Local

Proiect desfasurat de Facultatea de Design a UAV

23.10.2017 ⋅ 0 comentarii

   Vineri, 21 octombrie, a avut loc vernisajul expozitiei din cadrul proiectului desfasurat de Facultatea de Design, UAV, “Aradul- Centrul de Eco Design. Constiinta sociala in designul vestimentar”.

   Evenimentul a fost sustinut de Centrul Municipal de Cultura Arad, Primaria Arad, Universitatea Aurel Vlaicu si Facultatea de Design.
   Multumim PARTICIPANTILOR - elevi si studenti precum si profesorilor din liceele din Arad si din tara ! In cadrul proiectului au participat direct la activitatile realizate pe parcursul acestui eveniment peste 100 de persoane , elevi si studenti de la : PALATUL COPIILOR ARAD, COLEGIUL NATIONAL DE ARTE SABIN DRAGOI ARAD, COLEGIUL NATIONAL DE ARTE OCTAV BANCILA IASI, COLEGIUL NATIONAL MOISE NICOARA , COLEGIUL NATIONAL ELENA GHIBA BIRTA , LICEUL TEHNOLOGIC FRANCISC NEUMAN, FACULTATEA DE INGINERIE UAV, FACULTATEA DE PSIHOLOGIE UAV, FACULTATEA DE DESIGN UAV.

    Evenimentul si-a propus  sa reuneasca oameni diferiti, dar cu interese comune, persoane carora le pasa de aspectul personal si al semenilor cat si de design, natura, ecologie, industriile creative,reciclare, comportamentul etic fata de societate si industria modei. Obiectele vestimentare si artistice realizate de tinerii participanti in cadrul evenimentului dezvolta o interconectare intre creativitate, design si ecologie oferind tinerilor posibilitatea de a se folosi de imaginatie pentru a transmite un mesaj cultural cat si unul social. In cadrul proiectului s-au realizat : workshopuri de stimulare a creativitatii tinerilor in domeniul designului vestimentar, dezbateri pe tema reciclarii, reciclarea materialelor in vedera refolosirii pentru un nou produs vestimentar, ECO-FASHION - proiectarea produselor vestimentare din materiale reciclabile.

      Prima zi a fost dedicata dezbaterilor pe tema reciclarii, fiind urmata de workshopuri de stimulare a creativitatii in designul vestimentar desfaturate in urmatoarele zile ale proiectului. S-au prezentat proiectii, au avut loc discutii libere despre formarea unui comportament responsabil fata de industria modei si societate. Urmatoarele zile au fost dedicate atelierelor practice de inovare in design, modelare 3D pe manechin, workship creative de imprimerie, contexturi si proiectare in designul vestimentar. Proiectul a avut peste 100 de participanti liceeni , studenti si nu numai din Arad si din liceele din tara. Participantii insumeaza atat pe cei care au participat la atelierele practice cu proiect individual sau de grup cat si pe cei care au participat la dezbaterele pe tema reciclarii.

   „ Ideea de baza a Eco Designului este reducerea impactului asupra mediului de-a lungul intregului ciclu de viata al produsului. Proiectul prezent isi propune adoptarea unei maniere pro-active si strategice a eco- proiectarii si a dezvoltarii inovarii creative. Responsabilitatea pentru mediu este strans legata de creatie si inovatie si duce la o vizibilitate mai mare pe piata si o creativitate mult mai eficienta.

   Prin aceasta activitate incercam sa determinam tinerii participanti in cadrul proiectului sa dezvolte si sa proiecteze produse creative cu eficienta ridicata printr-o abordare etica a traditiilor in domeniul protectiei mediului care are in vedere prevenirea poluarii si managementul deseurilor.

Activitatile din cadrul workshop-urilor practice care s-au desfasurat in cadrul Facultasii de Design din Arad, propun:

    regandirea produsului si functiile lui,
    reducerea consumului de materiale si energie in cadrul ciclului de viata,
    reinlocuirea substantelor periculoase cu alternative prietenoase pentru mediu,
    RECICLAREA. Alegerea materialelor care pot fi reciclate si regandirea si proiectarea produsului astfel incat partile lui sa poata fi refolosite,
    repararea produselor vestimentare, si implicarea reproiectarii produsului usor de reparat astfel incat sa nu fie inlocuit prea repede,

     Din punct de vedere estetic activitatile si-au propus ca elevii si studentii participanti sa capete cunostinsele tehnice si practice precum si artistice in care efectele estetice sa fie obtinute in maniera ecologica, colorarea ecologica si naturala a fibrelor, precum si diferite moduri de tratare a suprafetii structurilor.

    Promovam astfel adaptarea normelor ecologice de catre industria modei prin Eco- fashion.

    In decursul workshopurilor din cadrul Facultasii de Design tinerii participanti au invatat sa transpuna practic creatii artistice si vestimentare, bazandu-se pe ideile care urmaresc: ECO- FORMA, CULOAREA, PRINCIPIILE DE PROIECTARE ECOLOGICA IN DESIGN si in primul rand EXPERIMENTUL – care constituie un rol principal in cazul designului pentru lansarea noilor idei si concepte.

 
C. P.

Sursa: ARQ

Autor: Vasile Zărăndan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro