul directorului teatrului din Viena, reuseste sa se mute in capitala Imperiului Austriac. Acolo unde a fost, pe rand, functionar, foiletonist si critic de teatru.
Intre 1893-1896 a fost director la Raimundtheater din Viena, iar intre 1898-1903, director al proaspat fondatei institutii Kaiserjubilaums-Stadttheater (teatrul orasenesc jubiliar), azi Volksoper (opera populara).
Intr-o parte semnificativa a operei sale literare (Micul svab, Iakob si fiii sai, Clopotele meleagului natal, etc.), Adam Muller-Guttenbrunn reda cu emotie frumusetea satului din zona banateana a Aradului, cu obiceiurile, traditiile si indeletnicirile sale din secolul XIX.
Pentru valoarea intregii sale opere literare, teatrale si filosofice, in 1922 Universitatea din Viena i-a conferit lui Adam Muller Guttenbrunn titlul de „Doctor Honoris Causa”, iar Guvernul Roman i-a acordat, in acelasi an, Medalia „Bene merenti”, clasa I.
Adam Muller Guttenbrunn s-a stins din viata la 71 de ani (1923), mai multe institutii culturale si de invatamant din zona de vest a tarii purtandu-i numele.
„Adam Muller-Guttenbrunn este o personalitate cu care judetul Arad se mandreste, fiind pretuit deopotriva atat de comunitatea romana, cat si de cea germana…
Prin pastrarea vie a memoriei lui Adam Muller-Guttenbrunn si prin cinstirea operei acestuia reusim sa mentinem activ trecutul german al comunei si, nu in ultimul rand, ii ajutam pe tinerii de astazi sa cunoasca originile comunitatii din care fac parte” a declarat Claudia Boghicevici.
Sursa: ARQ
Autor: Vasile Zărăndan ⋅