Local

Cinematograful Arta propune un program de cinema arthouse pentru 2018

02.02.2018 ⋅ 0 comentarii

Joi, 1 februarie, Centrul Municipal de Cultura Arad, reprezentat de directorul adjunct Ramona Cretu si de Oana Tarcea din partea CityZenit, au organizat la Cafeneaua literara Joy s o conferinta de presa exaustiva, unde au prezentat strategia cinematografica pentru anul 2018.

Arad,  1 februarie 2018 – Cinematograful Arta isi redeschide portile de saptamana viitoare, revenind in forta cu un amplu program pentru anul 2018 si continuand sa promoveze filmul independent, de arta, precum si filmul de cinemateca.

Proiectiile de film care s-au desfasurat la Arta pe parcursul anului 2017 au plasat cinematograful in topul preferintelor publicului cinefil aradean, oferind o alternativa insemnata la filmele de tip blockbuster si la cele comerciale. Atat demersul de revitalizare a cinematografelor aradene al Primariei Municipiului Arad, cat si colaborarea dintre Centrul Municipal de Cultura si Asociatia CitiZenit pentru realizarea programului de la Cinema Arta, continua si anul acesta.

In 2018 propunem o panorama vie si actuala a celor mai importante productii cinematografice independente din ultimii ani, printre care se vor distinge si anul acesta ultimele aparitii din industria romaneasca de film. Premierele filmului romanesc vor fi completate anul acesta de un numar mai mare de premiere europene, filme care vor putea fi vizionate si in orasul nostru.

 

Programul de film din 2018 va aduce un numar mai mare de filme pe marele ecran, atat in cadrul programului saptamanal, cat si in cadrul festivalurilor de film care vor poposi in Arad. In ultimii ani aradenii au avut posibilitatea de a viziona o parte din filmele din selectia unor festivaluri importante precum TIFF, Filmtettfeszt sau Kinodiseea in cadrul caravanelor itinerante care au ajuns si in Arad. Anul trecut trei festivaluri noi au avut loc pentru prima oara si in Arad: Les Films de Cannes a Arad, Zilele Filmului Francez si Caravana Docuart. Festivalurilor care vor reveni in 2018 li se vor alatura o serie de noi festivaluri, in premiera in 2018 la Arad. Astfel, filme sud-americane, filme asiatice, dar si filme americane vor rula la Cinema Arta.  

 

Panopticul de premiere si festivaluri va fi completat de o selectie complementara de filme de cinemateca. Aceasta initiativa a luat nastere la sfarsitul anului trecut si se va extinde in programul de anul acesta, care va include o selectie de filme cult, respectiv a celor mai importante filme din istoria cinematografiei.

 

Deoarece din programul de cinematica nu putea lipsi anul acesta filmul romanesc, la Arta va a vea loc si o ampla retrospectiva a filmului romanesc in cadrul programului „Anul Centenarului“. Aceasta  retrospectiva va aduce in fata publicului filme romanesti din ultimi ani trecute cu vederea de cinematografele comerciale, filme care nu s-au bucurat de o distributie corespunzatoare, precum filmele de scurt-metraj. Totodata, filme cult din istoria cinematografiei romanesti vor putea fi vizionate la Arta in a doua parte a acestui an.

 

Programul de la Cinema Arta este curatoriat cu atentie, astfel incat in oferta cinematografului nu vor figura doar proiectii de film, ci evenimente culturale in toata regula. Acest tip de diversitate si interdisciplinaritate este prezent in programul tuturor cinematografelor de tip arthouse din Europa si speram sa devina de asemenea o marca a cinematografului aradean. Asadar, fiecare luna a lui 2018 va aduce la Arta invitati speciali, atat din industria romaneasca de film, cat si din cea europeana, programe adresate tinerilor si elevilor, evenimente de arta si evenimente tematice.

 

 

Programul lunii februarie

 

Dam startul la programul de anul acesta in data de 9 februarie, de la ora 20. O noutate in programarea de anul acesta consta in faptul ca premierele vor avea loc, asa cum ne-am obisnuit, vinerea, insa vor incepe de la ora 20, o ora mai accesibila pentru public. Primul film de anul acesta de la Cinema Arta este debutul in lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic – Soldatii. Poveste din Ferentari. Tot un film romanesc incheie luna februarie, cel mai recent film al regizorului Constantin Popescu, Pororoca. Iar intre cele doua premiere romanesti ne vom delecta cu noul film al unuia dintre cei mai importanti regizori europeni – Michael Haneke.

 

Intrucat ne-am propus o programare diversa, in 2018 dorim sa facem dreptate filmului documentar si sa-l punem la locul lui – in cinema! Dupa Brasov si Cluj-Napoca in 2016, Iasi in 2017, a venit randul sa incepem anul cu 3 proiectii de film documentar marca Centrului Ceh in Arad. Trei zile de luni din februarie 2018 vor fi marcate de cel mai vechi si stabil program al Centrului Ceh si anume Documentary Mondays.

 

 

Film romanesc:

SOLDATII. POVESTE DIN FERENTARI spune povestea lui Adi, un antropolog in varsta de 40 de ani, parasit de curand de iubita lui, care se muta in Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, il intalneste pe Alberto, un rom sarac, fost puscarias, care promite sa il ajute sa cunoasca cantareti. Destul de repede, cei doi incep o relatie. Cand banii se termina, amandoi se trezesc captivi intr-un apartament in care se iubesc sincer si se folosesc unul de altul.

 

POROROCA spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) si a Cristinei (Iulia Lumanare). Cei doi duc o viata de cuplu obisnuita, fara alte griji aparente, altele decat cele inerente, legate de cresterea si educatia copiilor: Maria (5 ani) si Ilie (7 ani). Intr-o duminica dimineata, Tudor iese cu copii in parcul din apropierea blocului. Intr-o clipa de neatentie a tatalui, Maria dispare. Impreuna cu alti parinti, Tudor o cauta frenetic prin zona. 30 de minute mai tarziu, Tudor anunta politia. Maria este considerata, oficial, disparuta.

 

Premiera europeana:

HAPPY END este noul film al lui Michael Haneke, regizorul multi-premiat, castigator al Palme D'Or si al Premiului Oscar. Filmul este o cronica acida, un instantaneu fara compromis din viata unei familii europene burgheze. Acesta se petrece in casa luxoasa din Calais a familiei Laurent, pe fundalul crizei refugiatilor din Europa.

 

Documentary Mondays:

RACING EXTINCTION este un film documentar, laureat al premiului Oscar, despre ritmul alarmant al extinctiei speciilor si eforturile oamenilor de stiinta, activistilor si jurnalistilor de a documenta acest fenomen. Problematica filmului pune in relatie actiunea umana si extinctia masiva a speciilor, abordand tema comertului ilegal cu specii pe cale de disparitie. In 2016, filmul a fost desemnat castigator al Cinema for Peace International Green Film Award.

 

SONITA – Daca Sonita, adolescenta de 18 ani, ar avea de ales, Michael Jackson i-ar fi tata si Rihanna mama. In jurnalul ei, ea viseaza sa fie un rapper celebru. Momentan, singurii ei fani sunt adolescentele dintr-un adapost din Teheran. Acolo, Sonita, o refugiata din Afganistan, primeste consiliere pentru traumele pe care le-a suferit si indrumare pentru viitor. Familia ei insa o viziune diferita a viitorului ei: ca mireasa, fata valoreaza $9.000. In plus, femeile nu au voie sa cante in Iran. Cum poate Sonita sa-si transforme visele in realitate? Filmul a primit Premiul Publicului la International Documentary Film Festival Amsterdam si Premiul Publicului la Sundance Film Festival.

THE PRUITT-IGOE MYTH –  Distrus intr-o implozie dramatica si extrem de mediatizata, complexul de locuinte publice Pruitt-Igoe a devenit un simbol al esecului in randul arhitectilor si politicienilor. Pruitt-Igoe Myth exploreaza problemele sociale, economice si legislative care au dus la declinul de locuinte publice in America, si centrele oraselor in care se aflau, in timp ce urmareste povestile personale ale mai multor locuitori ai complexului.

                                                                                                                  

Programul lunii februarie:
9 februarie – Soldatii. Poveste din Ferentari (2018, regia: Ivana Mladenovic)

12 februarie - Documentary Mondays Racing Extinction
16 februarie - Happy End (2017, regia: Michael Haneke)

19 februarie - Documentary Mondays Sonita
23 februarie – Pororoca (2018, regia: Constantin Popescu)

26 februarie - Documentary Mondays The Pruitt-Igoe Myth

Sursa: ARQ

Autor: Vasile Zărăndan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro