Local

Festivalul "Zile si Seri de literatura Doinas" - IV

08.05.2018 ⋅ 0 comentarii

In zilele de 9-12 mai 2018, la Arad se desfasoara Festivalul „Zile si Seri de literatura Doinas” sau SAD, asa cum este cunoscut. Aflat la a IV-a editie, festivalul aduce in fiecare an scriitori importanti ai momentului, debutanti, iubitori de literatura, critici literari, promotori culturali. Fiecare editie a avut o tema principala in care a fost prezentat scriitorul aradean Stefan Aug. Doinas. De mentionat ca festivalul a debutat in anul in care Aradul candida la titlul „Arad – capitala europeana a culturii” si este printre proiectele care au avut continuitate si dupa iesirea orasului din cursa, datorita directorului artistic, scriitoarea si profesoara Lia Faur. Au fost multe piedici din partea unor confrati, care au insistat pe latura colaborationista a lui Doinas, si, aproape deloc pe cea literara. Motiv pentru care a fost nevoie de o primenire a scriitorului aradean, de intelegere, judecata si acceptare a contextului istoric in care s-a desfasurat, fara a omite nimic din ceea ce i s-a imputat dupa deschiderea dosarelor prin CNSAS.

2015 – Contextul politic in care a debutat si a scris Stefan Aug. Doinas (invitati: Adrian Cioroianu, Emil Hurezeanu, Daniel Sandru, Victor Neumann, Daniel Cristea-Enache)

Emil Hurezeanu, un apropiat al cuplului Irinel Liciu-Stefan Aug. Doinas, povesteste aradenilor despre scriitorul pe care multi il identifica doar cu poemul Mistretul cu colti de argint, fara a-l asimila ca pe un scriitor al aceluiasi spatiu.

2016 – Doinas si neomodernitatea romaneasca (Eugen Simion, Mircea Martin, Radu Vancu, Gabriel Andreescu, Marius Chivu, Adrian G. Romila, Liliana Corobca, Marin Malaicu-Hondrari, Miruna Vlada, Cleopatra Lorintiu, Alina Ledeanu, Razvan Tupa, Dumitru Crudu & scriitori aradeni)

Au fost invitati George Neagoe (nu a onorat invitatia) si Gabriel Andreescu pentru a discuta despre acuzele de colaborator al securitatii aduse lui Doinas.

A fost prezentat filmul-interviu realizat de Cleopatra Lorintiu cu Stefan Aug. Doinas.

S-a jucat o piesa de teatru (Doi dintre noi - Paul Cimpoeru & Ana Pepine) in memoria cuplului Irinel Liciu-Stegan Aug. Doinas.

A aparut in conditii exceptionale volumul de poezie pentru copii Povestea cu Fusulica pentru Dan si Lavinica dac-asculta de mamica, cu sprijinul Bibliotecii Judetene „Alexandru D. Xenopol” Arad, coord. Florin Didilescu.

In urma acestei editii, Academia Romana (cu sustinerea financiara a Primariei Arad si a UVVG) a editat volumele Stefan Aug. Doinas – Opere.

Alina Ledeanu prezinta revistele Secolul 20, Secolul 21.

2017 –  Uman si postuman in literatura (Radu Vancu, Dragos Varga, Marius Chivu, Svetlana Carstean, Stefania Mihalache, Simona Antonescu, Liliana Corobca, Robert Serban, Tudor Cretu, Bogdan Munteanu, Matei Hutopila, Vlad Gheorghiu, Mircea Pricajan, Ana Puscasu, Ana Alexandrescu, Serban Axinte, Alexandru Potcoava, Alina Ledeanu, Ana-Maria Badica, Iulia Gherasim & scriitori aradeni)

A fost prezentata revista IOCAN, lansari ale celor mai noi productii literare ale momentului.

La aceasta editie au debutat Saloanele literare, un concept prin care scriitorii se familiarizeaza cu Aradul interior, prin lecturile desfasurate intr-un cadru intim.

Salonul literar este organizat de familii care doresc sa aduca lectura in spatiul privat. Oamenii isi invita prieteni, rude, cunoscuti, organizeaza un loc de lectura, servesc gustari si ceaiuri. Se leaga discutii, scriitorii invitati cunosc mai bine orasul si realitatea lui, iar publicul intra in contact cu literatura vie.

2018 – 100 de ani de literatura romana (Bianca Burta-Cernat, Paul Cernat, Bogdan Cretu, Serban Axinte, Cristian Fulas, Tara Skurtu, Tiberiu Neacsu, Andrei Novac, Mihok Tamas, Cristina Stancu, Nona Rapotan, Cristian Bleotu, Borco Ilin, Adrian Bodnariu, Alexandru Potcoava & scriitori aradeni si timisoreni)

La fel ca in anii trecuti, scriitorii si criticii literari invitati vor intra in colegiile din Arad si vor conferentia pe tema celor 100 de ani de literatura romana sau vor avea discutii cu elevii aradeni. Printre colegiile care si-au manifestat dorinta de a sustine conferinte se numara: Colegiul National Preparandia „Dimitrie Tichindeal”, Colegiul National „Moise Nicoara”, Colegiul National „Elena Ghiba Birta, Seminarul Teologic Ortodox si Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara, Colegiul de Arte „Sabin Dragoi”. Publicul interesat poate participa dupa ce, in prealabil, va lua legatura cu conducerea colegiilor.

Biblioteca Judeteana „Alexandru D. Xenopol” gazduieste joi, 10 mai, de la ora 15.00, o conferinta sustinuta de Bogdan Cretu si lansarea volumului Fasii de rusine de Cristian Fulas, Editura Polirom.

Ziua de vineri, 11 mai, este dedicata conferintelor si intalnirilor cu publicul aradean in diverse spatii conventionale & neconventionale. In cursul dupa-amiezii, aradenii sunt invitati sa-i insoteasca pe invitati intr-un tur istoric al orasului, organizat de Free Tours. Seara, festivalul SAD va fuziona in cu festivalul Particles #3, la Club Riviera, intr-un recital poetic.

Ziua de sambata, 12 mai, va debuta ca un maraton literar la care participa poeti, prozatori si critici literari. O provocare este si faptul ca poetii vor fi invitati sa pregateasca si sa recite un poem patriotic, in anul centenar.

Incepand cu ziua de miercuri, 9 mai, in fiecare seara vor avea loc Saloane literare in familiile care si-au dorit astfel de intalniri. Se mizeaza, cu precadere, pe locuinte situate in centrul istoric al Aradului, dar si pe spatii potrivite evenimentului. Publicul este format din familiile interesate, rudele si prietenii lor. Festivalul utilizeaza numele unui scriitor neomodernist nascut in judetul Arad, dar promoveaza un spirit critic efervescent asupra literaturii contemporane, prin aducerea in program a scriitorilor de top ai momentului.

De-a lungul celor trei ani, de activitatile festivalului au beneficiat sute de aradeni, elevi, studenti, profesori, pasionati de cultura. Se poate spune ca deja festivalul SAD isi are un loc deloc neglijabil in cultura aradeana si, in plan cultural, chiar in cea nationala.   A fost posibil cu sprijinul Primariei Arad, a Centrului Cultural Judetean Arad, a Centrului Cultural Judetean Arad, a Bibliotecii Judetene „Alexandru D. Xenopol” Arad (dir. Florin Didilescu), a unor asociatii, sponsori si familii aradene. Pentru reusita momentelor artistice au fost alaturi de festival, actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad si artisti plastici aradeni.

Despre festival au aparut materiale in presa culturala scrisa (Observator cultural si Timpul), pe site-uri culturale (bookaholic.ro), la radio (Radio Romania Cultural) si in presa locala (Jurnal aradean, Special Arad, Glasul Aradului. Arq.ro).

Sursa: ARQ

Autor: Vasile Zărăndan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro