Local

Sebis - frumosul oras de pe Crisul Alb. Intre trecut si prezent

15.02.2018 ⋅ 0 comentarii

Atunci cand auzim de orasul Sebis, gandul ne duce la un oras frumos, cochet si prosper.

Aici, oamenii au stiut sa fie uniti intotdeauna, au stiut sa munceasca si astfel orasul a prosperat. Astazi, Sebisul este un oras dezvoltat de categoria sase, surclasand orasul Chisineu Cris si alte orase din judet care sunt de categoria sapte, Sebisul fiind printre primele orase din tara cu asfaltare totala a strazilor si drumurilor.

Daca ne intoarcem in timp, in urma cu cinci sute de ani, Sebisul era sat, apoi comuna si iata ca in prezent este cel mai prosper oras din judet si primul dupa municipiul Arad. Aici somajul este aproape necunoscut si acest lucru se datoreaza faptului ca primarul s-a implicat foarte mult in atragerea investitorilor la Sebis si astazi putem vorbi de aproximativ 800 de agenti economici in urbe.

L-am intrebat pe domnul primar cum a gasit Sebisul in prima zi de mandat si mi-a raspuns cu tristete in suflet ca la Sebis nu mai pusese nimeni o palma de asfalt de vreo douazeci de ani. De atunci au trecut alti douazeci de ani si Sebisul a prosperat, pentru ca primarul Gheorghe Feies si-a facut inca de la inceput o strategie de dezvoltare a orasului si satelor apartinatoare: Donceni, Prajesti, Salajeni si Prunisor, atat pe plan economic, cultural, al sanatatii, dezvoltarii, invatamantului si al sportului.

Fiind un om de cuvant si serios, sebisenii l-au ales mereu pe Gheorghe Feies pentru functia de primar, pentru ca orasul a prosperat si s-a dezvoltat foarte mult avandu-l pe dansul in fruntea urbei.

De fapt, Sebisul se afla intr-o continua dezvoltare de la revolutie si pana in prezent, fiind printre putinele orase din tara de categoria sa, unde functioneaza institutii la toate nivelele. Daca ne gandim ca la Sebis functoneaza si o universitate, pe langa celelalte institutii de invatamant, practic de la gradinita pana la invatamantul superior, ne putem face o imagine a ceea ce inseamna un oras dezvoltat.

Sebisul are si o mica industrie in prelucrarea lemnului, textila, incaltaminte si pielarie.

,,Orasul nostru este renumit in ceea ce priveste prelucrarea pieilor, a lemnului, in domeniul croitoriei, confectiilor metalice, existand un excedent de forta de munca de diferite specialitati. Aici avem cel mai mare numar de agenti economici dupa municipiul Arad, raportat la mia de locuitori, iar in ceea ce priveste invatamantul, avem de la ciclul primar pana la cel universitar.” a spus domnul Gheorghe Feies, primarul orasului Sebis.

Daca ar fi sa trecem in revista obiectivele realizate la Sebis de-a lungul timpului, cred ca ar trebui sa incepem cu ridicarea din temelii a Primariei Sebis, cea mai frumoasa si impunatoare primarie din judetul Arad. Apoi putem vorbi de cel mai mare parc fotovoltaic din Europa; intins pe o suprafata de 42 de hectare, cu o statie electrica cu o putere instalata de 16 MGW, ce produce energie verde.

Investitiile in sistemul de sanatate, un alt proiect de anvergura, prin extinderea si modernizarea la standarde europene a spitalului orasenesc, dotarea cu aparatura medicala de ultima generatie, aici functionand o sectie de pediatrie, o sectie noua de radiologie, o sectie de cardiologie, unde vin medici de la spitalul ,,Padurea Verde” din Timisoara.

,,Avem aparatura ultra moderna pentru analize de laborator in conditiile in care s-a beneficiat de o donatie facuta in urma unui parteneriat romano-britanic, iar la inaugurare a participat insusi ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, la Bucuresti.” a adaugat primarul.

De asemenea, Sebisul este si un important centru cultural, iar de curand s-a finalizat una dintre cele mai mari si impunatoare sali de spectacole post decembriste, cu o capacitate de 500 de locuri si un sistem de sonorizare si lumini, foarte performant. Tot in cadrul Casei de Cultura functioneaza si o biblioteca foarte mare ce detine peste 40.000 volume de carti, iar in curand va fi necesara o extindere pentru ca devine neincapatoare.

In curand se vor finaliza lucrarile la cladirea muzeului, astfel ca si exponatele muzeale vor primi o casa noua. La aceasta se adauga si biblionetul unde copiii si tinerii pot sa se informeze. Trebuie amintit ca la Sebis au loc multe evenimente frumoase pe parcursul anului.

Sa nu uitam ca aici au loc cele mai frumoase festivaluri de muzica usoara sau populara, care atrag mii de spectatori in fiecare an (a se vedea video-arhiva) de pe toata Valea Crisului Alb, pentru ca domnul primar Gheorghe Feies are in vedere si acest aspect.

Sebisul se poate mandri cu faptul ca pe scena sebisana au urcat artisti de renume, fapt care atrage foarte mult tineret precum si oameni mai in varsta. Nicaieri nu sunt atat de multi tineri si copii care asteapta nerabdatori autografe de la artistii consacrati ca la „Festivalul Muzicii Sebis”. In satele apartinatoare au fost reabilitate caminele culturale, astfel ca si acolo au loc evenimente culturale.

Sportul este un alt punct forte al orasului Sebis, aici fiind construit cel mai modern complex sportiv national din judet, iar echipa de fotbal de la Sebis este foarte cunoscuta atat in tara, cat si peste hotare.

La sediul clubului exista un hotel pentru cazarea jucatorilor, sala de mese cu bucatarie proprie, sala de recuperare si absolut toate facilitatile desfasurarii sportului de performanta. La ora actuala Sebisul are trei grupe de jucatori, inclusiv copii, iar cel mai mic jucator are 5 sau 6 anisori.

Pe parcursul anului, Sebisul are multe evenimente sportive, dar as vrea sa amintesc faptul ca aici  se desfasoara si un concurs de calarie unde participa si concurenti din strainatate, iar in acest an va avea loc cea de-a III-a editie. Acest frumos eveniment se datoreaza domnului primar Feies care a facut posibil realizarea lui si unor oameni cu suflet mare, iubitori de cai (dar despre asta cu alta ocazie).

Este un eveniment frumos si mai ales unic in judetul Arad, de care se pot bucura toti iubitorii de cai si copiii deopotriva. De asemenea, un alt mare eveniment sportiv la Sebis este ,,Enduro Cross” unde iubitorii sportului cu motor se aduna an de an pentru o noua competitie internationala.

Dar pe langa toate acestea, trebuie amintit faptul ca s-au asfaltat anul trecut 10 strazi din Sebis si inca 25 de kilometri de asfalt au fost turnati pe drumurile si strazile din satele apartinatoare, precum si constructia de noi tronsoane de trotuare pavate in Sebis si Prunisor si au continuat in acelasi timp lucrarile la podul peste valea Dezna.

Parcurile din oras, grav afectate de furtuna de anul trecut, vor fi reamenajate cu spatii de joaca pentru copii, spatii verzi si se vor monta stalpi ornamentali amplasandu-se si bancute pentru odihna.

S-a trecut deja de anul trecut la pregatirea perimetrului unde va incepe constructia unui nou corp de cladire pentru spitalul din Sebis, o investitie in valoare de 2.000.000 lei, iar in acest an se va moderniza si sectia de interne si statia de salvare.

,,In luna decembrie a anului trecut am castigat inca un proiect mare pentru Sebis, respectiv constructia unei cladiri pe trei nivele la liceu, ateliere scoala pentru elevi si constructia unei noi gradinite in oras, proiect care va incepe in acest an, avand o valoare de 3.600.000 lei, finantat de Ministerul Dezvoltarii.

Pe parcursul anului avem noi lucrari de asfaltare strazi si vom finaliza lucrarile la constructia podului peste valea Dezna. Totodata, dorim sa atragem si alti investitori la Sebis pentru a crea alte noi locuri de munca.

Un alt proiect de viitor este modernizarea statiei de epurare, iar in momentul de fata pregatim un proiect pentru finantare din fonduri europene. Nu in ultimul rand, am inceput demersurile pentru prelungirea magistralei de gaz spre Sebis, astfel incat peste cativa ani sa putem vedea Sebisul racordat la gaz. Am avut in acest sens o prima intalnire la Prefectura Arad, unde am prezentat proiectul nostru pregatit inca din 1995.”

Daca Sebisul este astazi unul dintre cele mai frumoase si dezvoltate orase din tara, asta se datoreaza faptului ca primarul acestui oras a fost mereu receptiv la nevoile localitatii si a sebisenilor.

Este legat sufleteste de oras si de-a lungul timpului s-a legat sufleteste de oamenii din Sebis, dansul relatand ca de cand este primar, a oficiat peste 2.000 de casatorii. Pe langa functia de primar, domnul Feies este si membru in comitetul director al Asociatiei Oraselor pe Tara, reprezentantul oraselor in Consiliul de Conducere al Regiunii pe dezvoltare 5 Vest-Timisoara, presedintele asociatiei de prietenie ,,MUTUELLE PARTAGE” - Franta, membru fondator al ,,DESPARTITURII ASTRA, ZONA TARII ZARANDULUI”, apoi presedinte al ,,Ligii Alesilor Locali” ai PDL-PNL timp de 6 ani si asistent universitar al Universitatii de Vest ,,Vasile Goldis” din Arad.

Sunt convins ca si prin intermediul acestor functii a contribuit si a facut tot ceea ce se putea pentru a ajuta orasul sau, aceasta frumoasa perla a Vaii Crisului Alb.

In incheiere, domnul primar a transmis sebisenilor sa fie uniti si sa traiasca in buna intelegere pentru ca este spre binele tuturor, iar atunci cand este intelegere si Dumnezeu da binecuvantare si prosperitate! Dumnezeu sa ne ajute!

 

 

 

 

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro