Conferintele Centenarului au debutat cu omagierea lui Stefan Cicio Pop
27.04.2018 ⋅ 0 comentarii
Viata si personalitatea omului de stat aradean Stefan Cicio Pop au fost evocate joi, in sala „Astra“ a Bibliotecii Judetene „A. D. Xenopol“, in cadrul primei conferinte dedicate Centenarului Marii Uniri.
Evenimentul „Conferintele Centenarului“, organizat de Primaria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultura Arad, este dedicat implinirii a 100 de ani de la crearea Statului National Unitar Roman, la 1 Decembrie 1918.
Deoarece Aradul a fost capitala politica a Marii Uniri, prima conferinta a fost dedicata celor care au gandit, aici, actul politic care s-a infaptuit la Alba Iulia, in special corifeului Stefan Cicio Pop.
Astfel, prof.univ.dr. Corneliu Padurean, de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad si presedintele Asociatiei Stefan Cicio-Pop a fost primul invitat in cadrul Conferintelor Centenarului, acesta prezentand dizertatia cu tema „Stefan Cicio Pop – parinte al patriei“.
„In 12 octombrie 1918, Stefan Cicio Pop a luat parte la Oradea la sedinta secreta din casa lui Aurel Lazar, unde la inceputul intrunirii, a facut o prezentare a situatiei politice din Ungaria. A fost presedinte al Consiliului National Roman Central care si-a stabilit sediul in casa sa. A participat la tratativele care au avut loc la Arad in zilele de 13-14 noiembrie 1918. La 1 Decembrie 1918, la Adunarea Nationala de la Alba Iulia, a deschis lucrarile acesteia. A fost ales membru al Marelui Sfat National, membru si vicepresedinte al Consiliului Dirigent, a coordonat Resortul armatei si a sigurantei publice“, a mentionat prof. univ.dr. Corneliu Padurean.
Acesta a mai evidentiat si activitatea lui Stefan Cicio Pop dupa 1 decembrie 1918. Astfel, in primele guverne de dupa Marea Unire, Stefan Cicio Pop a fost numit ministru de stat pentru Transilvania, iar intre 10 ianuarie 1920 si 12 martie 1920 a detinut functia de Presedinte ad-interim al Consiliului de Ministri, inlocuindu-l pe Alexandru Vaida - Voevod, titularul functiei.
La alegerile din noiembrie 1919 a fost ales deputat in Parlamentul Romaniei.
Cu exceptia perioadei 1926-1927, a ocupat scaunul de deputat in Parlamentul Romaniei pana la moartea sa.
In doua randuri (23 decembrie 1928 – 30 aprilie 1931; 10 august 1931 – 18 noiembrie 1933) a detinut functia de presedinte al Camerei Deputatilor.
La evenimentul de joi a participat si Aurel Birtolon, in varsta de 82 de ani, nepotul lui Stefan Cicio Pop, care i-a indemnat pe cei prezenti sa nu uite sa fie romani, sa fie mandri de tara lor si, chiar daca pleaca in strainatate sa studieze, sa se intorca in tara pentru ca aici vor pune umarul la construirea Romaniei moderne.
„Conferintele Centenarului“ vor fi organizate, la Arad, lunar, urmand sa fie prezente la eveniment personalitati precum prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universitatii Babes - Bolyai din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Mihai Drecin, de la Catedra de Istorie Contemporana a Romaniei din cadrul Facultatii de Istorie si Geografie a Universitatii Oradea, prof.univ.dr. Ion Zainea, de la Oradea, prof.univ.dr. Sorin Domitian Sipos, directorul Scolii Doctorale de Istorie din cadrul Universitatii Universitatii Oradea, si altii.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅