Inca o editie reusita a concursului "Vrei sa fii...meloman?" ajuns la editia a III-a
07.11.2017 ⋅ 0 comentarii
In perioada 3-5 noiembrie 2017, la Arad, a avut loc cea de-a treia editie a Concursului interjudetean „Vrei sa fii...meloman?”, concurs coordonat de prof. Georgiana MARIA de la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” Arad si prof. Victor MARIA de la Colegiul de Arte „Sabin Dragoi” Arad. Concursul s-a bucurat de sprijinul organizatoric al Inspectoratului Scolar Judetean Arad si Casa Corpului Didactic Arad.
Competitia, inscrisa in Calendarul Activitatilor Educative Regionale al Ministerului Educatiei Nationale, a atras numerosi participanti, atat din judetul Arad cat si din judetele Bacau, Bihor si Iasi care, in urma prezentei la concurs si-au manifestat aprecierea si intentia de a reveni la editia urmatoare.
Concursul s-a desfasurat in sala festiva a Colegiului de Arte „Sabin Dragoi”. In prima zi de concurs, dupa festivitatea de deschidere, a inceput concursul cu sectiunea „Muzica si computer” (prezentari powerpoint) – participare directa. Aceasta a fost urmata de doua workshop-uri (simultan): unul pentru elevii participanti si unul pentru profesori, la care au participat coordonatorii elevilor inscrisi in concurs, juriul concursului, dar si profesori de muzica si arte plastice din judetul Arad.
In cea de-a doua zi de concurs s-au desfasurat sectiunile „Ascultam impreuna!” (echipe), „Tineri melomani” (o noutate e acestei editii – sectiune rezervata celor mai mici interpreti vocali sau instrumentisti, copii pana in clasa a IV-a) si „Sunt cel mai pasionat!” (individual), urmate de deliberarea juriului si premierea pe sectiuni. In continuare, participantii, profesorii indrumatori si voluntarii din echipa de organizare au oferit participantilor o seara surpriza – activitate recreativa, in cadrul careia participantii au socializat, au schimbat impresii si au creat legaturi de prietenie.
In ultima zi participantii, impreuna cu voluntarii, au participat la o plimbare culturala - activitate de cunoastere si promovare a patrimoniului arhitectural si istoric al orasului Arad.
Au participat la concurs 325 de elevi si 32 profesori indrumatori de la 24 de scoli din 4 judete: Arad, Bacau, Bihor si Iasi.
Concurentii si-au etalat cunostintele muzicale intr-o serie de probe, unde pe langa acestea a contat viteza de reactie si munca in echipa. De asemenea, au avut ocazia de a de exprima si in scris, desen sau folosind mijloacele digitale, realizand lucrari extaordinare pe teme muzicale. Auditiile muzicale propuse concurentilor au fost oferite de Radio Romania Muzical, prin proiectul national Asculta 5 minute de muzica clasica.
Juriul a fost alcatuit din: prof. Andrada MARCU – inspector Arte, prof. Carmen SUTEU, prof. Gabriela IANCSIK, prof. Dulcica FLOREA si prof. Anda TAMAS de la Colegiul de Arte „Sabin Dragoi” si prof. Camelia CIRCA-CHIRILA si prof. Diana SIMONCA-OPRITA de la Colegiul National „Moise Nicoara”.
Alaturi de premiile si mentiunile acordate de juriu, Radio Romania Muzical a acordat premii speciale celor mai buni concurenti la auditii muzicale, iar Filarmonica de Stat Arad a acordat un premiu special celui mai bun interpret din concurs, premiu constand in posibilitatea de a evolua in cadrul unui concert de Tinere Talente pe scena Filarmonicii. La fiecare sectiune s-a va acordat si cate un premiu al publicului.
In timpul concursului s-a conturat si cel de-al doilea numar al revistei concursului „Trepte spre muzica”, colectivul de redactie fiind format din elevi ai Liceului Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, coordonati de d-na prof. Cristina HANT.
Acum la finalul celei de-a treia editii a concursului ,,Vrei sa fii... meloman?” putem afirma, cu multa siguranta, ca sunt din ce in ce mai multi pasionati de muzica printre tineri (peste 300 de concurenti e un numar impresionant, de participanti, nu-i asa?)... Aceasta manifestare este, in prima instanta, o intalnire a iubitorilor de muzica din scolile nevocationale, cu alte cuvinte, o intrunire a celor care, printre teme si activitatile scolare, gasesc interval pentru iubirea de muzica. Concursul este, mai apoi, o sarbatoare – inteleasa ca iesire din rutina zilnica pentru trairea intru bucurie.
S-au deschis ferestre spre frumos, spre lumina din noi, spre armonia din lucruri prin cele cinci sectiuni ale concursului: ferestre spre frumusetea sufletului tanar, spre arta plastica, manuirea discursului filmic sau spre creatia literara. Individual sau pe echipe, tinerii acestia au dovedit ca, atunci cand fac ceva din pasiune, starnesc mirare, o frumoasa mirare. Privind in jur, ii vezi pe copiii acestia nu mai inalti decat o floare, ii masori si prin raportare la visurile lor si iti zambeste sufletul de fericire, pentru ca ei vor sa fie si sunt melomani. Ce au de castigat? Multe! Isi zidesc fiinta in armonie, pasii lor sunt mai siguri, ochii lor ne dezvaluie un alt orizont.
Multumim tuturor celor care s-au implicat in acest proiect: partenerilor nostri, echipei de organizare, participanti, profesori indrumatori. Sa ne vedem cu bine la urmatoarea editie, la inceputul lunii noiembrie 2018!
PREMII
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅