Floriile la Biserica Romano-Catolică din Vinga
26.03.2018 ⋅ 0 comentarii
Ieri, 25 martie, credinciosii catolici de pretutindeni au sarbatorit ,,Intrarea Domnului Isus in Ierusalim" sau Floriile, asa cum se cunosc in termeni populari.
La Vinga credinciosii romano-catolici au sarbatorit ,,Floriile" in biserica ,,Sfanta Treime", una dintre cele mai frumoase si impunatoare Biserici Romano-Catolice din tara.
La vinga este cea mai mare comunitate de etnici bulgari, veniti pe aceste locuri in secolul al XVIII-lea din teritoriul Bulgariei, datorita asupritorilor turci. In toamna anului 1741, s-au stabilit in localitatea Vinga 125 de familii de etnici bulgari, iar in anul 1749, comunitatea bulgara isi ridica o manastire si o biserica.
Dupa 150 de ani, colonistii bulgari ajung la aproape 5000 de suflete, iar biserica a devenit neincapatoare. Anul 1880, la o adunare obsteasca se propune si se aproba zidirea unei noi biserici mai mari si incapatoare. Proiectul noului lacas sfant este acceptat de localnici si este realizat de arhitectul vienez Reiter Eduard.
Timp de zece ani s-au adunat fondurile necesare de la cetateni, astfel incat contributia acestora a ajutat la pregatirea materialului necesar constructiei.
In data de 30 iunie 1890, se incepusera lucrarile pentru constructia noii biserici, conduse de inginerii Antony Toma si Hostalek Carol. In data de 14 august 1891, cladirea este acoperita, iar aproape dupa un an, la data de 12 Iulie 1892, locuitorii din Vinga participa la ceremonia de sfintire si inaugurare a noii biserici, eveniment care a fost oficiat de episcopul Dessewffi Alexandru.
In perioada Marelui Razboi (1914-1919) patru dintre clopote au fost cedate in interes militar. Mai tarziu se vor adauga 2 clopote mai mici.
,,Cladirea are forma unei cruci duble. Interiorul templului este dotat cu noua altare ("Sfanta Treime” fiind altarul principal, iar celelalte altare: “Sfintele Cruci”, “Sfantul Iosif”, “Maica Domnului”, “Sfantul Petru”, “Sfantul Anton”, “Sfantul Mihai”, “Inima lui Isus”, “Maica Indurerata”), decorate cu 43 de statui din lemn. Toate aceste statui au fost executate de sculptorul tirolez Rungaldier Iosif si echipa sa."
Geamurile si vitraliile au fost confectionate de Kriszter Ioan din Budapesta, iar orga pneumatica, instalata in 1914 de Wegenstein si fiul sau, are 30 de registri si 1800 de tuburi. In turnul din partea dreapta s-au instalat trei clopote din fosta biserica si doua aduse din Timisoara.
Muncitorii voluntari din localitate au facut caramida manual, fiind realizate aproximativ 3.000.000 bucati care au fost arse in cuptoarele aflate la marginea localitatii Vinga. Pentru ridicarea bisericii au muncit zilnic intre 15-45 de meseriasi si respectiv intre 50-150 de cetateni voluntari.
Pe bolta bisericii sunt inscriptionate urmatoarele cuvinte in latina: „ Ad Moream Dei Gloriam” adica „Intru Preamarirea Lui Dumnezeu”.
Astazi, Biserica Romao-Catolica ,,Sfanta Treime" din Vinga este una dintre cele mai frumoase edificii ale judetului Arad si un simbol al localitatii Vinga, unde credinciosii participa cu regularitate la slujbele religioase.
Sursa: ARQ
Autor: Dorin Bodea ⋅