Un ONG aradean aduce stiinta mai aproape de tineri
09.11.2017 ⋅ 0 comentarii
„CARAVANA – Stiinta pentru TINEri!” a fost un proiect national care si-a propus promovarea si popularizarea stiintelor in randul elevilor din mediul rural din trei judete: Arad, Caras-Severin si Timis. Activitatea principala a proiectului a presupus realizarea unor experimente interactive frontale pentru peste 600 de elevi din 13 institutii de invatamant din cele trei judete participante.
Ideea acestui proiect s-a nascut dintr-un proiect mai vechi al asociatiei Activ pentru Comunitate din Arad – Stiinta in viata de zi cu zi – care presupune de asemenea promovarea stiintelor in randul tinerilor aradeni. Pentru realizarea acestor experimente stiintifice au fost utilizate kit-uri experimentale special create pentru a aduce stiinta mai aproape de cei mici. Printre demonstratiile efectuate pentru participantii la caravana pot fi mentionate: realizarea eruptiei unui „vulcan”, cresterea de cristale, realizarea unor jucarii din materiale reciclabile, au fost create din nou primele animatii – praxinoscopul, identificarea de experimente cu ingrediente gasite in bucataria fiecaruia si multe altele.
Proiectul „CARAVANA – Stiinta pentru TINEri!” s-a desfasurat in perioada 21 august – 30 octombrie, a fost cofinantat de catre Ministerul Tineretului si Sportului si a fost implementat in parteneriat cu Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie a Universitatii de Vest din Timisoara si cu Inspectoratele Scolare Judetene din Arad, Caras-Severin si Timis. Proiectul a fost castigat de catre asociatie in cadrul tematicii Promovarea de masuri incluzive adresate tinerilor, respectiv prioritatea Dezvoltarea de programe de educatie non-formala pentru tinerii proveniti din mediul rural.
Caravana a ajuns, in judetul Timis, la scolile gimnaziale din Dumbrava, Margina, Traian Vuia si Belint, in judetul Caras-Severin, la scolile gimnaziale din Brebu, Tarnova, Maureni, dar si la liceul tehnologic Berzovia, iar in judetul Arad, la scolile gimnaziale din Paulis, Sambateni, Zabrani, Frumuseni si Fantanele.
„Ma bucur foarte mult ca am reusit sa castigam acest proiect educational pentru tineri si sunt si mai entuziasmat de faptul ca l-am implementat cu succes, alaturi de partenerii nostri. A fost o experienta minunata, pe care sper sa o mai putem repeta, mai ales ca elevii din fiecare scoala in care am pasit ne-au si intrebat cand ne vom intoarce. Cred ca o realizare si mai mare este data de faptul ca am reusit ca prin proiect sa asiguram fiecarei scoli participante un set de 5 kit-uri experimentale, identice cu cele utilizate de noi la realizarea experimentelor, astfel ca ei impreuna cu dascalii lor pot sa recreeze toate experimentele demonstrate de catre noi. Vreau sa le multumesc tuturor celor care au fost alaturi de noi si care s-au implicat direct in implementarea activitatilor experimentale ale proiectului „CARAVANA – Stiinta pentru TINEri!”, si anume conf. dr. ing. Vlad Chiriac, masteranzi si studenti Alexandru Pahomi, Stefana-Gheorghina Dezsi, Gabriela Ursut, Iuliana Ribca, Nicoleta Saculteanu, Andreea Nandra, Alexandra Diana Hirbana, toti de la Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie. Tot din cadrul facultatii am primit sprijin pentru proiect din partea conf. dr. Gabriela Vlase si prof. dr. ing. Titus Vlase, in calitate de prodecan. De asemenea, nu poate fi trecut cu vederea aportul adus, pentru buna desfasurare a caravanei, de catre inspectorii de specialitate din cele judete – prof. Rodica Glavan (ISJ Arad), prof. Manuela Stan (ISJ Caras-Severin), prof. Monica Seviciu (ISJ Timis)”, a declarat dr. chim. Paul Albu, presedinte al Asociatiei Activ pentru Comunitate.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅