Local

Comuna Frumuseni cu noi investitii si un parc modern la Alunis

06.11.2017 ⋅ 0 comentarii

Comuna Frumuseni este o comuna noua din punct de vedere administrativ, asezata la sud de raul Mures ce cuprinde localitatile Frumuseni si Alunis.

Inca din Evul Mediu pe raza actualei comune, functiona o Manastire cunoscuta in documentele istorice sub denumirea de Bistra sau mai ales Bizere (de aici denumirea ansamblurilor de dansuri Bizere) care exista din sec. al XI-lea fiind situata la cca 1,5 km nord-est de localitatea Frumuseni, pe malul stang al raului Mures pe locul numit „Fantana Turcului”.

Pe la 1235, Manastirea functiona cu un numar de 23 de calugari avand se pare si rolul de a controla transportul de sare pe Mures. Prima atestare documentara este de la 1183 cand au fost mentionate navele de pe Mures si portul manastirii.

Situl arheologic „Bizere” este clasat in lista monumentelor istorice sit, grupa valorica A. Comuna Frumuseni desi este o comuna noua, este in primul rand o comuna ordonata si curata  fiind in trecut locuita de nemti care au emigrat dupa 1990, insa se pare ca au lasat acel simt al frumosului si a ordinei aici.

Bineinteles ca aparatul primariei are un rol decisiv si un simt gospodaresc bine dezvoltat  astfel ca in toata comuna domneste curatenia si ordinea, ceea ce da un aer de eleganta si frumusete comunei.

In ultimii ani s-a dezvoltat foarte bine, avand in prezent toate strazile asfaltate si toate conditiile unui trai decent si confortabil al cetateanului, insa primarul Reginald Andronic si echipa Primariei nu s-au oprit si vin an de an cu noi proiecte care imbunatatesc nivelul de trai al comunei.

Iata ca  si acum sunt alte noi proiecte in derulare printre care parcul din localitatea Alunis care in curand se va finaliza, fiind unul dintre cele mai moderne si elegante din judetul Arad, apoi drumul agricol pentru utilaje care leaga cele doua localitati peste camp, care se va finaliza in curand si alte lucrari edilitare, apoi sunt proiecte care se vor derula in curand printre care si o gradinita la Alunis. Dar sa lasam edilul sa prezinte noile proiecte:

,,De curand am accesat prin PNDL (sub masura 7.6) un proiect prin programul ,,Modernizarea satelor romanesti” si am obtinut finantare pentru modernizarea, reabilitarea si dotarea Caminelor Culturale din satele Frumuseni si Alunis. S-au depus proiectele pe AFIR si este semnat contractul de finantare din data de 27 septembrie, iar acum suntem in faza de licitatie, iar din primavara vom demara lucrarile la ambele Camine Culturale.

Se doreste modernizarea si dotarea lor cu sala de conferinte, biblioteca, incalzire termica noua, climatizare pe timpul verii, instalatie electrica noua, acoperis nou, instalatii audio-video, scena, cortina, mobilier cu mese si scaune, iar popicaria o vom reface total pentru a putea fi dotata cu tot ce este necesar.

De asemenea, vom achizitiona 27 de costume populare pentru cele doua ansambluri de dansuri ale comunei ”Bizere” din Alunis si Frumuseni, compuse din 27 de costume pentru ansamblul din Frumuseni, (pentru seniori si juniori) si 10 costume pentru ansamblul din Alunis.

Mobilierul se va inlocui total si vom avea mese rotunde si scaune noi. Se va inlocui si tamplaria in totalitate, atat la Frumuseni cat si la Alunis. La Caminul Cultural Alunis se va construi o terasa in spate pentru iesirea din bucatarie si holul caminului, iar in fata, la usa principala, se va construi o protectie pentru intemperii. Scenele vor avea cortina noua, care  va  fi actionata electric inchis/deschis.

Caminele vor beneficia de incalzire centrala proprie si de instalatie de climatizare pe timp de vara. Aceasta finantare este pe o durata de trei ani, sperand sa se finalizeze pana in 2020 sau chiar mai repede.

De anul trecut ne-am apucat de curatarea terenului pentru noul parc care deja prinde contur, finantat din bani proprii. Era necesar un parc frumos si in localitatea Alunis, pentru ca aici nu aveam parc decat un loc de joaca pentru copii. Noul parc este dotat cu instalatie de udare prin aspersie pe zone, comandat de la un panou de comanda digitala, astfel ca programatorul isi seteaza singur timpul de irigat pe zonele parcului, fiind setat si pe un anumit timp de udare, dar asta doar in timpul noptii. Se va face o singura programare manuala pe sezon, astfel ca vara cand temperaturile sunt ridicate, timpul de udare va fi mai lung.

Ca dotari, parcul dispune de loc de joaca, pergole, banci, sistem de iluminat, cosuri de gunoi, masa de ping-pong si o zona de „cununie in aer liber”. Este unul din cele mai moderne parcuri din judet.

Tot in vecinatatea parcului este fosta cladire a scolii, care se va transforma intr-o gradinita moderna. Se va reabilita prin programul de dezvoltare locala finantat de Ministerul Dezvoltarii cu cofinantare de la noi. Proiectul este inaintat Ministerului Dezvoltarii si avem aprobarea pentru finantare, proiectul tehnic este in verificare la minister, iar de la anul in primavara, vor incepe lucrarile de reabilitare (se va da totul jos si se va face o reabilitare totala).

Gradinita va dispune de incalzire centrala, mobilier nou, jucarii si toate conditiile pentru desfasurarea activitatilor prescolare. Va dispune de doua sali de clasa, grup sanitar, cancelarie, camera depozit pentru programul „cornul si laptele” un hol si o camera tehnica la subsol.

Curtea gradinitei va fi pavata, iar copiii se vor putea juca in curte fiind in siguranta. Mai mult, gradinita va dispune de un teren pentru „gradinarie”, adica un spatiu unde copilasii vor fi invatati sa planteze si sa ingrijeasca plantele, astfel incercand sa le formam deprinderi de a fi gospodari si responsabili de mici.

Gradinita va functiona cu program normal. Atat parcul, cat si gradinita, vor avea supraveghere video, astfel ca in cateva zile instalatia de supraveghere se va monta, iar camerele video vor avea raza de vizualitate de pe strada principala pana in parc si din parc spre strada, practic o supraveghere video incrucisata.

Mai avem acum in derulare o modernizare a drumului agricol, tot pe PNDR, cu finantare europeana pe masura 1.2.5. in lungime de aproximativ 6 km, legand cele doua localitati respectiv Alunis si Frumuseni un drum foarte util pentru a scoate circulatia utilajelor agricole de pe drumul judetean si localitati. Momentan este pietruit si urmeaza asfaltarea cu latime de 2,75+75 m acostament si are 16 locuri de refugiu.

Mai avem tot pe PNDL un proiect cu asfaltare cartier nou Frumuseni-Vest, practic vom asfalta toate strazile in noul cartier. Momentan drumurile sunt pietruite cu bani de la bugetul local. Mai sunt cateva locuri de casa disponibile la Alunis pentru cei interesati.

Ne dorim ca si noile cartiere sa prinda contur cat mai repede astfel ca facem tot posibilul de a oferi toate conditiile si locuitorilor din aceste cartiere. Punem accent atat pe investitii in infrastructura si dezvoltarea comunei, cat si pe partea culturala care este foarte importanta  pentru locuitori, tinand cont bineinteles de tineret si copii pentru ca ne dorim o comuna frumoasa unde tinerii sa-si gaseasca locul intemeindu-si o familie alaturi de parinti si cei dragi.”

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro