Local

Americanii au inceput productia rachetelor Patriot care vor fi livrate Romaniei

25.05.2018 ⋅ 0 comentarii

Armata SUA a atribuit companiei Raytheon un contract de 395,8 milioane de dolari pentru producerea sistemului de rachete Patriot "Air and Missile Defense System", se arata intr-un comunicat al companiei americane.

Rachete Patriot. Contractul a fost anuntat de Departamentul Apararii in data de 24 mai, anunt potrivit caruia Raytheon va produce noul sistem de aparare Patriot.

"Vom folosi in noul proiect experienta dobandita prin productia a 220 de unitati de lansare, astfel incat sa ne incadram in calendarul de livrare", a declarat Tom Laliberty, vicepresedintele departamentului Integrated Air and Missile Defense in cadrul Raytheon's Integrated Defense Systems.

Raytheon a comandat deja mii de piese de la sute de furnizori si a inceput productia componentelor esentiale electronice, pieselor prelucrate si ansamblelor de circuite de carduri si cabluri.

Romania a semnat in toamna anului trecut actele de achizitie a sistemelor Patriot. Premierul Mihai Tudose a semnat din partea romana Memorandumul de intelegere intre Ministerul Economiei, prin S.C. Aerostar S.A., si compania americana Raytheon International Defence System, privind colaborarea in domeniul echipamentelor si componentelor aferente sistemului integrat multilevel de aparare aeriana.

Documentul prevede transferul de tehnologie si asistenta tehnica necesara pentru modernizarea si retehnologizarea echipamentelor existente, precum si asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de racheta Patriot.

Semnarea memorandumului permite astfel lansarea efectiva, in cursul acestui an, a procedurilor pentru achizitionarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei Romaniei, in concordanta cu Planul de inzestrare pentru 2017 – 2026 si in contextul angajamentelor Romaniei ca stat partener in flancul estic al NATO si partener strategic in relatia cu SUA.

Reprezentantii celor doua companii semnatare, Grigore Filip, presedinte, director general S.C. Aerostar S.A., respectiv, William Schmieder, presedinte Raytheon International Defence System, au evidentiat faptul ca acesta este un prim pas al unei colaborari de durata, care include Romania in programele majore de achizitii in domeniul apararii. Vor fi create astfel oportunitati pentru implementarea noilor tehnologii de varf in domeniu, iar dezvoltarea celui mai avansat sistem antiracheta constituie nu doar o garantie de securitate pentru Romania, ci si indeplinirea unor angajamente asumate de Romania ca stat partener in cadrul NATO.

 

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro