Medalion Johannes Brahms la Sala Cercului Militar
25.10.2017 ⋅ 0 comentarii
Joi 26 Octombrie 2017, ora 19.00 la Sala Cercului Militar B-dul Decebal nr. 19 va fi un Medalion Johannes Brahms, Dirijor Petronius Negrescu, Solist Luca Toncian.
Program
Concertul nr. 1 in re minor pentru pian si orchestra op.15
Simfonia I in do minor op.68
Daca va place Brahms si acceptati o noua intalnire cu senzationala creatie a aceluia care a dominat prin muzica sa deceniile de mijloc ale secolului al XIX-lea austro - german, alegeti spatiul traditional de auditie al Filarmonicii, care gazduieste in ultima seara de joi a lunii octombrie, un spectaculos medalion de compozitor.
Tematica brahmsiana este abordata acum din perspectiva Concertului nr. 1 pentru pian si orchestra in re minor, op.15, unul dintre cele mai masive si grandioase repere pianistice ale intregii literaturi mondiale, precum si din aceea a primei simfonii, in do minor op.68,
cea care se inspira din traditia beethoveniana si contureaza portretul de maturitate al compozitorului.
Seara de 26 Octombrie 2017 este deopotriva un regal pianistic dar si o implinire simfonica, o etalare de performante instrumentale dar si de forta si stapanire orchestrala. Programul - medalion incepe la ora 19.00, in Sala Cercului Militar si ii are ca invitati pe dirijorul Petronius Negrescu si pianistul Luca Toncian.
Absolvent al clasei de Regie de Teatru Muzical al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, promotia 1995, licentiat in muzica in 1996, Petronius Negrescu a absolvit in cadrul aceleiasi universitati sectiile de Pedagogie Muzicala si Jazz. Studiile de masterat, doctoratul si specializarea in dirijat orchestra le-a realizat deopotriva sub egida Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.
Petronius Negrescu a “debutat dirijoral”, ca o predestinare, de la cea mai frageda varsta, la clasa ilustrului profesor Valentin Gabrielescu, unde facand parte din grupa speciala de auz absolut, a castigat cu consecventa concursul de solfegiu - dictat, ca premiu revenindu-i de fiecare data bagheta si dreptul de a dirija orchestra.
A inceput studiile de orchestra inca din gimnaziu, ca violoncelist la Liceul de arta “George Enescu” din Bucuresti, unde manifestand o adevarata pasiune pentru instrument, a sustinut concerte ca sef de partida al ansamblului orchestral.
A urmat cursuri de orchestra la Handel Akademie - Karlsruhe (Germania) in 2000, 2001 si 2003, atat la sectiunea instrumentala cat si la cea de opera.
In anul 2008 a beneficiat de o bursa post - universitara in SUA, unde a fost asistent dirijor al Maestrului Larry Livingston si a participat ca instrumentist, in Idellwild Festival Orchestra, alaturi de care a concertat in celebra Disney Hall.
A asistat de asemenea la repetitiile orchestrelor Los Angeles Philharmonic, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra, iar la sfarsitul acestui stagiu i-a fost acordat un binemeritat Certificate of Highest Distinction.
Ca dirijor, Petronius Negrescu a sustinut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Iasi, Cluj, Timisoara, Arad, Oradea, Bacau, Botosani si Ploiesti, cu orchestra Teatrului Muzical “Nicolae Leonard” din Galati, aceea a Teatrului de Opereta din Kiev si Orchestra Nationala de Camera a Moldovei - Chisinau.
Din anul 2000 se dedica in intregime artei dirijorale, parcurgand etape de studiu in particular, de masterat si doctorat, avandu-i ca profesori pe Petru Andriesei, Cristian Brancusi, Dumitru Goia. A studiat totodatacu maestrii Petru Oschanitzky, Sabin Pautza, Valentin Doni, Ilarion Ionescu Galati si Larry Livingston.
Ca muzician de jazz a sustinut numeroase concerte si a realizat inregistrari de radio si televiziune. Este autorul unor albume, printre care unul integral solo, iar altele ca autor de muzica de teatru si film.
Dupa o indelungata cariera didactica, in prezent este profesor al Universitatii de arte din Targu Mures, unde preda arta interpretarii in teatrul liric, ansamblu coral si dirijat.
Pe scena de concert i-a avut ca parteneri solisti pe Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Florin Ionescu Galati, Daniel Podlovschi, Anton Diaconu, Adam la Motte, Ion Bogdan Stefanescu, Dorel Baicu, Alexandru Morosanu, Filip Papa, Aron Petrus Boloni, Thomas Pandolfi, Horia Mihail, Daniel Goiti etc.
Luca Toncian s-a nascut in 1989 in Cluj Napoca. A inceput studiul pianului la varsta de 6 ani cu prof. Maria Jidav, continuand apoi cu conf. univ dr. Cipriana Gavrisiu. De la 16 ani a studiat la Salzburg, la renumita Universitate de Muzica „Mozarteum“, pe care a absolvit-o cu excelenta in 2014 (clasa profesor Cordelia Hofer-Teutsch).
In timpul studentiei, a beneficiat un an de o bursa „Erasmus“ la Universitatea de Muzica si Teatru din Munchen-Germania la clasa profesorului Wolfram Schmitt-Leonardy. A urmat si un program post-universitar la „Mozarteum“ la clasa profesorului Andreas Groethuysen.
In prezent este asistent universitar doctorand in cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Numeroase cursuri de maiestrie i-au inspirat viata de muzician, avand posibilitatea de a lucra cu pianisti si pedagogi renumiti, precum: Paul Badura-Skoda, Lory Wallfisch, Sergio Perticarolli, Frank Wibaut, Ninuca Osanu, Adriana Bera si altii.
Experienta concertistica l-a purtat pe scene nationale si internationale. Pe langa numeroase recitaluri solistice si de muzica de camera sustinute in Austria, Germania, Elvetia, Spania, Italia si Romania, a cantat ca solist cu orchestre simfonice: Sinfonie Orchester Berlin (in sala mare si sala de muzica de camera a Filarmonicii din Berlin), Orchestra Filarmonica a Thailandei (Bangkok), Orchestra Elvetiei de Est, Orchestra Filarmonica din Bad Reichenhall (Germania), Filarmonica Moldova (Iasi), Filarmonica Transilvania (Cluj Napoca).
Ca pianist a participat la numeroase concursuri in strainatate, fiind laureat al Concursului International de Pian Bangkok,Thailanda (2013), al „Premiului Franz Schubert“ San Cristoforo, Italia (2013), al Concursului International de Pian „Memorial Isidor Bajic“, Novi Sad, Serbia (2008). A castigat numeroase concursuri organizate in Romania, fiind recompensat in 2004 cu marele premiu Lira de Aur (Suceava).
A desfasurat activitati muzicale ca membru al unor fundatii, precum: “Live Music Now” – Salzburg, “Remember Enescu” – Bucuresti, “Sigismund Toduta” - Cluj-Napoca.
Comunicat de presa
Sursa: ARQ
Autor: Vasile Zărăndan ⋅