29 ianuarie - Ziua Aniversara a Jandarmeriei Arad
15.02.2018 ⋅ 0 comentarii
In conformitate cu O.M.A.I. nr. 10 din 7 februarie 2018, publicat in Monitorul Oficial nr. 135 din 13 februarie 2018, s-a aprobat ca Ziua Aniversara a Inspectoratului de Jandarmi Judetean Arad sa fie 29 ianuarie.
Pentru stabilirea zilei aniversare a unitatii s-a luat drept criteriu data infiintarii primei structuri de jandarmerie romaneasca pe teritoriul actualului judet Arad, iar ca reper de legalitate, data intrarii in vigoare a primelor acte normative care fac referire la existenta acestor structuri.
Astfel, prin Raportul nr. 7397 din 29 ianuarie 1919 al ministrilor de interne, G.G. Marzescu, si de razboi, general de corp de armata Artur Vaitoianu, adresat Regelui Ferdinand, se arata ca:
’Prin alipirea a noui tinuturi romanesti si in interesul sigurantei nationale a Statului, unitatile actuale ale corpului jandarmeriei fiind insuficiente se simte neaparat nevoia de a se crea noui unitati.
Avandu-se in vedere prescriptiunile art. 8 si 9 din Legea de organizare a jandarmeriei,
Rugam respectuos pe Maiestatea Voastra a semna alaturatul proiect de decret-lege pentru infiintarea Brigazei IV de jandarmi.’’
Regele a luat act de acest raport si a promulgat Decretul-Lege nr. 444 la 29 ianuarie 1919.
Ulterior, au stabilite prin decizie a ministrului de interne, in colaborare cu Consiliul Dirigent-Resortul internelor, garnizoanele celor patru unitati de jandarmi infiintate, Brigada IV Jandarmi si Regimentele 7, 8 si 9 Jandarmi, dupa cum urmeaza:
-Brigada 4 Jandarmi-la Sibiu, ulterior la Cluj-Napoca;
-Regimentul 7 Jandarmi-Cluj-Napoca;
-Regimentul 8 Jandarmi-Brasov, si
-Regimentul 9 Jandarmi-Arad.
Regimentul 9 Jandarmi l-a avut drept prim comandant pe lt.-col. Ioan Popovici si a avut garnizoana in Arad intre anii 1919-1920, ulterior fiind dislocat la Timisoara. Cazarma unitatii era situata pe str. Weitzer Janos (ulterior I.I. Bratianu, azi Lucian Blaga), nr. 9 din Arad .
La nivelul comitatului (judetului Arad) a existat o companie de jandarmi care s-a organizat cu personal din mers, provenit din teritoriile romanesti.
Astfel, avand in vedere gravele probleme aparute pe teritoriul comitatului Arad, aflat in acea perioada la vest de linia de demarcatie stabilita. Cpt. Vasile Barbu a primit sarcina de a stabili ordinea in aceste teritorii, prin organizarea unei jandarmerii romanesti, stabilindu-si sediu la Ineu. In acest sens, a reusit intr-un termen scurt recrutarea a 80 de jandarmi. Din cauza evenimentelor, a ofensivei maghiare aflata in plina desfasurare, a fost nevoit sa se retraga spre Brad unde, a contribuit la formarea Regimentului 86 Infanterie, in vederea participarii acestuia la viitoarea contraofensiva a fortelor romane.
Odata cu aceasta ofensiva, cpt. Vasile Barbu ajunge cu jandarmii din subordine in cetatea Ineului la 20 aprilie 1919, unde se preocupa de organizarea Jandarmeriei prin selectionarea personalului si formarea structurilor (sectii si posturi), dar mai ales prin pregatirea acestor efective (cunostinte de drept si politienesti, instructie militara si regulamente, cunostinte de cultura generala), atat prin cunostintele proprii cat si cu ajutorul unor specialisti din afara structurii.
S-a achitat in bune conditii de sarcina organizarii primelor structuri de jandarmerie, primind aprecieri din partea comandantului Regimentului 9 Jandarmi Arad, lt.-col. Ioan Popovici.
La 10 iulie 1919, cpt. Vasile Barbu isi stabileste resedinta Companiei de jandarmi la Arad, intrand repede in atributii. La 17 iulie 1919, alaturi de numerosi ofiteri din fosta armata austro-ungara, a fost primit in Armata Romana cu gradul de maior de infanterie si vechimea de la 1 septembrie 1917 .
Materialul cu caracter istoric referitor la acest eveniment a fost realizat de Plt.-adj. Eugen-Dorin Spataru, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Arad, pe baza cercetarilor efectuate in arhive si a studierii unor acte normative si lucrari de specialitate.
Compartimentul Informare, Relatii Publice si cu Publicul
Sursa: ARQ
Autor: Vasile Zărăndan ⋅