Local

Ruga de la Paiuseni de Sfantul Ilie

25.07.2018 ⋅ 0 comentarii

Atunci cand vine vorba de localitatea Paiuseni, primul lucru la care ne gandim este frumusetea, verdele padurilor si pitorescul satului.

Frumusetea acestor locuri nu poate sa nu te fascineze trecatorule, pentru ca acolo in frumosul sat asezat pe firul vaii, vei vedea traditionalul si modernul, dar in primul rand vei vedea natura le ea acasa, lucru care te va fascina cu adevarat.

Oamenii de aici sunt altfel decat stim noi la oras, sunt simpli, modesti si prietenosi, oameni care inca mai pastreaza traditia si frumosul portului popular si cinstesc  frumoasele sarbatori de peste an.

Sarbatoarea Floriilor este cea mai frumoasa zi din an la Paiuseni, pentru ca atunci mindrele “paiusanane” se imbraca in costume populare, multe dintre ele vechi de peste 100 de ani sau cele mai tinere imbraca frumoase costume populare cu broderii de ti-e mai mare dragul sa le privesti.

Portul femeilor este aparte acolo, intre padurile de foioase ce inconjoara Paiuseniul, iar atunci cand este piata la Sebis, „paiusananile” se cunosc dintr-o mie de femei dupa frumoasele sumne. O alta sarbatoare  frumoasa  la Paiuseni este „Ruga de Sf.Ilie”  fiind de fapt si o sarbatoare a fiilor satului.

Aceasta sarbatoare aduna acasa multi dintre cei plecati sa-si faca un rost prin lume, aduna acasa pe toti cei care nu au uitat anii copilariei acolo la Paiuseni pe vale. Sarbatoarea are loc anual in prima duminica dupa ziua de Sfantul Ilie, tocmai pentru ca cei plecati sa poata lua parte la slujba religioasa si la  petrecere.

Din 1990, an de an la Paiuseni se tine aceasta sarbatoare datorita unui om cu suflet mare care organizeaza evenimentul, respectiv domnul Nicolae Paiusan si a Primariei Chisindia prin domnul primar Ionel Pasca care sprijina intotdeauna acest eveniment al satului.

De altfel, in fiecare sat din comuna Chisindia se tine anual o sarbatoare pentru ca traditia, obiceiurile,  dansul si portul popular sa nu dispara , iar Paiuseniul este unul dintre putinele sate din Judetul Arad care pastreaza traditia si obiceiurile din batrini. Duminica, 22 iulie incepand cu ora 17, la troita de la Paiuseni, a avut  loc o slujba religioasa oficiata de parintele paroh Tripa Teodor impreuna cu inca patru preoti, respectiv parintele Oarcea  Florin de la Almas, parintele Gaspar Florin de la Carand, parintele paroh Birau Alexa de la Chisindia si Parintele Stan Gheorghe (pensionar).

Timpul a tinut cu cei prezenti pentru ca ploaia s-a oprit cu putin timp inainte de inceperea evenimentului, desi plouase destul de tare inainte. La ceremonia religioasa au participat si senatorul Ioan Cristina, consilierul judetean Cristian Urzica si primarul comunei Tirnova, Florin Farcasiu alaturi de domnul primar Ionel Pasca, primarul comunei Chisindia.De altfel domnul primar Ionel Pasca in fiecare an invita oficialitati  de la Judet sa ia parte la sarbatoare.

Dupa slujba religioasa de sfintire, sarbatoarea a continuat cu cantec joc si voie buna alaturi de orchestra „Fratii Sandru” si solista de muzica populara Maria Cret din Secas. Micii, gratarele si tot felul de produse din carne au fost apreciate de cei prezenti impreuna cu berea si bineinteles „vin arsul” de Paiuseni, cariua i s-a dus vestea  pana departe pentru ca acolo se produce cea mai buna tuica din judetul Arad. Cei mici au avut si ei parte de distractie la topoganul gonflabil.

Paiusananii si nu numai, dar mai ales tineri s-au adunat intr-un numar mai mare ca anul trecut, iar dansul si voia buna in ritmul muzicii a continuat pana aproape de ora unu (a doua zi) tarziu in noapte. Un frumos foc de artificii a incununat seara luminand cerul peste satul asezat pe Valea Paiuseniului intre frumoasele paduri si fanete. 

Apoi, singura, luna a ramas pe cer oglindindu-se in apa vaii aruncandu-si razele de lumina peste codrii din jurul satului. Am plecat ca de fiecare data cu o tristete in suflet pentru ca am lasat in urma un loc frumos si foarte drag mie, ruland incet pana aproape la iesirea din sat, apoi am oprit.

Am coborat din masina si am privit inca odata cerul cu stele, apoi luna care ne zambea parca plina de farmec, luminand dealul si tarina de langa drum. Era prea frumos si feeric, parca desprins dintr-o frumoasa poveste de dragoste cu feciori si fete de alta data cand satul era plin de viata ca toate satele de odinioara.

Am ascultat cantecul greierilor in tarina de langa drum, apoi susurul vaii si toate acestea m-au dus cu gandul ca viata la tara are un farmec si o frumusete aparte, lasand in sufletele noastre amintiri de neuitat...

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro