Sarbatoarea Codrenilor - Valea Hurezului, Chisindia. Editia 40
01.08.2018 ⋅ 0 comentarii
Intalnirea Codrenilor din Valea Hurezului de la Chisindia este intotdeauna un prilej de bucurie pentru noi toti cei care de ani de zile ne intalnim acolo, in primul rand este un prilej de bucurie pentru fiii acestui sat, pentru ca dincolo de programul artistic pe care Primaria Chisindia il organizeaza foarte frumos de fiecare data, acest eveniment este unul traditional insa si sentimental, in care toti cei ramasi in sat se intalnesc cu rudele , cu cei plecati sa-si faca un rost in viata, oameni pe care soarta i-a dus departe de satul natal, dar care intotdeauna sunt cu sufletul ACASA in locul copilariei lor.
Omul poate sa colinde in lungul si latul pamantului, insa locul natal va ramane intotdeauna un loc sfant pentru fiecare dintre noi, locul dupa care tanjim de multe ori, locul in care i-am lasat pe cei dragi si in care avem cele mai multe amintiri din copilaria noastra. De aceea ne intoarcem de fiecare data cu drag ACASA.
Iata ca Sarbatoarea Codrenilor a ajuns in acest an la a 40-a editie, un record putem spune, dar acest fapt se datoreaza in primul rand chisindanilor pentru ca nu au lasat ca aceasta sarbatoare sa dispara in decursul anilor.
Un rol hotarator il are desigur si Primaria Chisindia pentru ca dansii sunt organizatorii acestui eveniment si cei care sprijina financiar cu ajutorul CJA si a Centrului Cultural Judetean Arad acest eveniment. De altfel primarul comunei Chisindia, domnul Ionel Pasca, este cel care se ingrijeste in detaliu nu numai de „Sarbatoarea Codrenilor” de la Hurez, ci si de „Ruga de la Paiuseni” si „Targul de la Vasoaia”, astfel ca fiecare localitate are o zi de sarbatoare.
Sarbatoarea de la Hurez a debutat asa cum este frumos si crestineste cu o slujba religioasa si cu o rugaciune spre cel atotputernic pentru ca oamenii acestei comune nu uita niciodata de Dumnezeu. Domnul primar a adresat apoi un cuvant de bun venit tuturor, deschizand oficial sarbatoarea alaturi de doamna Lioara Boscu, cea care a prezentat programul artistic si de domnul viceprimar Iustin Hatcu.
Desigur, la eveniment au fost prezente si oficialitati din partea Consiliului Judetean Arad, respectiv consilierul presedintelui CJA , domnul Gheorghe Petru Feies care a urcat pe scena alaturi de domnul primar Ionel Pasca si care a avut o scurta cuvantare si un salut pentru toti cei prezenti.
De asemenea prezenti la eveniment au fost si primarul orasului Ineu, Calin Abrudan, care are un respect deosebit fata de domnul Ionel Pasca si primarul comunei Tarnova, Florin Farcasiu. Domnul presedinte al CJA, Iustin Ciona, a urcat pe scena odata cu primarii , deoarece venise de la alt eveniment din judet, adresand si dinsul cateva cuvinte frumoase participantilor si asigurand comuna Chisindia de tot sprijinul CJ Arad.
Mai tarziu la eveniment au luat parte si deputatul Glad Varga (PNL), consilierul judetean Cristian Urzica si presedintele ALDE Arad, Eusebiu Pistru.
Primul ansamblu de dansuri care a urcat pe scena a fost ansamblul „Padureanca” din Chisindia cu cateva dansuri binecunoscute din zona, iar solista vocala a fost Lioara Boscu, cea care isi are radacinile la Buteni.
Apoi ansamblul de dansuri „Aldesteana” din Aldesti a prezentat o suita e dansuri specifice zonei vaii Crisului , iar solista vocala a fost Maria Condea. A urmat binecunoscutul ansamblu de dansuri „Druscelile” din Barsa urcand pe scena impreuna cu neobositul instructor Ioan Todica. Soliste vocale au fost Roberta Tomsa si Madalina Matcau. Alaturi de ansamblu a fost si primarul comunei Barsa, Avram Ciev, coordonatorul ansamblului. Solistul vocal Aurel Vlaicu Turcas a interpretat cateva cantece specifice zonei Bihorului din zona Alesdului de unde isi are obarsia.
Ansamblul „STELELE BIHORULUI” a sustinut un program deosebit de frumos pe scena dintre frumoasele paduri din Valea Hurezului. Ansamblul este foarte cunoscut in judetul Arad , in special pe valea Crisului Alb dar si spre Banat.Mie imi place sa le spun „Bihorenii nostri” acestor oameni deosebiti care vin intotdeauna cu drag in judetul Arad, fiind o bucurie pentru noi toti si pentru public mai ales.
Domnul Calin si Adriana Bacrau, coordonatorii ansamblului, sunt doi oameni deosebiti care au adunat in jurul lor oameni talentati, muzicieni de inalta prestanta care pot sa sustine un program artistic deosebit de frumos ore in sir fara a plictisi publicul, avand in componenta 20 de solisti. Au un palmares de peste 200 spectacole numai in Ardeal si Bucuresti. Si daca ar fi sa fac o remarca referitoare la bihoreni, pot sa spun ca nimeni ,,in veac,, nu joaca asa cu foc ca bihorenii. Au demonstrat-o ei si au demonstrat-o si ansamblul din Budureasa. Acest ansamblu are in repertoriu nu numai cantece populare, ci si colinde pentru sarbatorile de iarna pentru ca oferta lor muzicala este foarte variata.
In acest an la Chisindia au fost prezenti 11 solisti, deoarece o parte au fost la un eveniment in Ungaria, pentru ca Ansamblul „STELELE BIHORULUI” este invitat adesea si peste hotare. Personal pe mine ma leaga o prietenie frumoasa de cativa ani cu acesti oameni minunati, cu fiecare „steluta”, asa cum imi place sa le spun, oameni care merita tot respectul si admiratia publicului, ei fiind ambasadorii cantecului Bihorean pentru noi toti, dar in special pentru cei plecati din Bihor care si-au facut un rost pe meleagurile Aradului, incepand din Valea Crisului pana in pusta Banatului.
Ca de fiecare data sunt si copii care se alatura pe scena celor din ansamblu, copii care se bucura de acele clipe frumoase alaturi de artisti valorosi. Desigur ca si domnul primar Ionel Pasca de fiecare data este alaturi de ei pe scena pentru ca si dansul isi trage radacinile din Bihor, iar cantecul bihorean a rasunat si in acest an la Hurez ducand cu el ecoul pana departe peste paduri.
Un superb foc de artificii a facut ca Valea Hurezului sa tresalte fiind luminata in mii de culori ca un evantai al dragostei, iar imaginea din fata noastra era desprinsa parca dintr-o frumoasa poveste, poate traita cindva acolo in frumoasa vale a Hurezului.
Am plecat tarziu, cand doar stelele mai luminau cerul in noapte pe vale, iar luna era undeva ascunsa parca dupa padurile de fagi. Rulam incet spre sat, iar gandul m-a dus la acel frumos cantec care astazi se pare ca este uitat: „Satucul meu, ce esti in neagra departare...” si ma gandeam ca ori de cate ori ne intoarcem unde am copilarit, o facem cu drag, dar intotdeauna cand plecam ramane ceva in urma...iar acel ceva ne face sa ne reintoarcem mereu si mereu, printre cei dragi!
Sursa: ARQ
Autor: Dorin Bodea ⋅