Ghioroc - Litoralul vestic al Romaniei
07.05.2018 ⋅ 0 comentarii
Atestat documentar la anul 1135 fiind cea mai veche localitate din comuna, Ghiorocul a fost de-a lungul timpului una dintre cele mai renumite localitati producatoare de vin din Podgoria Aradului. Tot aici, mai precis la Minis, a fost prima scoala viticola din Romania, scoala de vinteleri.
Nu intamplator aici a fost montata a opta linie electrificata din lume si prima din estul Europei, fiind bineinteles si cea mai veche din Romania, deoarece vinurile de aici erau servite adesea pe masa regilor din apus fiind recunoscute datorita calitatii lor. Astfel, pentru a se facilita transportul produselor viticole s-a construit o cale ferata de-a lungul Podgoriei de la Pancota la Radna, cu o conexiune din Ghioroc spre Arad.
Calea ferata ingusta Arad-Podgoria este o fosta cale ferata privata construita la anul 1906, cu o lungime totala de 58,318 km ce lega Aradul de localitatile Ghioroc-Pancota si Radna. Doar in anul 1913 a fost electrificata, fiind intre 1913 si 1965 singura cale ferata electrificata din Romania.
Ideea construirii unei cai ferate inguste in Podgorie a existat inca din anul 1896, pe vremea austro-ungarilor pentru a putea transporta asa cum am amintit, cu usurinta, vinul din Podgorie spre Arad, iar apoi spre Austria si Ungaria.
In anul 2006, linia Arad-Podgoria a implinit 100 de ani si a fost inaugurat muzeul tramvaielor la Ghioroc. Pentru cei care nu stiu, culoarea originala a tramvaiului a fost gri, iar prin 1918, in ultimul an al razboiului, fusese vopsit verde - de aici a si ramas peste ani denumirea de „Sageata verde”.
Daca vinul din Podgorie si tramvaiul electric au fost si sunt un brand pentru Ghioroc, iata ca si „litoralul de acasa”, asa cum este denumit lacul Ghioroc, este tot un brand al localitatii fiind tot mai apreciat de turisti.
Lacul este de fapt o fosta balastiera formata din apele freatice existente, de o suprafata de 10 Ha si o plaja amenajata, fiind renumita si pentru pescuitul sportiv (carasi de 2-3 kg), cu o adancime foarte mare care ajunge si la 25 de metri.
Lacul este ideal pentru practicarea sporturilor nautice pentru ca s-a dezvoltat un adevarat complex de agrement, zona fiind intr-o continua dezvoltare turistica. In perioada estivala, lacul Ghioroc primeste aproximativ 10.000 de turisti pe saptamana care sunt atrasi de amenajarile care se fac, de posibilitatile de distractii si bineinteles de festivalurile organizate pe plaja.
Toate aceste lucrari de amenajare a plajei merg in paralel cu alte proiecte ale Primariei Ghioroc care aduc noi investitii necesare comunei pentru ca doi oameni tineri, insa energici si gospodari, si-au unit fortele avand acelasi tel, respectiv dezvoltarea comunei.
Daca domnul Popi Morodan-Corneliu, primarul comunei, se ocupa de noi proiecte de infrastructura pentru comuna, viceprimarul, Hedean Nicolae, se ocupa de santierul de pe plaja, de tot ce inseamna investitie facuta pe plaja pentru ca in cel mai scurt timp turistii sa beneficieze de cele mai bune conditii.
In urma cu cateva zile am stat de vorba cu primarul, domnul Popi Morodan Corneliu care ne-a prezentat situatia comunei si lucrarile de amenajare care se fac pe plaja.
„Facem ultimele finisaje la Caminul Cultural din Minis, un proiect AFIR pe care vrem sa-l finalizam, iar in curand va fi si inaugurarea, urmand sa ne recuperam si ultima transa de bani. Acest proiect se pare ca este printre primele finalizate din tara.
Tot prin proiect european avem si modernizarea de strazi cu lungime de 7,5 km la care deja se lucreaza intens estimand ca in luna aceasta sa finalizam primul lot. Astfel, 13 strazi incluzand si drumul spre plaja, vor fi asfaltate.
Pe proiectul extindere apa si canalizare suntem gata cu documentarea in vederea licitatiei publice fiind si pe SICAP. Asteptam desemnarea castigatorului licitatiei, eventualele contestatii si inceperea lucrarilor.
Extinderea retelei de apa-canal se efectueaza pe o lungime de aproximativ 21 Km, fiind un proiect pe masura 7.2, de asemenea si primul proiect selectat pe tara, pentru ca noi am avut cel mai mare punctaj din toata tara.
Reabilitarea Caminului Cultural din Cuvin este un alt proiect pe masura 7.2, tot pe fonduri europene, urmand ca in scurt timp sa ridicam si pe SICAP in vederea gasirii executantului si inceperea lucrarilor.
Mai avem inca un contract de finantare, al cincelea pe fonduri europene si cel mai asteptat de cetateni, respectiv constructia si infiintarea unei gradinite cu program prelungit si AFTER SCHOOL pentru copiii din Ghioroc - o lucrare de anvergura tot pe masura 7.2 PNDR.
Adiacent mai avem un contract de finantare pe GAL masura 19.2 –PNDR, pentru modernizarea strazii Avram Iancu din Cuvin pe o lungime de 1,3 Km din totalul de 1,7 Km. Aici avem proiectul tehnic, asteptam avizarea si inceperea lucrarilor care probabil vor porni prin luna august.
Pe langa aceste sase proiecte cu finantare europeana mai avem inca doua proiecte PNDL cu finantare guvernamentala, unul pentru reabilitarea cladirii Liceului Tehnologic „Vasile Juncu” din Minis, iar celalalt pentru reabilitare si extinderea scolii la clasele I-VIII Ghioroc. Extinderea se refera la constructia unei sali multifunctionale in curtea scolii.
In paralel ne ocupam si de amenajarea plajei cu drumul de acces si parcari, fiind vorba de 600 locuri de parcare, camping si alte amenajari.
Practic va fi un complex turistic avand in vedere ca se doreste obtinerea statutului de statiune turistica de interes local. Dorim sa marim si sa amenajam plaja, dar in acelasi timp sa largim paleta serviciilor turistice pentru a face din plaja Ghioroc un loc dorit de turisti, avand in vedere si distanta mica fata de municipiul Arad si orasul Lipova, desi avem multi turisti si din Timis, Bihor, Salaj, Hunedoara si din alte parti.
Cei care vor dori sa ramana peste noapte vor beneficia de locuri de cazare, restaurante si terase care vor fi cu siguranta de bun augur pentru turisti. Plaja este foarte curata, iar palmierii adusi tocmai din Ecuador vor face ca locatia sa aiba un aspect frumos si atractiv, fiind o noua destinatie turistica.
Restaurantele si terasele de pe plaja stau la dispozitia turistilor cu cele mai alese sortimente gastronomice si racoritoare. Deja numarul turistilor a explodat efectiv, din acest an ne asteptam la tot mai multi turisti care sa indrageasca plaja de la Ghioroc.
Mai avem doua terenuri de vanzare in vecinatatea plajei, unul de circa 1200 metri patrati in stanga portii de intrare spre plaja, cu posibilitate de a construi pana pe malul apei si unul in vecinatatea camping-ului, de aproximativ 1100 metri patrati. Urmeaza ca Primaria sa faca dezmembrarea si apoi licitatia publica si cu aceste doua locuri putem spune ca am epuizat tot ceea ce este spatiu construibil.
Dorim sa multumim conducerii C.J.Arad pentru spijinul acordat atat financiar, cat si moral, in vederea dezvoltarii zonei turistice, dar in special pentru finantarea festivalului ,,GHIOROC SUMMER FEST, care se deschide la 1 iulie si se inchide cu foc de tabara traditional la 1 septembrie.”, a incheiat domnul primar.
Iata ca Ghiorocul nu mai este doar un tinut al vinului, ci si un reper turistic foarte important pentru judetul Arad si nu numai. Din constatarile de la fata locului credem ca in urmatorii doi ani plaja va trebui marita din nou datorita afluxului mare de turisti.
La urma urmei avem „litoralul de acasa” fara a mai strabate drumuri lungi pentru o bucata de plaja si un soare care sa ne faca mai veseli si relaxati alaturi de cei dragi, in compania unei bauturi racoritoare sau o bere rece cu prietenii.
Sursa: ARQ
Autor: Dorin Bodea ⋅