Local

Comuna Varadia de Mures incepe asfaltarea strazilor si alte noi proiecte prind viata

14.11.2017 ⋅ 0 comentarii

Comuna Varadia de Mures este atestata documentar la anul 1369, iar cetatea de la Varadia a fost construita in perioada La Tene (dacica) din pamant batatorit si lemn.

Fiind un punct strategic pe Valea Muresului, s-au dat numeroase lupte pentru cucerirea ei. In punctul numit cetate, urmele arheologice pun in evidenta o continuare a locuirii de aproximativ doua milenii si jumatate.

Aici a fost descoperita o asezare hallstatiana (Mil.I i. Hr), o fortificatie dacica (din sec III i.Hr. – sec I d.Hr.) continua sa existe si in sec III d. Hr., care intretinea relatii stranse cu Imperiul Roman din sudul Muresului.

Tot aici a fost si prima vatra medievala a satului mentionata documentar in anul 1369 cu numele de Waradya, denumirea Warady venind se pare de la vechea cetate antica. La poalele inaltimii a fost descoperita si ruina bisericii ortodoxe din sec XIV-XV a satului Varady.

Axa principala a satului este orientata spre sit ceea ce denota ca zona cea mai veche a satului trebuie cautata spre sit, peste care a intervenit sistematizarea Austro-Ungara. Pana in 1552 cand a fost ocupat de turci, istoria satului este legata de cetatea-castel.

Spre sfarsitul sec al XV-lea, Varadia devine targ, avand un anumit nivel de dezvoltare. Importanta asezarii se mentine si dupa cucerirea ei de crestini, austriecii transformand-o in centru graniceresc ca district cu noua sate asezate aproape toate in sudul Muresului si intinse pe o arie foarte mare. Cetatea fiind implicata in rascoala curutilor va fi demolata si abandonata incepand cu anul 1709, disparand complet in perioada urmatoare.

In anul 1771 se repopuleaza ajungand la 50 de familii, iar la sfarsitul sec XVIII avea circa 1100 locuitori. In timpul rascoalei antihabsburgice din anul 1703-1711 rasculatii asediaza garnizoana cetatii, iar cetatea este complet distrusa la inceputul secolului al XVIII-lea.

In anul 1918, Varadia a avut reprezentanti la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Localitatea Lupesti, Julita Baia si Stejar sunt atestate documentar la 1479, iar localitatea Nicolae Balcescu, la anul 1496 (in anul 1919 purta denumirea Mocioni, apoi din anul 1945, denumirea de N. Balcescu).

Biserica de lemn de la Julita a fost construita in anul 1787, are o arhitectura unica in lume si a fost initial amplasata pe deal apoi stramutata pe actualul loc in sat. Varadia de Mures este asezata pe lunca Muresului la o distanta de 80 km de Arad, 46 km de Lipova si 6 km de Savarsin, fiind compusa din satele Varadia de Mures, Julita, Stejar, Lupesti, Baia si Nicolae Balcescu, dintre acestea, localitatea Baia si Lupesti sunt asezate intr-un cadru natural montan foarte pitoresc.

Astazi, comuna Varadia de Mures trece prin ample lucrari de modernizare datorita faptului ca aici exista deja un camin de persoane varstnice foarte modern, iar de curand noul primar, doamna Crina Miculit a initiat impreuna cu echipa Primariei, cateva proiecte de anvergura care vor duce la modernizarea comunei, astfel ca in curand va incepe asfaltarea de strazi in Varadia si satele apartinatoare.

Am luat comuna la pas cum se spune, alaturi de doamna primar sa vedem obiectivele, dar haideti sa o lasam pe dansa sa ne prezinte exact situatia comunei:

„Dupa ce am venit la Primarie am continuat lucrarile incepute, am amenajat si reparat in primarie, am schimbat gresia de pe holul principal, am achizitionat si o instalatie de climatizare, am continuat cu reparatia gardului la Caminul Cultural din Varadia si am finalizat interiorul lui, apoi m-am gandit la modernizarea comunei.

Momentan avem in lucru cel mai important obiectiv, drumul comunal DC 72, km 10+ooo la km 12+000 care face legatura intre localitatile Lupesti si Pirnesti cu valoarea de un miliard optsute douazeci si cinci mii de lei. Acordam o atentie deosebita si bisericilor din comuna, le sprijinim financiar, iar momentan am inceput lucrarile la capela din Varadia de Mures si speram ca pana la sfarsitul anului sa finalizam totul.

Avem la Varadia un proiect pe PNDL pentru asfaltarea a sapte strazi in lungime totala de 1700 m, iar la Lupesti tot o asfaltare de strazi, cu o lungime de 1735 m. In localitatea Nicolae Balcescu avem asfaltare de strazi cu lungime de 625 m, iar in localitatea Julita asfaltare patru strazi cu lungimea de 1620m.  In localitatea Baia avem o strada de 390 m lungime, iar in localitatea Stejar, 930 metri asfaltare strazi.

Proiectele sunt aprobate, trebuie doar semnat contractul  pentru aceste lucrari. Mai avem de asemenea un proiect de reabilitare – modernizare - dotare la scoala si gradinita din Julita si reabilitare – modernizare - dotare la scoala primara/gimnaziala plus gradinita de la Varadia de Mures, proiect care este deja aprobat tot pe PNDL, urmand semnarea contractului.

De asemenea mai avem un proiect depus din luna martie la AFIR Timisoara pentru asfaltare strazi in comuna Varadia de Mures respectiv o strada in localitatea Lupesti (355m), N. Balcescu cu doua strazi (299m) la Julita trei strazi (990 m), la Varadia de Mures sase strazi cu lungimea totala de peste 3000 m, iar in localitatea Baia o strada de 285 m.

Proiectele sunt depuse si asteptam aprobarea celor de la AFIR Timisoara. Pentru Caminul Cultural din Varadia de Mures avem depus proiect pentru reabilitare - modernizare tot din luna martie si asteptam urmatoarea faza. La scoala din Varadia cu clasele I-VIII avem copii din toata comuna si mai mult, avem copii din clasele V-VIII si din localitatea Slatina de Mures (chiar daca apartin de alta comuna) care vin tot la noi la scoala deoarece este mai usor pentru ei, fiind distanta mai mica spre Varadia.

De aceea avem doua microbuze scolare care parcurg zilnic peste 200 km. O alta dorinta a noastra este amenajarea scolilor dezafectate din localitatea Stejar si Balcescu pe care dorim sa le transformam in tabere pentru copii (fiind pacat sa se transforme in paragina).

La casa de persoane varstnice (Azil) din Varadia, avem deja 14 persoane dintre care 5 sunt din zona. Aici au toate conditiile cu masa, cazare, bai moderne si sunt inscrisi si la medicul de familie. Ei platesc 1500 lei lunar, iar diferenta o suporta Primaria si un ONG, fiind un parteneriat intre acestea, respectiv Primaria platind toate utilitatile, iar ONG-ul asigura masa.

Dorim sa aducem imbunatatiri cladirii prin colaborarea noastra cu GAL Siria, dorind sa implementam un proiect European pentru instalarea unui lift in interiorul cladirii. De asemenea avem un proiect European pe AFIR, aprobat deja, pentru care urmeaza sa semnam contractul (proiectul fiind tot prin GAL Siria) pentru achizitionarea unei autobasculante de 12 tone care este necesara lucrarilor edilitare din comuna.

Primaria dispune deja de un buldoexcavator, astfel ca ne era foarte necesara si o autobasculanta. Pe viitor dorim sa rezolvam problemele scolilor si sa continuam cu drumurile ramase neasfaltate apoi mai dorim sa reparam aductiunea de apa potabila de la Varadia care este foarte veche.

O alta mare dorinta a noastra este de a gasi investitori care sa creeze locuri de munca pentru localnici. Fac un apel tuturor locuitorilor comunei sa acceseze proiecte Europene pe agroturism, apicultura si alte activitati care se preteaza zonei, pentru a ne putea dezvolta. Consider ca in zona noastra turismul ar fi o solutie foarte buna avand o zona foarte frumoasa, mai ales in localitatile Lupesti si Baia, un bun exemplu fiind agro-pensiunea „La Gura Raiului” de la Julita, un loc de vis creat de mana unui om care pune extrem de mult suflet in tot ceea ce face.

Incurajez de asemenea albinaritul, unde se pot obtine contracte cu firme din afara care cauta mierea naturala si aici se pot depune proiecte Europene foarte avantajoase, apoi cresterea animalelor, iarasi prin proiecte Europene si as recomanda rotatia culturilor agricole care ar putea aduce bani frumosi proprietarilor de terenuri prin plantarea rapitei, foarte cautata astazi.

Pentru toti cei care vor sa-si depuna proiecte Europene in comuna le stam la dispozitie cu tot ceea ce le este necesar pentru a putea sa-si intocmeasca actele si sa depuna proiectele. Referitor la cariera, am avut un investitor in domeniu exploatarii produselor de cariera, dar din motive financiare si-a pierdut concesiunea in anul 2015. Speram ca in curand sa scoatem la licitatie aceasta resursa pentru a gasi un investitor.

Din luna ianuarie se pare ca vor incepe lucrarile si la calea ferata Arad – Deva, se vor face angajari in zona, astfel pentru o perioada se va mai rezolva problema locurilor de munca. Este nevoie de soferi, strungari, muncitori necalificati si alte meserii.

Ne dorim o comuna frumoasa, care sa se dezvolte pentru ca are potential turistic fiind asezata intr-o zona splendida. Avem aici si o biserica de lemn din 1787 deosebit de frumoasa, traditii minunate legate de sarbatorile de iarna, acum avem si legatura rutiera cu Valea Crisului, de aceea ne dorim pe viitor sa devenim o comuna turistica, iar nivelul de trai al oamenilor sa creasca.” a incheiat doamna primar, Crina Miculit.

Intamplarea a facut sa fiu in comuna exact in ziua de 10.11.2017, cand domnul invatator Bugi Ionel de la Baia, si-a sarbatorit iesirea la pensie dupa o activitate de 43 de ani in invatamant. Au fost alaturi de dansul multi colegi din scolile de pe Valea Muresului, un gest cat se poate de frumos si colegial, ceea ce denota ca domnul invatator a fost apreciat si iubit de colegi si nu numai. Cate generatii de elevi au trecut prin mana dansului si cati dintre acestia, copii de la tara fiind, poate unii foarte modesti, au ajuns oameni de nadejde pentru societate!

Desigur asa cum era firesc a fost invitata si doamna primar, dar si tanara primarita de la Petris. S-a facut o scurta trecere in revista a activitatii dansului, cu amintiri placute, unele hazlii, dupa care colegii i-au cantat si urat un sincer „La multi ani!”. S-a servit masa apoi petrecerea a continuat.

Domnule invatator, redactia ziarului online  WWW.ARQ.RO va ureaza La multi ani ! Multa sanatate, fericire si numai impliniri, iar atunci cand vi se face dor de scoala din nou, poate va ganditi sa scrieti o carte despre viata dumneavoastra de dascal pe acele frumoase meleaguri si despre acei copii minunati de la tara pe care i-ati invatat sa scrie, sa citeasca, dar mai ales sa fie oameni de nadejde. Cu siguranta va fi o lectie de viata pentru noile generatii de copii.

Cat despre comuna Varadia, pot spune ca are o primarita foarte harnica si cu simt gospodaresc, lucru care se poate vedea prin noile proiecte care se deruleaza in toata comuna. Frumusetile acestor locuri minunate de la Julita, Lupesti ori Baia cu frumoasele paduri de foioase mi-au incantat ochii, iar satucul acela cochet numit Baia cu linistea si pitorescul locurilor m-au fascinat. Acolo am vazut antenele TV frumos pictate, unicat cel putin in judetul Arad si felicit pictorul pe aceasta cale, iar intr-un viitor articol voi dori sa-l cunosc pe acest om, sa cunosc aceste frumoase locuri cu oamenii de acolo apoi sa le fac cunoscute lumii prin intermediul presei, pentru ca merita.

La fel ca Valea Crisului si Valea Muresului are frumusetile ei, ramane doar sa le cautam si sa le descoperim. Cu siguranta ne vor incanta ochiul si sufletul deopotriva.

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro