Local

Comuna Livada se dezvolta de la o zi la alta

20.11.2017 ⋅ 0 comentarii

Localitatea Livada este atestata documentar din anul 1843 cand a avut loc colonizarea germanilor.

La inceput localitatea s-a numit „Fakert”, iar mai tarziu se intalneste denumirea de Baumgarten. Localitatea Sinleani este atestata documentar inca din epoca bronzului. In locul numit „pe camp”, in stanga soselei Arad – Oradea, a fost descoperit fortuit un tarnacop de arama, cu bratele in cruce, neolitic.

Pana la actuala impartire administrativ-teritoriala din 1968 prin care comuna Livada face parte din judetul Arad, teritoriul administrativ al comunei si satul component apartineau regiunii Banatului , atunci Romania fiind impartita in regiuni.

In ultima vreme comuna Livada a facut pasi importanti in ceea ce priveste modernizarea, desi nu se poate spune ca inainte nu se miscau lucrurile,  insa acum se fac investitii si mai mari, ceea ce nu poate decat sa bucure locuitorii pentru ca orice investitie la urma urmei este in folosul cetatenilor.

Astazi gasim comuna Livada la fel de curata ca in vremea svabilor plecati de mult in Germania, dar mai moderna, cu noi cartiere de case, ceea ce aduce un plus de eleganta comunei. Am stat de vorba cu noul primar al comunei, domnul Iosif Bimbo care ne-a povestit despre cateva lucruri care sunt pe ordinea investitiilor in comuna.

„In urma cu un an si jumatate am castigat alegerile, oamenii comunei dandu-mi girul si am venit cu dorinta de a fi in slujba cetatenilor si pentru a face ceva pentru comuna ca primar. Ca orice inceput de drum nu a fost usor pentru ca te confrunti cu multe lucruri necunoscute, insa printr-un management coerent si cu o echipa buna, apar si rezultate.

Inca din primele zile mi-am propus ca prioritare 19 obiective de realizat. Primele au fost de „a pune samanta” si de a atrage fonduri extrabugetare pentru comuna, fie ele de la U.E. sau guvernamentale.

Am avut incepute mai multe proiecte cu fonduri U.E., guvernamentale si din bugetul local. Din fondurile extrabugetare, cele mai mari proiecte sunt  canalizarea si asfaltarea tuturor drumurilor, respectiv strazilor. Avem accesate proiecte Europene pentru finalizarea noului Camin Cultural care a trebuit reproiectat dupa noile norme (dupa incidentul din „Colectiv”) astfel ca in prezent suntem in faza de licitatie a lucrarii, apoi urmeaza si reabilitarea celui vechi, fiind intocmit proiectul cu bani din  fonduri UE cu valoarea de patru sute de mii euro si asteptam sa semnam contractul de finantare.

La cimitir am inceput schimbarea gardului, se construiesc alei pavate si iluminate , iar cel din Sinleani avem proiect pe Fonduri Europene si asteptam sa fie implementat anul viitor (proiectul este aprobat). O atentie deosebita am dat utilitatilor, respectiv canalizarii, suma acestui proiect fiind de 4,5 milioane euro. Acesta a fost depus alaturi de alte doua proiecte dintre care cel de-al doilea era pentru asfaltarea a 6,5 km strazi in comuna, iar cel de al treilea fiind pentru realizarea unei gradinite cu program prelungit (pe o suprafata de 600 de metri patrati).

Aceste doua proiecte sunt aprobate deja si au fost depuse pentru finantare. Canalizarea este cea mai mare dorinta a cetatenilor din Livada si este pe agenda Ministerului Dezvoltarii cu prioritate datorita faptului ca cele 20 de hectare de teren ce apartin companiei de apa, unde sunt amplasate cele 20 de puturi de apa potabila, sunt pe raza comunei Livada, iar de acolo se alimenteaza Municipiul Arad.

La doar 100 de metri de aceste puturi este zona intravilana cu pristere, astfel ca ar fi fost un real pericol la adresa sanatatii publice si tocmai de aceea sunt prioritari. Cu fonduri din bugetul local avem lucrari incepute, se lucreaza  la aleea cimitirului, dar si la parcul din fata Primariei. Pana in prezent avem deja atrase aproximativ 2,5 milioane de euro, insa problema nu e volumul banilor sau ce taxe si impozite se incaseaza la buget, ci lucrul cel mai important este administrarea banilor eficient si judicios.

Sigur, preturile noastre din zona rurala sunt mai mari fata de alte comune noi fiind aproape de oras, dar si pretentiile si serviciile trebuie sa fie de nivelul unui oras datorita faptului ca multi locuitori provin din municipiul Arad. Avem si proiecte de viitor pe care le avem in vedere, bineinteles cea mai mare atentie fiind orientata spre nevoile cetatenilor, respectiv implementarea proiectului de canalizare.

Ca dezvoltare in viitorul apropiat, avem un teren destinat pentru realizarea unor obiective in domeniul sanitar, ne gindim eventual o clinica, apoi pentru o institutie de invatamant superiorara celor existente in comuna, respectiv un liceu, etc. Mai avem o zona destinata pentru agrement si aici ne gandim la un ministrand in comuna. Nu in ultimul rand, avem o suprafata de 6000 metri patrati pe care dorim sa realizam un obiectiv pentru familiile nevoiase din comuna, respectiv locuinte , terenul fiind la intrarea in localitatea Sinleani.

Suntem deschisi pentru un parteneriat public-privat si ii invitam pe cei interesati sa ne contacteze. Printre altele si gospodarirea comunei este o prioritate, curatenie, iluminat si alte servicii iar cu ajutorul colegului meu, domnul viceprimar Marius Stef si echipa coordonata de dansul, sunt asigurate in permanenta.

Noile cartiere de case sunt un lucru extrem de bun in comuna astfel tinerii nostrii isi fac un rost aici  si nu pleaca in alte parti. Noile cartiere sint de doua categorii, respectiv cele pe terenurile vandute de Primarie, cu PUZ, unde au fost asigurate utilitatile, drum, curent, apa, etc. si cele cu PUZ privat unde nu au fost asigurate utilitatile.

Cel mai tragic este ca in aceste zone, canalizarea este cu semnul intrebarii. Din cauze legale utilitatile din aceste cartiere private nu pot fi preluate de Primarie pentru ca banul public NU poate fi investit intr-o forma privata (de aici si multe nemultumiri din partea locuitorilor acelor zone). Primaria nu mai are terenuri disponibile si nici de vanzare sau prin legea 15 pentru tinerii casatoriti. Mai exista insa locuri de case pe terenurile private pentru cei interesati.

Scoala este una dintre prioritatile noastre zilnice, asigurarea conditiilor la clasele scolare pe care le dorim sa fie printre cele mai bune din judet. Referitor la sport, as vrea sa spun ca avem o echipa de fotbal sustinuta de Consiliul Local care ne reprezinta comuna. Avem si o formatie de pompieri voluntari care de citeva zile au inceput distribuirea pliantelor referitoare la exploatarea sobelor si a surselor de caldura pe timp de iarna pentru a preintimpina incendiile. Ca dotare avem o autospeciala de stins incendii si o remiza dotata partial, dar care functioneaza, asigurand urgentele.

In vara, formatia de pompieri a fost solicitata de pompierii militari sa stinga un incendiu in comuna vecina, la Zimand, datorita faptului ca pompierii militari erau intr-o misiune de stigere a unui foc mult mai mare. De asemenea, pompierii au asigurat si evacuarea apei la inundatia din cartierul tinerilor in urma cu ceva timp. Desigur intampinam si greutati care nu tin de noi si aici ma refer la serviciile publice, gazul, curentul, apa, dar pe care incercam sa le rezolvam cat mai repede cu putinta.

O alta prioritate a noastra este transparenta banului public si astfel noi informam cetatenii atat prin ziarul local, cat si prin site-ul Primariei de tot ce se investeste in comuna. Acordam o atentie tinerilor, incercand sa-i tinem implicati, de exemplu in vara am avut in fiecare seara de sambata de la orele 20 la 24 „Serile Tineretului” cu muzica si dans pe terenul sintetic.

Nici varstnicii nu au fost uitati, iar de Zilele Comunei am invitat si premiat perechile care au implinit 50 de ani de casatorie, oferindu-le si tort ca bonus pentru exemplu pe care il ofera tinerelor familii. Am avut peste 30 de cupluri, unii dintre ei la data premierii fiind la capataiul partenerului de viata in spital sau acasa, fiind un exemplu de maturitate si respect.

Referitor la investitori si locuri de munca, pot spune ca avem pe raza comunei cateva firme, dintre care o firma germana Amatex care are peste 200 de angajati, majoritatea  fiind din comuna, apoi Arflora, Labrador si ateliere de tamplarie, cred ca sunt vreo 5 la numar, unde se produce mobilier divers, iconostate, obiecte de cult, fiind foarte solicitati datorita seriozitatii de care dau dovada fata de clienti.

Mai avem si doua societati agricole si o reprezentanta a utilajelor agricole Deutz Fahr pe raza comunei. Referitor la transportul in comun, avem o relatie buna cu CTP-ul, fiind multumiti de serviciile acestei companii care de curand a prelungit traseul autobusului in comuna cu 2 km pentru ca toti cetatenii sa ajunga in timp util la autobus.

Referitor la parcul din fata Primariei, planuim sa il tranformam intr-un parc modern si util, in care vom avea o scena in aer liber pentru evenimente precum Zilele comunei, amplasata langa caminul cultural, bancute, pergole, doua locuri de joaca pentru copii mici si mari, o fantana, zona de casatorii in aer liber, iluminat pe timp de noapte si toate utilitatile necesare, inclusiv irigare automata cu programare.

Ne dorim o comuna moderna cu toate utilitatile si confortul unui oras de aceea vreau sa asiguram cetatenii ca vom face tot ce ne sta in putere pentru a atrage fonduri si a moderniza comuna”, a declarat primarul Iosif Bimbo.
Localitatea Livada este atestata documentar din anul 1843 cand a avut loc colonizarea germanilor.
Comuna Livada se dezvolta de la o zi la alta    
 Comenteaza 0

La inceput localitatea s-a numit „Fakert”, iar mai tarziu se intalneste denumirea de Baumgarten. Localitatea Sinleani este atestata documentar inca din epoca bronzului. In locul numit „pe camp”, in stanga soselei Arad – Oradea, a fost descoperit fortuit un tarnacop de arama, cu bratele in cruce, neolitic.

Pana la actuala impartire administrativ-teritoriala din 1968 prin care comuna Livada face parte din judetul Arad, teritoriul administrativ al comunei si satul component apartineau regiunii Banatului , atunci Romania fiind impartita in regiuni.

In ultima vreme comuna Livada a facut pasi importanti in ceea ce priveste modernizarea, desi nu se poate spune ca inainte nu se miscau lucrurile,  insa acum se fac investitii si mai mari, ceea ce nu poate decat sa bucure locuitorii pentru ca orice investitie la urma urmei este in folosul cetatenilor.

Astazi gasim comuna Livada la fel de curata ca in vremea svabilor plecati de mult in Germania, dar mai moderna, cu noi cartiere de case, ceea ce aduce un plus de eleganta comunei. Am stat de vorba cu noul primar al comunei, domnul Iosif Bimbo care ne-a povestit despre cateva lucruri care sunt pe ordinea investitiilor in comuna.

„In urma cu un an si jumatate am castigat alegerile, oamenii comunei dandu-mi girul si am venit cu dorinta de a fi in slujba cetatenilor si pentru a face ceva pentru comuna ca primar. Ca orice inceput de drum nu a fost usor pentru ca te confrunti cu multe lucruri necunoscute, insa printr-un management coerent si cu o echipa buna, apar si rezultate.

Inca din primele zile mi-am propus ca prioritare 19 obiective de realizat. Primele au fost de „a pune samanta” si de a atrage fonduri extrabugetare pentru comuna, fie ele de la U.E. sau guvernamentale.

Am avut incepute mai multe proiecte cu fonduri U.E., guvernamentale si din bugetul local. Din fondurile extrabugetare, cele mai mari proiecte sunt  canalizarea si asfaltarea tuturor drumurilor, respectiv strazilor. Avem accesate proiecte Europene pentru finalizarea noului Camin Cultural care a trebuit reproiectat dupa noile norme (dupa incidentul din „Colectiv”) astfel ca in prezent suntem in faza de licitatie a lucrarii, apoi urmeaza si reabilitarea celui vechi, fiind intocmit proiectul cu bani din  fonduri UE cu valoarea de patru sute de mii euro si asteptam sa semnam contractul de finantare.

La cimitir am inceput schimbarea gardului, se construiesc alei pavate si iluminate , iar cel din Sinleani avem proiect pe Fonduri Europene si asteptam sa fie implementat anul viitor (proiectul este aprobat). O atentie deosebita am dat utilitatilor, respectiv canalizarii, suma acestui proiect fiind de 4,5 milioane euro. Acesta a fost depus alaturi de alte doua proiecte dintre care cel de-al doilea era pentru asfaltarea a 6,5 km strazi in comuna, iar cel de al treilea fiind pentru realizarea unei gradinite cu program prelungit (pe o suprafata de 600 de metri patrati).

Aceste doua proiecte sunt aprobate deja si au fost depuse pentru finantare. Canalizarea este cea mai mare dorinta a cetatenilor din Livada si este pe agenda Ministerului Dezvoltarii cu prioritate datorita faptului ca cele 20 de hectare de teren ce apartin companiei de apa, unde sunt amplasate cele 20 de puturi de apa potabila, sunt pe raza comunei Livada, iar de acolo se alimenteaza Municipiul Arad.

La doar 100 de metri de aceste puturi este zona intravilana cu pristere, astfel ca ar fi fost un real pericol la adresa sanatatii publice si tocmai de aceea sunt prioritari. Cu fonduri din bugetul local avem lucrari incepute, se lucreaza  la aleea cimitirului, dar si la parcul din fata Primariei. Pana in prezent avem deja atrase aproximativ 2,5 milioane de euro, insa problema nu e volumul banilor sau ce taxe si impozite se incaseaza la buget, ci lucrul cel mai important este administrarea banilor eficient si judicios.

Sigur, preturile noastre din zona rurala sunt mai mari fata de alte comune noi fiind aproape de oras, dar si pretentiile si serviciile trebuie sa fie de nivelul unui oras datorita faptului ca multi locuitori provin din municipiul Arad. Avem si proiecte de viitor pe care le avem in vedere, bineinteles cea mai mare atentie fiind orientata spre nevoile cetatenilor, respectiv implementarea proiectului de canalizare.

Ca dezvoltare in viitorul apropiat, avem un teren destinat pentru realizarea unor obiective in domeniul sanitar, ne gindim eventual o clinica, apoi pentru o institutie de invatamant superiorara celor existente in comuna, respectiv un liceu, etc. Mai avem o zona destinata pentru agrement si aici ne gandim la un ministrand in comuna. Nu in ultimul rand, avem o suprafata de 6000 metri patrati pe care dorim sa realizam un obiectiv pentru familiile nevoiase din comuna, respectiv locuinte , terenul fiind la intrarea in localitatea Sinleani.

Suntem deschisi pentru un parteneriat public-privat si ii invitam pe cei interesati sa ne contacteze. Printre altele si gospodarirea comunei este o prioritate, curatenie, iluminat si alte servicii iar cu ajutorul colegului meu, domnul viceprimar Marius Stef si echipa coordonata de dansul, sunt asigurate in permanenta.

Noile cartiere de case sunt un lucru extrem de bun in comuna astfel tinerii nostrii isi fac un rost aici  si nu pleaca in alte parti. Noile cartiere sint de doua categorii, respectiv cele pe terenurile vandute de Primarie, cu PUZ, unde au fost asigurate utilitatile, drum, curent, apa, etc. si cele cu PUZ privat unde nu au fost asigurate utilitatile.

Cel mai tragic este ca in aceste zone, canalizarea este cu semnul intrebarii. Din cauze legale utilitatile din aceste cartiere private nu pot fi preluate de Primarie pentru ca banul public NU poate fi investit intr-o forma privata (de aici si multe nemultumiri din partea locuitorilor acelor zone). Primaria nu mai are terenuri disponibile si nici de vanzare sau prin legea 15 pentru tinerii casatoriti. Mai exista insa locuri de case pe terenurile private pentru cei interesati.

Scoala este una dintre prioritatile noastre zilnice, asigurarea conditiilor la clasele scolare pe care le dorim sa fie printre cele mai bune din judet. Referitor la sport, as vrea sa spun ca avem o echipa de fotbal sustinuta de Consiliul Local care ne reprezinta comuna. Avem si o formatie de pompieri voluntari care de citeva zile au inceput distribuirea pliantelor referitoare la exploatarea sobelor si a surselor de caldura pe timp de iarna pentru a preintimpina incendiile. Ca dotare avem o autospeciala de stins incendii si o remiza dotata partial, dar care functioneaza, asigurand urgentele.

In vara, formatia de pompieri a fost solicitata de pompierii militari sa stinga un incendiu in comuna vecina, la Zimand, datorita faptului ca pompierii militari erau intr-o misiune de stigere a unui foc mult mai mare. De asemenea, pompierii au asigurat si evacuarea apei la inundatia din cartierul tinerilor in urma cu ceva timp. Desigur intampinam si greutati care nu tin de noi si aici ma refer la serviciile publice, gazul, curentul, apa, dar pe care incercam sa le rezolvam cat mai repede cu putinta.

O alta prioritate a noastra este transparenta banului public si astfel noi informam cetatenii atat prin ziarul local, cat si prin site-ul Primariei de tot ce se investeste in comuna. Acordam o atentie tinerilor, incercand sa-i tinem implicati, de exemplu in vara am avut in fiecare seara de sambata de la orele 20 la 24 „Serile Tineretului” cu muzica si dans pe terenul sintetic.

Nici varstnicii nu au fost uitati, iar de Zilele Comunei am invitat si premiat perechile care au implinit 50 de ani de casatorie, oferindu-le si tort ca bonus pentru exemplu pe care il ofera tinerelor familii. Am avut peste 30 de cupluri, unii dintre ei la data premierii fiind la capataiul partenerului de viata in spital sau acasa, fiind un exemplu de maturitate si respect.

Referitor la investitori si locuri de munca, pot spune ca avem pe raza comunei cateva firme, dintre care o firma germana Amatex care are peste 200 de angajati, majoritatea  fiind din comuna, apoi Arflora, Labrador si ateliere de tamplarie, cred ca sunt vreo 5 la numar, unde se produce mobilier divers, iconostate, obiecte de cult, fiind foarte solicitati datorita seriozitatii de care dau dovada fata de clienti.

Mai avem si doua societati agricole si o reprezentanta a utilajelor agricole Deutz Fahr pe raza comunei. Referitor la transportul in comun, avem o relatie buna cu CTP-ul, fiind multumiti de serviciile acestei companii care de curand a prelungit traseul autobusului in comuna cu 2 km pentru ca toti cetatenii sa ajunga in timp util la autobus.

Referitor la parcul din fata Primariei, planuim sa il tranformam intr-un parc modern si util, in care vom avea o scena in aer liber pentru evenimente precum Zilele comunei, amplasata langa caminul cultural, bancute, pergole, doua locuri de joaca pentru copii mici si mari, o fantana, zona de casatorii in aer liber, iluminat pe timp de noapte si toate utilitatile necesare, inclusiv irigare automata cu programare.

Ne dorim o comuna moderna cu toate utilitatile si confortul unui oras de aceea vreau sa asiguram cetatenii ca vom face tot ce ne sta in putere pentru a atrage fonduri si a moderniza comuna”, a declarat primarul Iosif Bimbo.

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro