Claudia Boghicevici: Initiem un parteneriat pentru dezvoltarea si promovarea Gradinii Botanice Universitare "Pavel Covaci"
10.10.2017 ⋅ 0 comentarii
Consiliul Judetean Arad isi propune sa contribuie la dezvoltarea si promovarea Gradinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” de la Macea, un important obiectiv stiintific, cultural-educativ si de agrement, o adevarata baza didactica si de cercetare.
In acest scop, Claudia Boghicevici, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, a organizat astazi o intalnire care pune bazele unei colaborari intre Consiliul Judetean, Universitatea de Vest „Vasile Goldis” Arad, Centrul Cultural Judetean Arad si administratia locala a comunei Macea. In echipa de lucru va fi invitata si Asociatia Excelsior.
„Consider ca prin incheierea unui parteneriat vom avea mult mai multe parghii pentru a valorifica acest patrimoniu cultural si stiintific, vom reusi sa dezvoltam si sa promovam cum se cuvine Gradina Botanica de la Macea, inclusiv muzeele existente acolo: Etnografic, al Caricaturii, Dendrologic si celelalte obiective similare”, a declarat Claudia Boghicevici.
„Intalnirea cu reprezentantii Consiliului Judetean Arad a fost una extrem de binevenita. Conducerea Consiliului Judetean a vazut ecoul primului Congres international al gradinilor botanice din Regiunea Danubiana, pe care UVVG Arad l-a organizat in colaborare cu CASEE, EPSO, AGBR si Academia Romana-sectia Biologie si a decis sa declare Gradina Botanica „Pavel Covaci” de la Macea obiectiv strategic de interes judetean. Impreuna cu Consiliul Judetean Arad si cu primaria Macea, vom lucra pentru valorificarea ei din punct de vedere turistic, economic si chiar social. Noi am subscris la planul prezentat, avem un plan de dezvoltare a gradinii, prin introducerea sistemului de irigare, prin amenajarea aleilor, prin realizarea unor sere, pentru ca aceasta sa devina un centru turistic de prima importanta pentru judetul nostru”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedintele UVVG Arad.
Gradina de la Macea are in prezent o colectie de 3750 specii vegetale, cultivate sau spontane, care sunt raspandite in diversele sectoare amenajate, pe suprafata de 21,5 hectare. De remarcat este faptul ca la Macea se afla una din cele mai bogate colectii de plante lemnoase din tara, fapt evidentiat atat in literatura recenta de specialitate cat si in cataloagele de seminte editate in ultimii ani.
O prima tabara de sculptura de monumente in piatra care a fost gazduita aici in 1988 a lasat in dar o colectie de sculpturi frumoase parcului: busturile lui Mihai Eminescu, George Cosbuc, Vasile Goldis. Anual peste 10 000 de turisti, in special grupuri de copii si elevi, calca pragul Gradinii Botanice.
(C.P.)
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅