Local

Anul 2017 - Anul cinematografiei, in municipiul Arad

19.12.2017 ⋅ 0 comentarii

Anul 2017 poate fi declarat „anul cinematografiei“ in municipiul Arad, toate cele trei cinematografe preluate de Primaria Arad de la RADEF si modernizate, incepand sa functioneze constant pe parcursul anului.

Programul de revitalizare a cinematografelor aradene a fost initiat de Centrul Municipal de Cultura Arad in colaborare cu Asociatia CitiZenit si face parte dintr-o initiativa pe termen lung de revitalizare a cinematografelor aradene sustinuta de Primaria Municipiului Arad.

Cel mai frecventat cinematograf in anul 2017 a fost Cinematograful „Arta“ unde au fost organizate 53 de proiectii de filme, dar si sesiuni de intalniri cu regizori si actori, la care au participat peste 7.700 de spectatori. Pe langa proiectiile saptamanale, la Arad au fost organizate pentru prima data Les Films de Cannes a Arad si Zilele filmului francez care s/au bucurat de un real succes. De asemenea, au continuat proiectiile in cadrul Zilelor filmului maghiar, Kinodiseea, Carvana Docuart.

Pe locul al doilea in preferintele aradenilor a fost cinematograful din cartierul Gradiste unde au fost proiectate zece filme pentru copii la care au participat peste 1.200 de spectatori.

De asemenea, la Cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai au fost organizate sase proiectii, pe langa locuitorii din cartier fiind invitati sa participe elevii de la Scoala Gimnaziala „Fratii Neuman“, dar si persoane de la Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru persoane varstnice de pe Calea Bodrogului. La Cinematograful „Solidaritatea“ din Gai, proiectiile au fost vizionate de aproximativ 500 de persoane.

Centrul Municipal de Cultura Arad va continua, in anul 2018, organizarea de proiectii de filme la cele trei cinematografe. Programul de la Cinematograful Arta va cuprinde mai ales filme romanesti si europene, dar nu numai. Aradenii pot profita in continuare de aceasta ocazie pentru a viziona la cinema filme care nu beneficiaza de distributie in retelele cinematografice din Arad.  Pe langa premierele aradene ale unor filme romanesti si europene, respectiv filme prezente in circuitul festivalier european, la cinema se vor proiecta filme animate, documentare, dar si filme importante din istoria cinematografiei.

La Cinematografele din cartierele Gradiste si Gai vor fi organizate proiectii de filme de animatie, precum si un festival de film pentru copii. De asemenea, vor fi organizate cu predilectie proiectii pentru grupurile vulnerabile din municipiul Arad.

Totodata, in planurile Centrului Municipal de Cultura Arad se afla organizarea in sezonul estival de proiectii de film in aer liber in gradinile de vara ale cinemografelor, in pacuri si piatete.

Cinematograful „Arta“

Situat in municipiul Arad, in strada Vasile Alecsandri, la nr. 2, Cinematograful „Arta” este alcatuit din doua sali de cinema. Sala mare, situata la parter, are 249 de locuri iar sala mica, situata la etaj, are 40 de locuri. Gradina de vara are o capacitate de 400 de locuri.

Construit in 1924 Cinematograful „Arta” este printre primele cinematografe de arta din Romania care a fost renovat in totalitate.

La inaugurare cinematograful s-a numit Cinema „Central”, dupa perioada interbelica odata cu instaurarea regimului comunist titulatura i-a fost schimbata in Cinematograful „Tineretului” .

Ultima titulatura a Cinematografului „Arta” indica preocuparea mediului cultural local pentru difuzarea numeroaselor filme artistice incepand cu anii `90.

In anul 2011, Primaria Municipiului Arad a preluat cladirea cinematografului „Arta” de la RADEF Romania, iar in anul 2014 a inceput reabilitarea acesteia. Primul eveniment organizat la Cinematograful „Arta” dupa ce a fost modernizat a fost prima editie a Festivalului de film documentar fARAD.

Totalul investitiilor si dotarilor realizate la Cinematograful „Arta” de catre Primaria Arad este de 934.598 lei.

Cinematograful „Solidaritatea“ din Gai, redeschis dupa 22 de ani

Cimenatograful „Solidaritatea” este situat in municipiul Arad, in strada Codrului, la nr. 4/2, este sectorizat in sala de cinema, hol acces, sala de asteptare, birou si grupuri sanitare. Etajul este compartimentat in mai multe incaperi, inclusiv o loja pentru vizionarea spectacolelor.

Sala de cinema are 80 de locuri iar loja de la etaj 30 de locuri.

Cladirea Cinematografului „Solidaritatea” a fost construita in anul 1929, dupa proiectul arhitectului Silvestru Rafiroiu si a functionat ca si cinematograf pana in anul 1995, in aceasta locatie fiind proiectate, in perioada 1929 - 1930, filme mute iar in anul 1933 primul film sonor romanesc „Insula Serpilor”.

In anul 2011 este preluat de Primaria Municipiului Arad de la RADEF Romania si reabilitat.

Suma totala care cuprinde reabilitarea si dotarea Cinematografului „Solidaritatea” este de 1.185.801 lei.

Cinematograful din Gradiste, cinematograful copiilor

Cinematograful din Gradiste este situat in municipiul Arad, in strada Petru Rares, la nr. 25.

Sala de cinema cu 120 de locuri se afla  la parter. Cinematograful este sectorizat in sala de cinema, hol acces, birou, casa de bilete, doua grupuri sanitare, magazie si vestiare. Etajul este compartimentat in sala de proiectie si grup sanitar.

Gradina de vara are o capacitate de 120 de locuri.

Construit in anii 1920 – 1930, cinematograful din cartierul Gradiste a fost cunoscut ca Cinematograful CFR, fiind inchis in anul 1990 de RADEF Romamia.

Cladirea cinematografului  a fost preluata de Primaria Municipiului Arad in anul 2011, iar in 2016, in urma unui proiect de investitii, a fost redeschis.

Suma totala care cuprinde reabilitarea si dotarea Cinematografului „Gradiste” este de 1.424.704 lei.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro