Zilele orasului Ineu la a XV-a editie, o reusita de exceptie
18.07.2018 ⋅ 0 comentarii
An de an la Ineu au loc spectacole folclorice de exceptie pentru ca Ineul a fost si este o vatra autentica a folclorului romanesc de pe Valea Crisului Alb.
Astazi, ca si in trecut, prin anii ‘70 cand se punea mare accent pe cultura in Romania, Ineul avea unul dintre cele mai renumite ansambluri de dansuri din judet care a participat la nenumarate spectacole in tara. La fel ca si atunci la Ineu exista ansambluri de dansatori care duc cu mandrie mai departe traditia, cantecul si jocul popular ineuan.
Ineul este de altfel primul oras din judetul Arad care pune un accent deosebit pe latura folclorica si traditionala. Aici au loc o serie de evenimente folclorice de exceptie in fiecare an, insa si turnee in tara si strainatate, unde tinerii duc mandri portul, dansul si cantecul din aceasta zona.
Valea Crisului Alb este o adevarata comoara a cantecului si jocului popular, iar daca analizam putin acest aspect vom constata ca aproape fiecare comuna a avut sau are un ansamblu de dansuri populare.(Ineu, Sicula, Bocsig, Groseni, Hasmas, Birsa, Chisindia, Dezna, Plescuta, etc.) Astazi orasul Ineu are doua ansambluri de dansuri, juniori si seniori, un grup folcloric ,,Ineuanii” si solisti vocali care perpetueaza cantecul si jocul popular.
In urma cu doua zile a avut loc cea de a XV –a editie a sarbatorii „Zilele Ineului”, o sarbatoare care a adunat cateva mii de spectatori, atat sambata, cat si duminica, pentru a fi a prezenti la unul dintre cele mai frumoase spectacole folclorice din judetul Arad.
Deschiderea programului artistic a fost facuta de fanfara “Mihai Viteazul” a Primariei orasului sub bagheta dirijorului prof. Miculit Dan si Miculit Saveta, dupa care pe scena a urcat ansamblul folcloric al comunei Recea din Maramures cu dansuri din tara Cheuarului si din Maramuresul Voievodal, cu solista vocala Maria Sabau si instructor Sabau Adrian. Ansamblul folcloric „Apateeana” cu dans fecioresc, dans de Bihor si dans de Apateu.
Au urmat ansamblul folcloric „Doina Crisului” din Ineu, instructori Petre Simandan si Mircea Avram, ansamblu care nu mai are nevoie de nici o prezentare pentru ca au incantat publicul din nou cu dansuri din zona si din Tara Zarandului.
Una dintre frumoasele surprize ale serii au fost dansatorii veterani care au activat la Casa de Cultura Ineu prin anii ’70 - ’80, cativa dintre acestia sunt astazi instructori de dansuri (Sicula, Bocsig si Ineu) fiind cei care au dus si inca duc frumoasa noastra traditie populara cu cel putin cateva generatii de copii inainte. Dansii au prezentat cateva dansuri din zona Ineului, fiind o surpriza placuta pentru toata lumea prezenta.
Acesti oameni merita tot respectul si consideratia noastra si tot aici as vrea sa amintesc si de doamna Mariana Butiu din Ineu care a activat in cadrul ansamblului de dansuri din Ineu prin anii ’80 si care a venit acasa tocmai din Germania pentru a fi alaturi de cei dragi si de fostii colegi din ansamblu de dansuri.
Solistii Alin Neag si Cosmina Bradean au venit cu cateva piese frumoase, Cosmina fiind cea care este solista ansamblului „Doina Crisului” din Ineu, o tanara care indrageste mult cantecul popular din Valea Crisului Alb. Alecsandra Madaras, o alta solista de doar 10 anisori un adevarat talent, Codruta Magurean, Florin Budau, Simona Boncut din Bihor, Paula Pasca si maestrul Stefan Muntenas „vocea de aur a Aradului” au incantat publicul pe scena din Ineu.
Desigur ca au fost si invitati speciali mult asteptati ca Ina Tudoran, o voce exceptionala care a venit la Ineu tocmai din judetul Alba de langa Blaj. De asemenea prezenta a fost si Vladuta Lupau (Salaj) cu cateva piese frumoase facand o atmosfera deosebita in randul publicului care i-a acordat ropote de aplauze.
Toti cei care au urcat pe scena si-au adus frumos aportul la realizarea unui program de exceptie si au facut ca seara de duminica sa fie una deosebit de frumoasa. Orchestratia a fost asigurata de formatia instrumentala „Busuiocul” din Santana, dirijata de maestrul Ilie Pasca.
Programul artistic s-a incheiat cu un extraordinar foc de artificii luminand cerul peste oras ca un evantai. Primarul, domnul Calin Abrudan, precum si domnul viceprimar Ionel Alb, multumesc tuturor celor care si-au adus aportul alaturi de dansii la realizarea acestui frumos eveniment, angajatilor Primariei Ineu, Consiliului Judetean Arad si Centrului Cultural Judetean Arad, colaboratorilor si sponsorilor, dar nu in ultimul rand publicului prezent intr-un numar extrem de mare.
„Multumim tuturor si Doamne ajuta!”
Sursa: ARQ
Autor: Dorin Bodea ⋅