Local

Festivalul International Iubiti Muzica Romaneasca la sfarsit de saptamana

13.10.2017 ⋅ 0 comentarii

Festivalul International Iubiti Muzica Romaneasca propune pentru serile sfarsitului de saptamana concerte si auditii pline de originalitate, intalniri si experiente care nu trebuie pierdute.

In seara de 13 Octombrie, Vineri, la ora 19.00, in Sala Cercului Militar, un dublu recital al unor ansambluri cu renume – Percutissimo din Timisoara si Cvartetul de clarinete Academic din Brasov - un concert orientat in special spre auditorii tineri, plin de influente jazz, etno sau sonoritati destinate parca unor filme horror sau SF, din care nu lipsesc momentele de umor muzical, de teatru instrumental si interactiune cu publicul.  Este o seara deschisa surprizelor si intalnirilor sonore, o seara cu autografe Richard Oschanitzky, Aurel Stroe, Adrian Iorgulescu, Laura Manolache s.a.

Intalnirea de Sambata,14 Octombrie, de la aceeasi ora (19.00), din Sala Cercului Militar este o seara de opera, o intalnire cu una dintre cele mai mari reusite ale creatiei contemporane, Eumenidele de Aurel Stroe, o transpunere in contextul muzicii noi a finalului trilogiei Orestia de Eschil  si a principiilor teatrului antic.

Rod al colaborarii dintre Filarmonica „Banatul” din Timisoara si faimosul saxofonist francez Daniel Kientzy, spectacolul „Eumenidele” a fost aplaudat de-a lungul anilor in trei distributii la Roma, Paris si Basel, iar in cea actuala (care propune o regie colectiva, muzicienii manevrand in timpul spectacolului scenografia si luminile) la Milano.

Nu in ultimul rand, este o ocazie exceptionala de a asista la o adevarata demonstratie de virtuozitate a artistului francez care ofera, pe toata durata operei (o ora) momente unice, cum sunt cantatul la doua saxofoane simultan sau folosirea enormului (si rarisimului) saxofon contrabas. Toate argumentele unui spectacol EVENIMENT!

                Iar pentru cei care iubesc deopotriva filmul mut si muzica, Sala Regele Ferdinand din Primaria Arad devine gazda spectacolului de Duminica, 15 Octombrie 2017, de la ora 19.00, o proiectie a filmului Tabu din 1931, creatie a regizorului Friedrich Wilhelm Murnau ,  insotita sonor de muzica Violetei Dinescu si  de interpretii ei dedicati – pianistul Sorin Petrescu, flautistul Ion Bogdan Stefanescu, percutionistul Doru Roman si clarinetistul Dorin Cuibariu.

Capodopera cinematografica, pe cat de emotionanta pe atat de temerara, o poveste de dragoste din Marile Sudului,TABU este filmat pe o insula paradisiaca din arhipelagul Bora-Bora, care  se inspira dintr-un subiect real, autohton, o istorie complexa si vibranta despre iubire si sacralitate. Imaginea de o frumusete pura, folosirea in cea mai mare masura a bastinasilor ca actori, prima filmare subacvatica din istoria cinematografiei, sunt doar cateva detalii ale unei opere geniale. Muzica Violetei Dinescu reuseste sa ilustreze imaginea, sa sugereze sentimente, sa dialogheze cu discursul vizual, folosind un filon etnomuzicologic vast, de la polinezian la... romanesc. Pe langa acest folclor „antebabelian”, compozitoarea stabilita in Germania si apreciata in intreaga lume, integreaza intr-o scriitura luxurianta, adeseori heterofonica, ecouri modale enesciene si chiar in acord cu actiunea, un... rag-time!

Cei patru instrumentisti virtuozi au prezentat cu mare succes acest spectacol in zeci de sali de concerte din Germania, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Elvetia si Serbia, iar acum sunt prezenti in Arad!

  Evenimentele organizate in cadrul Festivalului International Iubiti Muzica Romaneasca! – proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National  permit accesul liber, in limita locurilor existente in salile de concert.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. A.F.C.N. nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

 

 

Vineri, 13 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Cercului Militar
Ansamblul de percutie “Percutissimo” al Facultatii de Muzica din Timisoara

Coordonator: Doru Roman

Membri: Patricia Popescu, Amelia Trifu, Tiberiu Szalma, Daniel Cuibariu-Jumuga, Patrick Cojerean
Invitati: Lucia si Mario Florescu

Laura Manolache: Himera apelor

Aurel Stroe: Il giardino delle strutture

Doina Rotaru: Noesis

Darie Nemes Bota: Fight And Light

Adrian Iorgulescu: Ipostaze IV

 

Cvartetul de clarinete"Academic"al Filarmonicii “Gheorghe Dima” Brasov
Iulian Rusu - clarinet I, Izsak Jeno - clarinet II, Ionel Parlea - clarinet III,  Ilie Carp - clarinet bas.

 

Bela Bartok ar. Ioan Dobrinescu: Sonatina

Sabin Pautza: Suita

Ioan Dobrinescu: De treci codrii de abanos

Ciprian Porumbescu ar. Ioan Dobrinescu: Hora Brasovului

Ion Scarlatescu ar. Ioan Dobrinescu: Bagatella

Richard Oschanitsky: Cearta

Ioan Dobrinescu: Ciocarlia

Romeo Cozma: Fantezie pentru cvartet de clarinete

 

 

 

Sambata,14 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Cercului Militar

Eumenidele (Orestia III) de Aurel Stroe

Spectacol de opera realizat in colaborare cu Centrul Cultural "Aurel Stroe"

Busteni

Cu participarea extraordinara a saxofonistului Daniel Kientzy (Franta)

Dirijor Cezar Verlan

Distributie

Atena - Cosmina Ivan

Oreste - Cristian Ardelean

Apollo - Nicolae Hategan

Corul Eriniilor/Eumenidelor

Ana Maria Stanoia, Cosmina Serban, Corina Chietrean, Ovidiu Cozma,

Alexandru Suca, Bogdan Saracin

Constantin Spurcaciu  - asistent regie si figuratie

Grigore Golubeanu - lumini si figuratie

Alexandru Voinea - scenografie si figuratie

Regia colectiva

 

Duminica, 15 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Regele Ferdinand

Spectacol de film mut si muzica
TABU (1931)

regia Friedrich Wilhelm Murnau, muzica Violeta Dinescu
„Trio Contraste“ - Ion Bogdan Stefanescu - flaut, Sorin Petrescu - pian,

Doru Roman – percutie

in colaborare cu

Dorin Cuibariu- clarinet, saxofon

Sursa: ARQ

Autor: Vasile Zărăndan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro