Local

Comuna Barzava cu realizari si viitoare locuri de munca pentru toata Valea Muresului

21.03.2018 ⋅ 0 comentarii

Denumirea localitatii Barzava este de origine dacica, zona Barzavei a fost locuita inca din Epoca Pietrei, gasindu-se resturi de obiecte din ceramica spre hotarul cu comuna Conop. Zona a fost locuita si in perioada dacica si romana.

Prima atestare documentara a localitatii Barzava este din 11 decembrie 1471, cand familia nobiliara Abrahamffy da in zalog domeniile sale de la Capruta, Barzava si Dumbravita. Vatra satului era pe Valea Barzavei la circa 18 km la Piatra Pacurarului.

Localitatea Batuta este atestata documentar in anul 1851, Capruta in anul 1350, Dumbravita in anul 1471, Grosii Noi in anul 1515, Lalasint in anul 1585, Monorostia in anul 1350 si Slatina de Mures in anul 1439. Satele Capruta si Monorostia sunt primele atestate pe raza actualei comune, insa se pare ca zona a fost locuita cu mult inainte.

Comuna Barzava este una dintre cele mai mari comune din judetul Arad ca intindere, avand in componenta localitatile Batuta, Capruta, Dumbravita, Grosii Noi, Monorostia, Lalasint si Slatina de Mures.

Nu doar ca este intinsa ca suprafata, avand 25,643 de hectare, dar este si foarte frumoasa din punct de vedere turistic, fiind o placere sa ajungieti la Dumbravita sau Grosii-Noi unde este Rezervatia Naturala Runcu si biserica din lemn care dateaza de pe la 1801, ori la Monorostia cu frumoasa vale si rezervatia paleontologica de aici. Sau de ce nu pe Valea Barzavei , spre cabana Babina si troita lui Vasile Cota, unul dintre cei mai de seama silvicultori si cinegeticieni din Romania care intre anii 1933-1937 a fost Seful Ocolului Silvic Barzava.

Sa nu uitam insa nici frumoasa localitate Slatina de Mures, asezata intre paduri pe firul vaii, unde susurul apei se imbina armonios cu cantecul privighetorii in diminetile de primavara. Urcand apoi pe soseaua in serpentine stranse spre Gurahont printre frumoasele paduri de foioase, parca traiesti intr-o alta lume pentru ca natura si-a pus amprenta pe fiecare locsor de aici, iar de vei privi roata vei vedea numai padure, un minunat templu pe care Dumnezeu l-a  facut cadou acestor locuri de basm.

In fiecare localitate din comuna Barzava se imbina modernul cu traditionalul, dand un farmec aparte locurilor, iar odata ce ajungi, trecatorule, sa cunosti oamenii si aceste locuri frumoase, vei reveni cu siguranta pentru ca te vei lipi sufleteste de acele frumoase meleaguri. Nu numai frumusetea locurilor de aici atrag, ci si faptul ca a patruns si modernul, iar daca cu zece ani in urma la Barzava nu era o strada asfaltata prin sat, astazi, comuna se poate mandri cu faptul ca este prima localitate de pe Valea Muresului cu toate strazile asfaltate, modernizarea comunei continuand pas cu pas.

Am stat de vorba cu primarul comunei Barzava, domnul Faur Gabriel, un om modest, insa harnic si cu simt gospodaresc care a reusit sa faca multe lucruri frumoase si multe investitii in comuna. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a facut este faptul ca a reusit sa atraga in comuna firma ASTALDI care de curand si-a facut la Barzava sediul cu birouri si alte utilitati al punctului de lucru pentru modernizarea liniei ferate de mare viteza  spre Deva.

Datorita acestei investitii se creaza cateva sute de locuri de munca pe toata Valea Muresului, ceea ce nu este putin lucru intr-o zona in care industria este inexistenta.

"Avem un mare avantaj prin faptul ca la sfarsitul anului trecut, firma ASTALDI si-a facut punct de lucru la noi la Barzava, construind aici cladiri si tot ce au nevoie pentru a-si desfasura activitatea, pentru modernizarea liniei ferate de mare viteza, astfel ca sediul tronsonului Ghioroc – Simeria este la noi la Barzava. Acest lucru ne avantajeaza foarte mult, atat ca locuri de munca, neavand industrie in zona, dar mai mult, primaria Barzava beneficiaza de banii din inchirierea terenului pentru spatii de birouri, magazii, etc. de la firma ASTALDI.

Faptul ca se creeaza locuri de munca pentru localnici este foarte important, cautandu-se meseriasi, sudori, soferi, muncitori necalificati si chiar ingineri. ASTALDI de fapt are deschise doua santiere pe raza comunei, iar impozitul pe profit va intra in bugetul comunei Barzava, astfel ca vom putea face alte noi investitii din bugetul local, dovada ca anul trecut am avut excedent bugetar".

Iata ca dupa mult timp in care parca nimic nu mergea pe Valea Muresului, de la desfiintarea fabricii de ladite a IFET-ului din Barzava, din nou va fi de lucru, cel putin pentru cativa ani buni, insa cert este ca aceste lucrari vor aduce cu ele si investitii care vor ramane pe teritoriul comunei. Desigur ca acest aspect este doar o latura a dezvoltarii comunei Barzava, insa investitii s-au facut mereu aici.

Asa cum am spus , Barzava are toate strazile asfaltate, inclusiv strada de dincolo de vale pe marginea satului, cu santuri si rigole, cu absolut tot ce este necesar, iar acum este in derulare un alt mare proiect.

"Una dintre cele mai importante investitii care este in derulare este drumul DC-79 Capruta – Grosii Noi pe o lungime de 10 km. Momentan se lucreaza la pietruirea drumului si consolidare acolo unde este nevoie, pe portiunea in care drumul merge in paralel cu valea. Se lucreaza si la podete ori la santuri, urmand ca in momentul in care timpul o va permite, vom incepe asfaltarea drumului.

Proiectul este cu finantare europeana pe masura 7.2 si este 100% nerambursabil, practic am obtinut finantare de la Uniunea Europeana fara sa scoatem bani din bugetul local. Perioada executiei lucrarii este de 21 de luni, insa in cursul acestui an vom face asfaltarea pana la Grosii Noi.

Este o lucrare mare care necesita lucru de calitate pe care am dorit de mult sa o realizam, pentru ca oamenii din Dumbravita si Grosii-Noi sa poata circula civilizat. Tot pe fonduri Europene mai avem proiecte care sunt in derulare la Caminul Cultural din Capruta si Lalasint, unde se lucreaza la reabilitarea si modernizarea acestor obiective. Perioada contractului este de 21 de luni, dar cu siguranta lucrarile se vor finaliza pana in vara, practic inainte de termen.

La Grosii Noi cu fonduri prin programul PNDL am reabilitat si modernizat Scoala Generala, cu tot cu dotari interioare, scaune, mese si tot ceea ce este necesar, grup sanitar nou, absolut totul pentru ca cei mici sa-si poata desfasura activitatea in cele mai bune conditii; in comuna noastra se pune accent pe educatia copiilor. Proiectul este finalizat deja 100%, iar cei mici au toate conditiile.", a spus primarul.

Am ramas placut surprins, atat de scoala de la Grosii Noi, de conditiile de acolo, cat mai ales de scoala si gradinita de la Lalasint si sincer am tot respectul pentru primarul Gabriel Faur pentru ce a realizat.

"Scoala si gradinita din Lalasint au fost reabilitate, modernizate si dotate tot printr-un program PNDL, iar lucrarile sunt in curs de finalizare. Si pentru ca tot vorbim de Lalasint, as vrea sa fac referire si la faptul ca in curand vom asfalta strada cu scoala si gradinita de aici, pe o lungime de 1,6 km. Vreau sa mai fac si o precizare referitoare la  drumul comunal (DC-83)  ce face legatura intre Lalasint si Belotint pentru ca aici avem un drum pe teritoriul nostru administrativ de doar 1, 1 km spre Belotint, restul apartinand comunei Conop, fiind in jurisdictia comunei vecine.

Portiunea care tine de comuna Barzava va fi asfaltata pana la sfarsitul acestui an, deoarece lucram deja la proiect, dorind ca in cel mai scurt timp sa finalizam lucrarea pe teritoriul nostru administrativ (cat tine de comuna noastra). Asa cum ati spus, la Barzava avem asfaltate toate strazile inca de anul trecut, mai putin strada de pe Valea "Tujva" pentru ca este foarte dificil, fiind pe vale, insa in acest an o vom moderniza si pe aceea. Am asfaltat inca de anul trecut strada de pe Valea Monorostia, iar in acest an vom asfalta si strada "Bavna", cu o lungime de 1,6 km. La Slatina de Mures am construit o terasa la Caminul Cultural din localitate.

Prin GAL Podgoria - Minis - Maderat am fost selectati, cu un proiect eligibil, urmand sa semnam contractul de finantare pentru achizitionarea unui buldoexcavator, dotat cu lama pentru dezapezire si agregat pentru cosit iarba de pe marginea drumurilor, un utilaj care ne este foarte necesar pentru lucrarile edilitare. Dupa semnarea contractului de finantare urmeaza licitatia, apoi putem face achizitia utilajului.

Nu am uitat insa nici de domnisoarele, doamnele, mamele si bunicile din comuna noastra, astfel ca de Ziua Femeii, insa in data de 10 martie, am organizat o reuniune cu femeile din toata comuna unde au participat in jur de 300 reprezentante ale sexului frumos.

In incheiere as dori sa asigur cetatenii ca vom face tot ceea ne sta in putinta pentru a accesa noi proiecte care sa ne aduca finantare pentru investitiile necesare, prin care sa putem moderniza comuna Barzava". a incheiat domnul primar Faur Gabriel.

Trebuie sa recunosc ca am gasit comuna Barzava schimbata in bine de la ultima vizita, in urma cu peste un an, iar faptul ca s-au realizat atatea lucruri frumoase aici, nu poate decat sa bucure locuitorii comunei si  pe mine, ca unul care am crescut la tara, dorind ca satele din judetul Arad sa prospere, iar gereratiile ce vin dupa noi sa nu mai umble prin praful "ulitelor" de alta data si omul de la tara sa nu mai fie nevoit sa ia drumul oraselor pentru o bucata de paine la copii, ci sa-si gaseasca rostul acolo unde s-a nascut, sa-si gaseasca implinirea si realizarea in locurile natale, nu intre straini.

Am plecat lasand in urma Barzava, apoi pe la Slatina de Mures am trecut peste codrii spre Gurahont, gandindu-ma la faptul ca un om gospodar, fie el primar, "sfinteste locul", iar de ceea ce astazi se infaptuieste acolo vor beneficia si generatiile urmatoare.

 

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro