Local

FITCA 23 la final - neobosit inceput teatral

20.11.2017 ⋅ 0 comentarii

Festivalul International de Teatru Clasic de la Arad, editia a 23-a, si-a spus povestile despre lume, oameni, viata.​

Au fost prezente la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” unsprezece spectacole si aproape doua sute de artisti ne-au imbogatit scena, spre bucuria si satisfactia unui public fidel, caruia ii multumim.

Si anul acesta ne-am bucurat sa gazduim expozitia de AFISE DE TEATRU a studentilor si profesorilor Facultatii de Design, din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad. 5 profesori si 41 de studenti si-au asumat misiunea indrazneata de a crea noi afise posibile pentru cele 11 spectacole ale festivalului si au primit aprecieri din partea invitatilor nostri. Expozitia a fost deschisa spre vizitare publicului festivalului in foaierul de la etajul 2 al Teatrului.

Si cum niciun festival de teatru nu se simte implinit fara munca de laborator, actorul si profesorul Miklos Bacs ne-a acceptat din nou invitatia si s-a intalnit – intr-un workshop de patru zile – cu actorii Teatrului Clasic din Arad, cu care a lucrat in jurul actiunii scenice din structura ludica. Atelierul s-a bazat pe dialogurile socratice si a folosit metoda etude-ului, axat pe procesualitate si pe conceptul de practice as research.

In rest, doar intalniri frumoase la Arad prilejuite de povestile clasice ale teatrului. Adunate cu migala si pasiune din varii colturi de tara de criticul de teatru Maria Zarnescu, selectioner al Festivalului International de Teatru Clasic: Avarul, adaptare de Cristi Juncu, dupa Moliere, regia Cristi Juncu, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiesti; Crima din strada Lourcine de Eugene Labiche, regia Felix Alexa, Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti; Desteptarea primaverii de Frank Wedekind, regia Vlad Cristache, Teatrul Mic Bucuresti; Don Juan, adaptare dupa Moliere, regia Andrei si Andreea Grosu, Teatrul de Comedie Bucuresti; Fluturii sunt liberi de Leonard Gershe, regia Erwin Simsensohn, Teatrul Excelsior Bucuresti; Grand Hotel Caragiale, dupa texte de I. L. Caragiale, regie colectiva, Trupa Tais Cluj-Napoca si Teatrul National „Lucian Blaga” Cluj-Napoca; O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale, directia de scena Victor Ioan Frunza, Teatrul Metropolis Bucuresti; Scripcarul pe acoperis – un musical de Joseph Stein, dupa povestirile lui Shalom Alecheim, regia Gyorgy Korcsmaros, Teatrul „Regina Maria” Oradea; Shakespeare, Sonnet 66, regia Kokan Mladenovic, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara; Soldatul de ciocolata de George Bernard Shaw, regia Andrei Serban, Teatrul Odeon Bucuresti; Un tramvai numit dorinta de Tennessee Williams, regia Tom Dugdale, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Noi nu credem in finaluri. Doar in inceputuri. Orice este un inceput. Chiar si un final.

Festivalul de Teatru Clasic de la Arad nu s-a incheiat aici. Doar incepem in curand editia cu numarul 24. O luam de la capat in noiembrie 2018 cu noi povesti despre lume si oameni si teatru.

Speram ca v-ati simtit bine la FITCA23 si multumim tuturor pentru povestile frumoase din cele 9 zile de festival.

Pe curand!

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro