Local

Comuna Zimandu Nou cu proiecte de viitor si zilele Utvinisului

07.06.2018 ⋅ 0 comentarii

Comuna Zimandu-Nou este compusa din localitatile Zimandu-Nou, Andrei Saguna si Zimandcuz. As vrea sa precizez de la inceput ca am ramas foarte placut surprins de ceea ce am vazut in comuna.

Inca din fata Primariei te intampina frumosul, florile viu colorate ce dau o pata de culoare strazii si Primariei deopotriva, aranjate cu gust, apoi curtea frumos amenajata ce da o nota de eleganta locului, fiind ca o carte de vizita pentru administratia locala.

Domnul primar Dorel Vidran nu vorbeste mult, insa face multe pentru comunitate si acest lucru este foarte important. Faptul ca dumnealui este foarte gospodar se vede peste tot in comuna. O spun obiectivele realizate, proiectele in derulare, dar si cele viitoare care urmeaza a fi implementate.

Am fost peste tot in comuna si nu pot decat sa felicit administratia locala pentru realizari. Daca in urma cu aproximativ zece ani, Andrei Saguna era fara o strada cu asfalt, astazi nu mai recunosc localitatea pentru ca este foarte frumoasa cu strazi asfaltate si curate, cu case frumoase unde domneste ordinea.

Intamplarea a facut sa iau parte si la slujba de binecuvantare in biserica ortodoxa din Andrei Saguna a absolventilor de clasa a VIII-a. Un obicei frumos al locului pe care ar trebui sa-l adopte multe scoli, pentru ca este important ca acei copii sa plece in viata cu binecuvantarea parintelui paroh si sub ocrotirea lui Dumnezeu. Pe aceasta cale felicit Scoala si Biserica din Saguna, iar copiilor le doresc mult succes mai departe in viata!

Comuna este moderna, dar pana s-a ajuns aici au fost multe greutati de tot felul, dupa cum ne spunea domnul primar Vidran:

„A fost greu la inceput, strada unde este primaria, scoala, gradinita si postul de politie era plina de praf si gropi, astfel ca prima lucrare pe care am facut-o a fost asfaltarea strazii si o parcare. Cladirea primariei era printre cele mai vechi cladiri din comuna de aceea a fost necesara o reparatie capitala si o extindere de birouri, apoi am construit gardul si am amenajat curtea.

A urmat o evaluare serioasa a lucrarilor de reparatii necesare tuturor unitatilor de invatamant din comuna si am trecut la treaba schimband acoperisurile la toate unitatile, apoi am reabilitat interioarele, exterioare si am reabilitat termic toate cladirile.

In 2014 – 2015 am schimbat sistemul de incalzire in toate scolile si gradinitele trecand la centrale termice pe gaz si calorifere. Apoi ne-am apucat de extinderea retelei de apa pe strazile din comuna. Primaria a vandut locuri de case in trecut, iar apoi am introdus si in cele doua noi cartiere reteaua de apa. In total am introdus aproximativ 10 km de retea de apa.

In anul 2012 am castigat un proiect pentru canalizare in Zimandu–Nou si Andrei Saguna pe fonduri guvernamentale. Au fost reabilitate si Caminele Culturale din Zimandu-Nou si Andrei Saguna, iar la Zimandcuz, Caminul Cultural a fost renovat total. La Utvinis am reabilitat intreaga cladire, am schimbat acoperisul si am amenajat un cabinet medical si un spatiu pentru posta.

Daca in 2008 erau aproximativ 250 corpuri de iluminat, astazi avem circa 750 corpuri de iluminat si toate pe LED pentru ca din 2015 am realizat un proiect de modernizare a iluminatului public in comuna. Tot in anul 2008 aveam asfaltati circa 600 m strazi, astazi avand aproximativ 25 km.

Am mentinut insa echilibrul lucrarilor in toate localitatie comunei astfel toti cetatenii sa beneficieze de modernizare. Am construit patru terenuri de sport sintetice cu nocturna si am tinut ca aceste terenuri sa fie cat mai aproatpe de scoli pentru ca fiecare scolar sa beneficieze de ele. De asemenea am costruit o cladire noua la terenul de fotbal cu vestiare si grupuri sanitare pentru ca sportivii nostri si oaspetii sa  beneficieze de cele mai bune conditii.

In anul 2009 am atribuit locuri de case tinerilor in baza legii 15/2003, astfel ca tinerii din comuna sa-si faca un rost acasa. Am ajutat constant toate cultele religioase din comuna si am atribuit terenuri pentru costructia a noi lacase de cult. Astazi ne putem mandri si cu o zona industriala in comuna pentru ca numai la compania Webasto lucreaza in jur de 1500 de persoane, majoritatea din comuna noastra si din zona, in acest fel oamenii au loc de munca acasa.

Avem de asemenea un dispensar uman nou, bine plasat intre localitatile Zimandu-Nou si Andrei Saguna unde locuitorii pot ajunge foarte usor sa beneficieze de actul medical, iar la Zimandcuz am facut o reparatie capitala cladirii dispensarului si am modernizat-o.

Daca ar fi sa vorbim de traditie pot sa va spun ca inca de la inceput mi-am dorit un ansamblu de dansuri in comuna si iata ca acum avem chiar doua, respectiv “Romanasul” care a participat si in Cehia la un concurs international si „Kancalin” din Zimandu-Nou, pentru ca este normal ca maghiarii din comuna noastra sa-si pastreze si ei traditia si portul popular.

Un obicei al locului este ca in fiecare an sa avem o sarbatoare a fiecarei localitati din comuna pentru ca fiecare merita o zi din an pentru a avea parte de un program artistic.

Am avut deja zilele Utvinisului, iar prima zi a fost dedicata copiilor, fiind 1 iunie si toata poiana de la Utvinis a fost plina de copii. A doua zi am dedicat-o muzicii usoare, iar duminica 3 iunie, a fost dedicata muzicii populare.

Am avut pe scena ansamblurile noastre „Romanasul” si „Kancalin”, ansamblul de dansuri din Vinga, „Garofita” si „Vatra Aradeana” Calusarii si orchestra de tineri, trupa de dans modern din Andrei Saguna si din Simand, iar invitati speciali au fost Luciana Giurgiu, Sinziana Toader din Bihor si Florica Tomoiaga cu formatia, dar din pacate o ploaie zdravana ne-a  facut sa renuntam la ultimul punct din program.

Daca ar fi sa vorbim de proiecte noi pentru 2018 putem spune ca avem cateva foarte importante printre care extinderea la  gradinita din  Zimandu- Nou, unde ne dorim o gradinita cu program prelungit. Mai avem de executat o reparatie capitala la scoala din Zimandcuz  pentru ca se doreste a fi redeschisa cu clasele I-IV pentru sectia maghiara.

Mai avem in plan constructia a 3 km de trotuare pe raza intregii comune, dar si constructia unei alei pietonale in cimitirul din Andrei Saguna. Realizarea accesului la locuinte, cu podete si acest lucru vreau sa-l facem in toata comuna, apoi construirea de santuri si podete in cartierul nou din Zimandu Nou, precum si extinderea retelei de gaze in cele doua cartiere noi la Zimandul-Nou si Zimandcuz.

Vrem sa realizam extinderea retelei de apa la Zimandcuz si Andrei Saguna. Mai dorim sa asfaltam un drum spre incinta zonei industriale si constructia unuei cladiri cu destinate de muzeu, deoarece am primit de la un muzeu din Budapesta peste 300 piese confectionate din martipan care au fost realizate de un renumit cofetar care s-a nascut in cladirea unde astazi functioneaza Primaria din Zimandul –Nou. (un scurt istoric la sfarsitul textului)

Toate aceste obiective vor fi finantate din bugetul local, insa avem trei proiecte si pe fonduri europene, contracte care deja sunt semnate si  pentru care avem finantare. Primul este un proiect prin GAL pentru achizitionarea unui tractor „Case” cu agregate necesare pentru lucrarile edilitare din comuna, fiind un proiect cu o valoare de 40,000 euro.

Al doilea este un proiect pentru reabilitarea Caminului Cultural din Zimandcuz pe fonduri U.E. cu o valoare de 170,000 Euro care mai cuprinde si achizitia de costume populare, aparatura de sonorizare si mobilier de interior.

Al treilea proiect este pentru constructia unei gradinite P.P. in localitatea Andrei Saguna, cu o valoare de 500,000 + tva. Mai sunt inca doua proiecte depuse si declarate eligibile, dar nu au intrat inca la finantare, unde avem 6 km de asfaltat strazi in Zimandcuz si 6,5 km modernizare drumuri agricole. Bineinteles ca nu ne vom opri aici pentru ca mereu este ceva de facut in comuna”, a incheiat domnul Dorel Vidran, primarul comunei Zimandu-Nou.

(Despre renumitul cofetar Szabo Karoly se cunoaste foarte putin. Sa nascut in 10.12.1926 in actuala cladire a primariei din Zimandul-Nou, apoi s-a mutat cu parintii la Arad unde a invatat meseria de cofetar.

In anul 1944 a terminat scoala la Arad, iar la 15 septembrie in acelasi an pleaca din tara in Austria sa scape de front si a ramas definitiv la Enns (Austria) unde a locuit pe perioada razboiului. Tot in timpul razboiului a lucrat si la o bucatarie in Austria. S-a casatorit cu Bereczky Juliava si au trait impreuna 39 de ani.

A fost un artist al produselor de cofetarie din martipan, deschizand in Austria si un muzeu al produselor din martipan. Se stabileste apoi in Ungaria la SZENTENARE unde a avut deschis in continuare si muzeul. Astazi peste 300 de piese, figurine din povesti sau personaje istorice confectionate manual din martipan inca se pastreaza. Fiind foarte talentat, intre 1947 – 53 a fost angajat la un Arab in Liban in Bejrutba, cu un salar de 6 ori mai mare ca in Austria.

Cofetaria din Liban era la un nivel foarte inalt astfel ca a facut produse de cofetarie si pentru familii regale. Cunostea la perfectie limba araba. In anul 1960 se stabileste din nou cu sotia in Austria, iar din 1962 lucra la Viena la cofetaria HEINER. Tot in acelasi an isi deschide propria manufactura in Viena si produce ciocolata, martipan, inghetata si torturi, insa tinea extrem de mult la calitate.

Din mana lui au iesit multi cofetari talentati si la un moment dat in PUCHBERGBEN (Austria) avea 25 de angajati. Are o fata care se pare ca traieste in Elvetia. In anul 1985 a infiintat muzeul de martipan la PUCHBERGBEN, apoi la pensionare s-a stabilit in Ungaria, langa Budapesta.

A decedat in anul 2009, iar muzeul a functionat pana in 2016. In 2017 fosta sotie a donat  exponatele muzeului, Primariei din Zimandu-Nou deoarece radacinile lui Szabo Karoly se trag din Zimandul-Nou, astfel ca in curand comuna va avea un muzeu unicat, un muzeu al martipanului).

 

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro