FASCHING - Carnavalul primaverii
15.02.2018 ⋅ 0 comentarii
Elevii Scolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, care studiaza in limba germana si copiii de la gradinita cu predare in limba germana ,,Hansel si Gretel''sunt deja familiari cu aceasta sarbatoare incantatoare. Denumirea de „Fasching” provine de la cuvantul „fastschank”, in traducere libera – ultima petrecere inainte de postul Pastelui. Etimologic, cuvantul „carnaval“ se trage din dialectul milanez („carne vale“) si inseamna literal „adio carne”.
Pe valea Rinului in Germania carnavalul incepe in Ziua Sf. Martin la data de 11 noiembrie si dureaza pana la Aschermittwoch (latina Cinerum), ziua cand dupa credinta crestina Isus a inceput in desert postul de 40 de zile.
Este o traditie veche de secole, ca inaintea postului catolic si reformat, oamenii sa se costumeze, sa petreaca, sa fie veseli, astfel incat, in perioada urmatoare, sa-si gaseasca echilibrul sufletesc si spiritual. Ritualul are radacini adanci in lumea comunitatii germane, simbolizand triumful luminii asupra intunericului, prevestirea soarelui primaverii si alungarea iernii. In trecut mastile erau infricosatoare, deoarece rolul lor era sa sperie iarna, sa-i faca loc primaverii, in atmosfera si in suflet. In zilele noastre, costumele sunt deosebite, bine realizate, iar personajele din filme si desene animate sunt surse de inspiratie.
Faschingul este o sarbatoare pe care copiii care invata in limba germana o asteapta cu mare nerabdare in fiecare an.
Monica Schillinger
Sursa: ARQ
Autor: Vasile Zărăndan ⋅