Parintele Ioan Jidoi, protopopul Lipovei, a fost inmormantat
07.11.2017 ⋅ 0 comentarii
Duminica, 5 noiembrie 2017, biserica cu hramul ,,Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” din Radna a fost neincapatoare pentru multimea de preoti si credinciosi, oficialitatile centrale, judetene si locale care au venit sa inalte rugaciuni pentru odihna sufletului celui ce a fost, pana la trecerea sa la cele vesnice, in seara de 2 spre 3 noiembrie, paroh la Radna si protopop al Lipovei, vrednicul si mult iubitul parinte Ioan-Terentie Jidoi. In aceasta zi de duminica, un sobor de preoti din cadrul Protopopiatului Lipova, sub protia parintelui Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului si delegatul Inaltpreasfintitului Parinte Timotei, a savarsit Sfanta Liturghie in biserica parohiala din Radna.
Dupa aceasta, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, dimpreuna cu Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, inconjurati de un sobor de aproximativ 100 de preoti si diaconi din intreaga Eparhie a Aradului si din alte eparhii, au oficiat Slujba de Inmormantare a parintelui protopop Ioan Jidoi, in biserica parohiala din Radna, unde vrednicul parinte a fost paroh peste 23 de ani. La slujba de inmormantare au participat si oficialitatile centrale si locale, primarii localitatilor vecine, reprezentanti ai altor culte istorice din Lipova, sute de credinciosi, astfel incat biserica a devenit neincapatoare.
La finalul slujbei, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei a rostit un cuvant de invatatura in care a aratat contributia parintelui protopop Ioan Jidoi la bunul mers al vietii bisericesti din cuprinsul parohiilor in care a slujit, a protopopiatului precum si la viata eparhiei, transmitand, totodata mangaiere si speranta familiei indoliate, preotilor din Protopopiatul Lipova si credinciosilor din Parohia Radna
Preasfintitul Parinte Siluan, in cuvantul plin de emotie, transmis celor de fata, a conturat personalitatea vrednicului si jertfelnicului slujitor al lui Hristos, a parintelui Ioan Jidoi, de pe vremea cand a fost preot in Chelmac, satul natal al Preasfintiei Sale. Ierarhul a mentionat ca si-ar fi dorit sa slujeasca impreuna cu parintele in biserica din Radna, unde de atatea ori l-a invitat, insa Bunul Dumnezeu a randuit ca pentru prima data sa slujeasca aici la plecarea parintelui protopop Ioan spre vesnicie.
Parintele Teodor Faur, coleg de seminar si bun prieten al parintelui Ioan Jidoi si apropiat al familiei sale, a prezentat viata si activitatea parintelui protopop pe parcusul celor 62 de ani cat i-a randuit Bunul Dumnezeu sa traiasca pe pamant. Parintele Ioan-Terentie Jidoi s-a nascut la data de 18 mai 1955 in Localitatea Slatina de Cris, com. Dezna din Judetul Arad. Cursurile scolii primare si generale le-a urmat la Scoala Generala din Orasul Sebis. In anul 1972 s-a inscris la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebes, iar in 1977 a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu. In luna iulie a anului 1978 se casatoreste cu Maria, Dumnezeu binecuvantandu-i cu doua fete, Adoriana si Raluca. La 1 octombrie acelasi an a fost hirotonit preot de catre vrednicul de pomenire Episcop Visarion Astileanu al Aradului, Ienopolei si Halmagiului, pe seama Parohiei Chelmac, Protopopiatul Lipova, unde a pastorit timp de 16 ani, pana la 1 aprilie 1994, cand este transferat la Parohia Radna, parohie in care si-a desfasurat activitatea de preot cu multa daruire si devotament, pana in ziua de azi cand Arhiereul cel Vesnic l-a chemat la o noua slujire. Datorita multelor sale calitati administrative si tactului pastoral, la 1 august 2014, este numit de catre Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, protopop al Lipovei, indeplinind cu multa ravna si responsabilitate aceasta ascultare pana la trecerea sa la cele vesnice.
Trupul neinsufletit al parintelui Ioan Jidoi a fost apoi luat si purtat pe brate de preoti in procesiunea de inconjurare a bisericii, dupa care, cortegiul funerar s-a deplasat spre Cimitirul Eternitatea din Municipiul Arad, acolo unde a fost depus trupul parintelui spre odihna vesnica.
Protos. Iustin Popovici
Sursa: ARQ
Autor: Vasile Zărăndan ⋅