Local

Pomana porcului la Pecica - a VIII- a editie si concurs de preparat carnati

22.12.2017 ⋅ 0 comentarii

Pomana porcului la romani este un obicei ramas din mosi stramosi si indiferent cat vor dori altii  sa ni-l obstructioneze, nu va disparea pentru ca atat noi, cat si vecinii nostrii maghiari nu renuntam la frumosul obicei de a taia porcul inainte de Craciun pentru ca la urma urmei porcul din batatura este cel mai curat, iar mancarea preparata acasa este cea mai sanatoasa.

Iata ca la Pecica acest obicei este cat se poate de real, astfel ca an de an la Festivalul ,,Pomana Porcului” vin echipe care se alatura celor locale si nu doar de aici, pentru ca in acest an a fost prezenta si o echipa care a reprezentat Primaria Curtici.

Ar fi frumos daca incepand cu anul viitor si alte comune sau orase din judetul Arad ar fi prezente la acest eveniment cu cate o echipa. Ma gindesc la Primaria Ghioroc, care are o echipa foarte unita, lucru dovedit la multe evenimente sau poate o primarie de pe Valea Crisului sau Muresului.

La urma urmei, acest concurs este cu siguranta si un schimb de experienta si aici pot sa spun ca ceea ce am vazut la vecinii din Ungaria ca tehnica de lucru  mi-a atras atentia si amintesc doar de acel dispozitiv cu ajutorul caruia se ridica porcul urmand a fi transat, un dispozitiv pe cat de simplu pe atat de eficient.

Primarul orasului Pecica a fost cel care a declarat deschis evenimentul, iar preotii au rostit o rugaciune, dupa care prezentatorul acestui eveniment, actorul  Zoltan Lovas a prezentat echipele participante la concurs. Anul acesta festivalul a implinit 8 ani de existenta si iata ca 10 echipe au fost prezente  la start desi nu se facuse bine ziua, iar ceata nu voia sa se ridice.

As vrea sa specific pentru cei care nu cunosc detalii despre acest eveniment, ca primaria orasului Pecica este organizeaza evenimentul printr-un proiect transfrontalier, astfel ca tot primaria a pus la dispozitie si cei 10 porci necesari. Prezente la start au fost urmatoarele echipe: .....Ghita Macelarul, unul ditre pecicanii care  produc si mezeluri, Primaria Curtici, Echipa PNL – Pecica, Echipa PSD-Pecica, Echipa Politiei Locale Pecica si Gladis Family.

Din Ungaria au venit ,,Pompierii Batania, un oras infratit cu Pecica, o echipa din Bekes, alta din Csanadpalota si una din Domaszek. Fiecare echipa a primit cate un porc care urma sa devina carnati sau alte preparate specifice obiceiului. Aceste echipe au fost jurizate pe tot parcursul zilei pana la finalizare, iar cei de la Directia Sanitar-Veterinara au fost pezenti si dansii la eveniment, astfel ca si din punct de vedere sanitar, totul a decurs bine.

Ca o noutate, in acest an s-a desfasurat si un concurs de facut carnati de casa. Cel mai lung carnati a fost de 5,2 m si s-a finalizat in  2,3 minute iar un alt carnati de 4,5 m s-a finalizat in 28 de secunde, un record ca timp. De aici ne putem da seama de indeminarea si dexteritatea  concurentilor. Acest concurs a fost coordonat de Pro Pir Cult din Turnu, unde doua echipe locale si doua din Ungaria s-au intrecut contra cronometru, iar cea mai buna echipa a fost a lui Ghita Macelarul din Pecica, care in doar 28 de secunde a facut un cirnati de 4,5 m, fiind urmat de cei din Bekes, Batania si Gladis Family.

Fiind vorba despre un concurs, cei trei membrii ai juriului, respectiv consilierul local Andrei Halasi, Suttyak Andrei si Turoczi Ladislau au urmarit cu mare atentie nodul de lucru al echipelor, iar premierea a avut loc la ora 14, dupa ce juriul a deliberat la modul cel mai serios.

Echipa lui Ghita Macelarul a fost premiata pentru modul de promovare a produselor si pentru rapiditate, echipa din Bekes pentru igiena in modul de lucru, Echipa din Domaszek pentru veselie si profesionalism (avand alaturi si o formatie de titere), Gladis Family pentru cea mai frumoasa prezentare cu produse traditionale, echipa Primariei Curtici pentru caltabosii cu boia, echipa PNL pentru rapiditate, echipa PSD pentru cea mai frumoasa prezentare, echipa Politiei Locale Pecica pentru meticulozitate, iar echipa din Batania pentru modul de organizare.

Primarul orasului Pecica, Petru Antal si viceprimarul Miodrag Stanoiov au felicitat echipele concurente oferindu-le cate o diploma si cate un cadou (o sticla de vin) pentru stradania depusa. Apoi toti cei prezenti au fost invitati la traditionala varza cu carne, asa cum se obisnuieste la pomana porcului, iar seara, la ora 18, a avut loc o cina festiva cu participarea concurentilor si a organizatorilor.

Cunoscut ca Ziua Macelarului, acest eveniment este organizat de Primaria Pecica   inca din anul 2010, facand parte dintr-un proiect transfrontalier finantat de Uniunea Europeana.

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro