Local

Aradul, centru medical international al cercetarii creierului uman si a bolilor neurodegenerative

02.08.2018 ⋅ 0 comentarii

Simpozion international: „Transductia semnalului in barierele hematoencefalice” (Signal Transduction at the Blood- Brain Barriers)

Interviu cu prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedintele Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, directorul Institutului de Stiinte ale Vietii

Stimate d-le prof. univ. dr. Aurel Ardelean, in toamna acestui an, Aradul va gazdui un simpozion international in domeniul medical. Va rugam sa detailati evenimentul.

Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad, Centrul de Cercetari al Academiei Maghiare din Szeged (Ungaria), Academia Romana si Fundatia Nationala de Biologie Celulara si Moleculara, Academia de Stiinte Medicale, organizeaza, in perioada 19-21 septembrie 2018, la Hotel Continental Forum Arad, un important eveniment stiintific international de mare anvergura: „Al 21-lea Simpozion International cu tema: „ Transductia semnalului in barierele hematoencefalice” (Programul si inscrierea la eveniment pot fi consultate la adresa: http//bbb2018.uvvg.ro). Aceste serii de conferinte sunt organizate sub egida prestigioasei organizatii stiintifice - International Brain Barriers Society (IBBS) si au fost gazduite de centre universitare europene de prestigiu din Dublin, Paris, Copenhaga, Cracovia, cu participanti din Europa, America, Asia, Australia.

Ce va aduce nou acest simpozion stiintific international?

Editia din acest an este axata pe biologia moleculara a unitatii neurovasculare, unde vor fi abordate subiecte privind cercetarea fundamentala a creierului, dar si aspecte de patologie. Tematica, deosebit de importanta, va cuprinde fiziologia si patologia structurilor jonctionale, studiul medicamentelor tintite pentru creier, rolul unitatii neurovasculare in procesele inflamatorii ale sistemului nervos central si bolile neurodegenerative, cum este boala Alzheimer. La ora actuala, stiinta creierului are un rol foarte important care evolueaza cu rapiditate, iar cercetarile din acest domeniu au o importanta majora pentru viata noastra, de fapt al existentei noastre biologice. Materialul din interiorul craniului, respectiv creierul, este mecanismul perceptiv cu ajutorul caruia iau nastere deciziile. O mai buna intelegere a creierului elucideaza ceea ce ni se pare real in relatiile noastre personale si ceea ce ni se pare necesar in politicile noastre sociale. In circuitul microscopic al creierului sunt intiparite istoria si viitorul speciei umane.

De ce Aradul?

Aradul este un centru medical apreciat, la nivel international, prin Institutul de Stiinte ale Vietii din cadrul Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, al carui presedinte al Consiliului Stiintific este Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie in anul 2014, Doctor Honoris Causa al Universitatii noastre. Cercetatori recunoscuti pe plan european, membri ai Scolii Doctorale, precum prof. dr. Istvan Krizbai si prof. dr. Imola Wilhelm, alaturi de alti profesori, au gasit la Institutul nostru un mediu de cercetare prielnic. Cercetatorii nostri abordeaza impreuna cu doctoranzii pe care ii conduc bolile neurodegenerative si aceasta bariera hematoencefalica deosebit de importanta pentru existenta noastra, prin care trec toate substantele din sange catre creier.

Din portofoliul de invitati fac parte personalitati cu renume pe plan international. Cine sunt cercetatorii care isi vor prezenta lucrarile stiintifice?

Contam pe o participare a 400 de cercetatori din cadrul unor institute si centre universitare renumite, in lume, in cercetarea creierului si a bolilor neurodegenerative. Vom fi onorati de prezenta domnului Mathew Cambell, profesor la Trinity College din Dublin care, in studiile sale, se axeaza pe biologia moleculara si fiziologia vascularizatiei tesutului nervos, cercetari de importanta internationala publicate in numeroase reviste de specialitate – PNAS, Nature Medicine, Nature Communications, Molecular Psychiatry. Un alt invitat de renume international este Adam Denes, directorul Departamentului de Neuroimunologie din cadrul Institutului de Cercetare Medicala Experimentala al Academiei de Stiinte Medicale din Budapesta, care studiaza procesele neuroinflamatorii ale sistemului nervos central, cu focus asupra celulei microgliale, cercetari care au fost concretizate, in numeroase publicatii, in reviste de specialitate prestigioase (PNAS, Nature Communications, Annals of Neurology, Jurnal of Cerebral Blood Flow and Metabolism). Profesorul Adam Denes a coordonat numeroase proiecte de cercetare dintre care amintesc grantul ERC (European Research Council).

Si-au anuntat prezenta si alti cercetatori de renume international pentru domeniul neurobiologiei dintre care ii amintesc pe Birger Brodin, profesor la Universitatea din Copenhaga, Michael Toborek, profesor la Universitatea din Miami, Pierre-Olivier Couraud, directorul Institutului Cochin (INSERM-CNRS) Paris, Martin Lauritzen, profesor Universitatea din Copenhaga, N. Joan Abbott, profesor emerit King's College din Londra.  

Daniel Albu

Sursa: ARQ

Autor: Robert Nagy ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro